Wpis

wtorek, 24 lutego 2015

Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem i kurczakiem

Zapiekanki, to moja ulubiona metoda przemycania domownikom

składników za którymi nie przepadają, a ja je uwielbiam.

Samego szpinaku na pewno by nie tknęli,

a w tej zapiekance bardzo im smakował :)

 Szpinakowy farsz wzbogaciłam pieczonym kurczakiem i suszonymi pomidorami,

natomiast zamiast makaronu wykorzystałam delikatne naleśniki.

Całość zapiekłam pod beszamelem,

ale w szybszej wersji wystarczy sam ser.

 

Składniki:

naleśniki (10-12 sztuk)

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki mąki ( dałam 2 łyżki więcej)
  • 1 łyżeczka soli

farsz

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 200 g sera feta
  • 1 pieczone udko (można pominąć)
  • 5 suszonych pomidorów
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól, biały pieprz do smaku

sos beszamel (można pominąć i zapiec pod samym serem)

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml mleka
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól do smaku
  • 3 łyżki żółtego sera

do posypania wierzchu:

  • 1 łyża tartego parmezanu
  • 1 łyżka świeżego oregano

 

Sposób wykonania:

Naleśniki

Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować i odstawić na 15 minut. Smażyć naleśniki na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu (ja smaruję patelnię zwilżonym w oleju ręcznikiem papierowym tylko przed usmażeniem pierwszego naleśnika).

Farsz

Szpinak rozmrozić i umieścić na sicie, by pozbyć się nadmiaru wody. Na patelni rozgrzać masło. Dodać drobno pokrojony czosnek i krótko przesmażyć. Dodać szpinak i dusić razem ok 3-4 minut. Fetę rozdrobnić widelcem i dodać do szpinaku. Wymieszać, by składniki dobrze się połączyły. Naczynie zdjąć ognia. Dodać pokrojone pomidory i mięso z kurczaka. Dopiero teraz doprawić farsz pieprzem i solą.

Sos

Masło rozgrzać w niewielkim rondelku. Dodać mąkę i przesmażyć ją około minuty. Stopniowo wlewać mleko i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Rondelek zdjąć z ognia, dodać ser. Wymieszać, doprawić solą i gałką muszkatołową.

Na każdy naleśnik nakładać łyżkę farszu. Dobrze rozsmarować i zwinąć. Naleśniki przekroić na 3 części, tak by powstały małe roladki.

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Układać warstwami roladki. Każdą warstwę polać sosem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w temp.190C

Przed podaniem posypać startym parmezanem i świeżymi ziołami.

Smacznego :)




loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
wtorek, 24 lutego 2015 00:04

Komentarze

Dodaj komentarz

  • magdadajnowska napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/24 10:15:35:

    O tak! w zapiekankach i naleśnikach można przemycić wszystko ;). Pomysłowo wygląda twoja zapiekanka. :)

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/24 10:18:45:

    Fajny pomysł :)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/24 10:22:04:

    Wygląda obłędnie!

  • Gość Pani M. napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2015/02/24 12:55:47:

    Przepyszne! Przepięknie podane!

  • Gość bg napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2015/02/24 17:37:23:

    Na pewno zrobie wkrotce!;)

  • Gość Joanna napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/02/26 12:06:33:

    A do naleśników, nie powinny być jeszcze jajka dodane?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/26 14:56:53:

    Joanna, naturalnie, że powinny być jajka, już poprawiam i dziękuję za czujność :)

  • mostownica napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/13 11:13:34:

    Pysznie wyglądają! Super :)

  • Gość BANIA napisał(a) z *.tktelekom.pl komentarz datowany na 2015/10/02 12:25:01:

    Fajne ale duzo pracy przy tym ...

  • Gość anula napisał(a) z *.215.192.81-internet.zabrze.debacom.pl komentarz datowany na 2015/10/10 13:27:28:

    Pyszne !!! Zrobiłam na przyjęcie urodzinowe córki....wszyscy byli zachwyceni !

  • Gość Ewa-wschód-północ napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/04/02 19:36:04:

    Przepyszna zapiekanka, gościom bardzo smakowała. Ciesząca oczy wyglądem serwowania, do części ciasta naleśnikowego dodałam również szpinaku i pięknie w dwóch kolorach się prezentowała :))
    Pozdrawiam cieplutko śląc serdeczności z morską bryzą :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa