Wpis

wtorek, 10 lutego 2015

Pączki czekoladowe

 

Dla tych, którzy lubią łamać przepisy -

pączki czekoladowe z konfiturą malinową i sosem z nutelli.

Puszyste, z chrupiącą skórką, nieco mniej słodkie od tradycyjnych.

Zajadaliśmy się nimi w niedzielne popołudnie,

bo w tłusty czwartek zawsze smażę moje ukochane faworki :)

 

 

Składniki: (na ok. 20 sztuk)

  • 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 50 g cukru pudru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżka spirytusu

sos z nutelli

  • 1 łyżka masła
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki nutelli

ponadto

  • mały słoiczek konfitury malinowej
  • olej do smażenia

 Sposób wykonania:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W ciepłym (ale nie gorącym)  mleku rozpuścić drożdże ze szczyptą cukru i mąki. Odstawić na 10 minut.

Mąkę, kakao i sól wymieszać.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Obroty miksera zmniejszyć i na przemian dodawać przesianą mieszaninę z mąką i mleko z drożdżami. Kiedy ciasto zacznie bardzo gęstnieć, można końcówkę zamienić na hak do wyrabiania ciasta lub zacząć wyrabiać ręcznie. Po ok. 5 minutach dodać miękkie masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz spirytus i dalej wyrabiać. Ciasto powinno zacząć odchodzić od rąk i miski. Gdyby wciąż było zbyt rzadkie można podsypać mąką, ale niewiele. Tak przygotowane ciasto przykryć i wstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość (można miskę z ciastem wstawić do zlewu z gorącą wodą, to zazwyczaj przyspiesza proces wyrastania ciasta).

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na dobrze oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość ok 1,5 cm. Szklanką zanurzoną w mące wycinać kółka. Wycięte układać na oprószonej mąką deseczce, bądź na papierze do pieczenia ( papier należy pociąć na kawałki nieco większe od pączków, a potem przenieść na nich wyrośnięte pączki do usmażenia).

Pączki smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron.  Aby sprawdzić, czy temperatura oleju jest odpowiednia należy wrzucić niewielki kawałek  ciasta na tłuszcz. Powinien on natychmiast wypłynąć na wierzch i zezłocić się w ciągu minuty.

 Usmażone pączki układać na ręcznikach papierowych, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Gdy pączki nieco przestygną nadziewać je konfiturą malinową za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania.

Składniki na sos czekoladowy podgrzać i wymieszać. Jeszcze ciepłym polać pączki.

Smacznego :)

Jeśli zdarzają Ci się problemy z ciastem drożdżowym pomocny może być ten wpis Ciasto drożdżowe


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
wtorek, 10 lutego 2015 00:14

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/10 08:01:24:

    Pączki są cudowne!

  • Gość Konczi i Szpileczka napisał(a) z *.static.ssm.silesia.pl komentarz datowany na 2015/02/10 09:25:58:

    Takich wynalazków jeszcze nie jadłam, ciekawa jestem jak smakują.

  • Gość Natalie napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/02/10 15:01:24:

    Rozpustnie! Ładnie to tak? ;)

  • jozkoo napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/10 22:20:28:

    Nie wiedziałem, że w tym kraju są inne opcje pączkowe poza tymi tradycyjnymi :D Wyglądają nieziemsko!

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/10 23:32:38:

    Ciekawe :)

  • Gość Smakowe Kubki napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/02/12 08:19:44:

    Jak dobrze, że mój guziczek zdroworozsądkowy działa, bo inaczej już bym smażyła kolejne pączki. Co za przepis! Ile tu dobroci i cudownej słodyczy. Pięknie i przepysznie ,
    na szczęście dla mnie wirtualnie, choć nie mam pewności, czy takie oglądanie nie tuczy...

  • matleen napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/13 00:15:39:

    Te pączki aż "je się oczami".
    Pozdrawiam

  • Gość asiakr napisał(a) z *.netcominternet.pl komentarz datowany na 2015/02/13 18:43:28:

    a ja zrobilam te paczulki i wyszly naprawde wysmienite ! sos do nich przeszpyszny :) w pon robie nastepna ture ;)))) dziekuje za super przepis

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/13 21:58:58:

    asiakr, cieszę się, że smakowały :) Pozdrawiam i polecam się na przyszłość :)

  • Gość Nikola napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/02/21 20:31:51:

    tak pączki są pyszne a ten sos super polecam

  • Gość olga napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/02/04 12:52:09:

    pączki przepyszne ! i konkurs wygrany :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/04 13:11:47:

    Olga, Jaki konkurs? Pochwal się :)

  • Gość J-ola@live.ca napisał(a) z 24.114.38.* komentarz datowany na 2017/02/22 05:08:37:

    Zastanawiam sie czy moge zamienic swieze drozdze na suche z paczki??? Tutaj gdzie mieszkam swieze sa nie do zdobycia Nie mam pojecia jaki jest przelicznikCzy ktoras z was super cukierniczki pomogla by mi w tym dylemacie??? Z gory serdecznie dziekujePaczusie wygladaja super!!! A pewnie smakuja jeszcze lepiejMniam.....!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/22 09:10:33:

    Można użyć suchych drożdży. Zazwyczaj dodaję połowę wagi świeżych, czyli w tym wypadku 20 g.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa