Wpis

sobota, 24 stycznia 2015

Pączki bananowe

Mini pączki z puree bananowego, proste i ekspresowe.

Bez zagniatania, wyrastania, bez czekania - mieszasz, smażysz i jesz :)

Podejrzewam, że tak jak bananowy omlet, nie przypadną do gustu każdemu.

Nam bardzo smakowały, zniknęły z talerza tak szybko, jak się na nim pojawiły,

ale my jesteśmy wielbicielami bananów na ciepło...

 

Składniki:

  • 3 duże banany
  • 1 jajko
  • 11/2  -  13/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru pudru (jeśli lubicie słodkie desery można dać trochę więcej)

 

 

Sposób wykonania:

Banany zmiksować na puree. Dodać jajko i mleko, dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować. Dodać sypkie składniki i ponownie wymieszać. Powinniśmy otrzymać dosyć gęste jednolite ciasto. Konsystencją przypominające gęste ciasto na racuszki.

Olej dobrze rozgrzać. Łyżeczką nabierać ciasto i wrzucać na rozgrzany tłuszcz (ciasto jest dosyć klejące, dlatego aby ładnie "zjeżdżało" z łyżeczki spycham je drugą łyżeczką. Można też dodatkowo zanurzać łyżeczki co jakiś czas w oleju). Smażyć z obu stron na złoto. Nie przejmujcie się, gdy Wasze pączki nie wyjdą okrągłe. Potrzeba do tego sporej wprawy, a i tak zazwyczaj otrzymujemy różne dziwne kształty. Takie śmieszne pączki mogą stać się okazją do zabawy dla całej rodziny w odgadywanie "co to za kształt i co przypomina?".

Usmażone pączki umieścić na ręcznikach papierowych i dobrze odsączyć z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem wanilinowym.

Jako zwieńczenie deseru proponuję bardzo aromatyczny kompot. O tej porze roku alternatywą dla owoców w kompocie mogą być napary owocowe. Ja użyłam naparu "Owoce leśne" firmy Biofix. Napary tej firmy to wyłącznie susz owocowy pochodzący z ekologicznych regionów Polski. Wystarczy kilka łyżeczek naparu zalać gorącą wodą, by otrzymać napój o głębokim kolorze,  niepowtarzalnym smaku i aromacie. Do dzbanka można dorzucić kilka plasterków pomarańczy i cukru do smaku.

Smacznego :)


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
sobota, 24 stycznia 2015 00:07

Komentarze

Dodaj komentarz

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/24 09:40:00:

    Ale ładne. Ciekawy pomysł. Chętnie bym ich spróbowała :)

  • Gość ladylaura napisał(a) z *.dyn.user.ono.com komentarz datowany na 2015/01/24 11:04:33:

    Pyszne.

  • Gość pilichola napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/01/24 12:31:16:

    Świetny pomysł! Zapisuję przepis;)

  • Gość Justyna napisał(a) z *.c0.msk.pl komentarz datowany na 2015/01/24 14:10:27:

    Wyglądają cudnie! Jestem małpa na banany, więc to coś dla mnie, dzisiaj spróbuję zrobić, tylko ciekawi mnie czy najlepiej je jeść od razu po przygotowaniu? czyli na ciepło, czy zimniejsze też dobrze smakują? :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/24 17:32:54:

    Justyna, dla mnie zdecydowanie lepsze na ciepło, poza tym podobnie jak obrany banan w miarę upływu czasu ciemnieją.

  • Gość Pani M napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2015/01/24 19:04:09:

    Nigdy jeszcze nie słyszałam o takich! Swietny pomysł!

  • Gość Smakowe Kubki napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/01/25 13:27:36:

    Piękne te pączusie, zapisuję sobie przepis , pewnie wkrótce zrobię, banany utrzymują takie pączki w długiej świeżości.

  • Gość kolory smaków napisał(a) z *.dip0.t-ipconnect.de komentarz datowany na 2015/01/25 19:36:42:

    Świetny przepis! Wypróbuję go w tłusty czwartek, idealny zamiennik tradycyjnych pączków.
    Zapraszam do mnie kolorysmakow.blog.pl/2015/01/25/piers-nafaszerowana-rukola-i-wedzonym-serkiem/

  • Gość paula napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2015/01/27 18:27:53:

    Do zrobienia bo smacznie i szybko:)
    Musze sie rozejrzeć za tym naparem bo jak widzę jak mało które herbaty owocowe nie ma dodatku hibiskuska, którego szczerze nie znoszę w herbatach brrr:)
    Ziołowe tej firmy mam w szafie chyba 4 rodzaje :)

  • Gość nataleczka napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/01/27 21:52:03:

    Pysznie wyglądają, na pewno spróbuję :)

  • prondek.jan napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/28 15:04:02:

    wow, przepysznie to wygląda. Bardzo ładne zdjęcia, dodają smaku Twoim wypiekom. Musze dać ten przepis do przetestowanie mojej żonie :) uwielbiam takie male pączki :D

    Pozdrawiam i zapraszam na jej bloga kuchniapelnapasji.blogspot.com/

  • Gość Madebymomandson napisał(a) z *.b-ras1.cld.dublin.eircom.net komentarz datowany na 2015/01/28 16:47:30:

    Jedynym słowem urocze ;)

  • Gość czarna napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2015/01/29 19:32:16:

    Czy do ciasta nie dodaje się cukru? I czy olej na być głęboki? Jak do zwykłych pączków? Dziękuję i pozdrawiam

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/29 21:28:53:

    Czarna, Cukier jest podany w składnikach, 1 łyżka cukru pudru, ale można dodać nieco więcej, według własnych upodobań smakowych. Najlepiej smażyć pączki w głębokim tłuszczu. Pozdrawiam :)

  • Gość czarna napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2015/01/29 23:49:53:

    dziękuję :) jutro robię :)

  • Gość Jenny napisał(a) z *.radom.vectranet.pl komentarz datowany na 2015/01/31 19:50:44:

    Jak długo może stać ciasto? T.j można je zrobić np. z rana a usmażyć wieczorem?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/31 19:56:56:

    Jenny, tak długo ciasta bym nie przechowywała, można około godziny, głównie z tego powodu, że na pewno ściemnieje, tak jak banany. Przygotowanie ciasta trwa dosłownie chwilkę, więc chyba lepiej zrobić świeże :)

  • Gość Monika napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/02/01 20:02:53:

    Wlasnie próbowałam zrobic paczki... Próbowałam to dobre określenie gdyż totalnie nie wyszły. Trzymałam sie receptury, ciasto wydawało sie dobre w gęstości. Paczki zupełnie sie nie wypiekly w środku... Surowe ciasto, wszystko poszło do wywalenia.
    Na szczęście miałam troche twarogu w lodowce i wykorzystałam olej piekąc na nich paczki serowe.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/01 20:19:20:

    Monika, skoro nie wypiekły się w środku to na pewno były za krótko smażone :)

  • Gość Monika napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/02/01 21:16:56:

    Dusiłam je w nieskończoność. Jedna partie na większym ogniu, druga na mniejszym zeby skorka sie tak szybko nie spiekla. Ciasto po prostu za cholerę nie chciało sie wypiec i nie ważne jak długo smażyłam i tak były surowe w środku.

  • Gość Kris napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2015/02/01 21:43:10:

    Niestety, soda i proszek są bardzo wyczuwalne. Smak dziwny . Szkoda czasu .

  • Gość koala napisał(a) z *.lublin.mm.pl komentarz datowany na 2015/02/01 22:48:12:

    Przepyszne !!! następnym razem robię z podwójnej porcji, bo jedna zniknęła w mig :) Pozdrawiam

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/01 23:27:26:

    Monika, smażyć trzeba w gorącym oleju, po wrzuceniu do tłuszczu powinny natychmiast wypłynąć na wierzch. Nie można dusić pączków, natomiast prawdą jest, że łatwo się przypalają i trzeba być czujnym przy smażeniu. Inną przyczyną, niedosmażenia ciasta może być zbyt mała ilość mąki. Ile mąki dodałaś? Czy pączki po wystygnięciu zachowywały swój kształt?

    Kris, pisałam w notatce, że smak nie będzie odpowiadał każdemu.

    Koala, cieszę się, że przypadły Ci do gustu. Pozdrawiam :)

  • Gość ela* napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2015/02/06 12:47:38:

    robiłam dzisiaj i wyszły super, inny smak niż tradycyjnych ale głównie wyczuwam banany, mi przypadły do gustu :)
    zobaczę jak na zimno będą smakować bo jeszcze lekko ciepłe są...
    tylko mi w środku nie wyszły takie jaśniutkie jak na zdjęciach, moje wyglądają jak z mąki razowej a dawałam zwykłą ale to pewnie banany.. strasznie szybko ściemniały chociaż robiłam z takich świeżych żółciutkich i od razu po wymieszaniu ciasta smażyłam, nie wiem jak uzyskać taki jasny kolor...
    smażyłam na indukcji na połowie mocy i pięknie wyrosły i środek też się dopiekł...
    zapiszę sobie ten przepis na pewno :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/06 22:39:44:

    Ela*, moje natomiast były jasne po usmażeniu, ale bardzo szybko ciemniały. Może następnym razem spróbuj miksować banany z odrobiną soku z cytryny? Tylko wtedy trzeba by użyć mleka UHT, żeby się nie zwarzyło.

  • Gość binoche napisał(a) z 193.106.194.* komentarz datowany na 2015/02/07 16:02:06:

    A czy można z tej masy usmażyć placuszki - racuchy?
    Nie jadam ( ze względu na dietę) potraw smażonych w głębokim tłuszczu - czy można je upiec w piekarniku?
    Pozdrawiam.b.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/07 17:09:23:

    Binoche, można z tej masy usmażyć racuszki, jeśli chodzi o pieczenie to można spróbować ujęć w formie na muffinki. Pozdrawiam :)

  • marzenna79 napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/12 10:15:04:

    Dzisiaj upiekłam 38 pączków bananowych z podwójnej porcji.
    Bardzo mi smakowały, bo uwielbiam banany w każdej postaci.
    Dziękuję za przepis.

  • Gość GreenGrass napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2015/03/05 12:18:45:

    Super! Wprawdzie wyszły mi z tego raczej takie placuszki i ciasto znacznie ciemniejsze, ale to żaden problem wobec tego smaku..

  • Gość monczyk napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2015/04/13 12:22:00:

    Jadlam je w knajpie Jimmy'ego Choo są pycha! Lubię jeszcze pudding z mango,również polecam ;)

  • Gość napisał(a) z *.dynamic.dsl.as9105.com komentarz datowany na 2015/04/17 17:09:19:

    Robilam dzis paczusie i wszystko wygladalo ok do momentu wyciagniecia z oleju.. paczki opadly i wygladaly niezbyt ciekawie a w smaku wyczuwalny sam olej... nie wiem gdzie zrobiony zostal blad, ale gdy probowalam ciasta to czuc bylo banana... jakas wskazowka? Pozdrawiam

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/17 20:28:46:

    Jeśli pączki opadły po usmażeniu to oznacza, że ciasto było za rzadkie. Proszę dodać nieco więcej mąki. Najlepiej usmażyć jedną partię, gdyby po wyjęciu opadły, dodać mąki do pozostałej partii ciasta.
    Jeśli chodzi o wyczuwalny smak oleju, to być może temperatura smażenia była zbyt niska i pączki wchłonęły zbyt dużo tłuszczu. Można też dodać do ciasta trochę spirytusu (1/2 łyżki), który zapobiega wchłanianiu tłuszczu przez potrawy. Pozdrawiam :)

  • Gość Jag napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2016/01/21 19:19:42:

    Pierwsza partia za mną. Niestety moje "pączki" w żaden sposób nie przystają do tych na zdjęciu - są płaskie, bardzo tłuste, przypominają ciężkostrawne racuchy. Spora dawka kalorii - ale.... czy warta grzechu?

  • Gość napisał(a) z *.polineo.pl komentarz datowany na 2017/01/14 15:08:32:

    Niestety moja opinia jest taka jak "Jag" powyżej, strasznie tłuste, pomimo że do 2-giej tury dodałam wódki. W smaku bananowe tyle że leje się z nich olej. I bardzo słodkie, pomimo, że dałam tylko 1/2 łyżeczki cukru ;)

  • Gość cytrus napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/02/23 17:04:16:

    Jeśli są tłuste to znaczy, że olej do smażenia był za zimny. Polecam też dodać trochę wódki do ciasta, wtedy mniej chłoną tłuszcz. Płaskie mogą być jeśli w cieście było za mało sody (nie urosły) albo za mało mąki (opadły).
    Mnie wyszły idealne, dość wytrawne (można dodać więcej cukru). Super smakują z masłem orzechowym. Nie każdemu podejdzie ten smak, ja akurat uwielbiam aromat pieczonego banana i uważam, że są super.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa