Wpis

piątek, 16 stycznia 2015

Byczki

Byczki albo byki to potrawa kuchni świętokrzyskiej.

Jej głównymi składnikami są ziemniaki, jaja i mięso.

W oryginale używa się częściowo surowych startych a częściowo gotowanych ziemniaków,

ale znalazłam również przepis z wykorzystaniem tylko gotowanych

i taką opcję zastosowałam.

W tym wydaniu byczki to coś pośredniego między kopytkami a pierogami.

Nam bardzo smakowały i z pewnością na stałe zostaną w naszym jadłospisie.

 Z samą nazwa potrawy wiąże się historia, która mówi,

że kobiety szukały dla mężów sycącego dania.

Ziemniaczane kluski z mięsem spełniły swoją funkcję idealnie

i nadano im nazwę byczek -

bo tak w owych czasach nazywano potężnego, głodnego mężczyznę.

 

 

Składniki: (z podanej porcji wychodzi około 60 sztuk)

Ciasto

  • 1,5 kg ziemniaków
  • ok. 500 g mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli

Farsz

  • 450 g ugotowanego mięsa wieprzowego (można zastąpić drobiowym)
  • 450 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. (można też użyć ziemniaków gotowanych poprzedniego dnia)

W czasie, gdy ziemniaki stygną przygotować farsz: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić  na mniejsze kawałki. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić pieczarki i smażyć do miękkości. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Razem dusić chwilę, aż cebula ładnie się zeszkli. Wystudzić.

Ugotowane mięso (można użyć mięsa rosołowego, albo od kości schabowych, na których gotowane były wcześniej zupy) wraz z pieczarkami i cebulą przekręcić przez maszynkę. Doprawić pieprzem i solą.

Wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę lub przekręcić przez maszynkę. Dodać jajka, sól i mąki. Zagnieść ciasto.

Na stolnicę obficie oprószoną mąką wyłożyć część ciasta. Rozwałkować na grubość ok. 4-5 mm i podzielić na niewielkie kwadraty. Na każdy kwadrat nakładać łyżeczkę farszu. Ciasto złożyć na pół i podobnie jak w pierogach skleić brzegi.

 

 

Gotowe byczki wrzucać partiami na osolony wrzątek. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Podobnie postąpić z każdą kolejną częścią ciasta. Gorące byczki podawać okraszone skwarkami. Wybornie też smakują odsmażane na tłuszczu.

Smacznego :)

 

 



Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
piątek, 16 stycznia 2015 00:10

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/16 08:57:17:

    Jestem wielką fanką takich dań!

  • Gość Pani M napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2015/01/16 09:39:40:

    Uwielbiam Twoje komentarze do każdej potrawy. Pamiętam jak mojaprababcia podawała takie byczki gdy wujek wracal z pracy.

  • magdadajnowska napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/16 11:18:33:

    No i ślinotok mnie dopadł ;) Żeby tak ktoś za mnie zrobił te byczki.... się rozmarzyłam.

  • Gość Lena B napisał(a) z *.warszawa.vectranet.pl komentarz datowany na 2015/01/16 16:50:13:

    Ja się pod takim jedzonkiem podpisuje. Pycha :D

  • Gość h_anka napisał(a) z *.ists.pl komentarz datowany na 2015/01/16 19:25:32:

    u mnie w domu robi sie je jak knedle tylko wytrawne, ale tez okrągłę :-) uwielbiam

  • Gość napisał(a) z 91.222.24.* komentarz datowany na 2015/01/17 14:27:50:

    Ostatnio jadłam lata temu u mojej babci, z takim samym nadzieniem...co za wspomnienia :)

  • beeciaza napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/17 17:38:33:

    Pierwsze się spotykam z tą potrawą ale z pewnością będzie ona smakowała mojemu Byczkowi w domu ;)

  • Gość napisał(a) z *.vtelecom.pl komentarz datowany na 2015/01/19 19:54:04:

    Super pomysł! Mój mąż ostatnio zajadał się podobnymi Placuszkami ziemniaczanymi z mięsnym farszem więc następnym razem zrobię mu takie byczki:)

  • Gość Karla napisał(a) z *.static.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2015/01/20 10:45:15:

    U mnie znane jako knedle :)

  • Gość kocie-smaki napisał(a) z *.bestgo.pl komentarz datowany na 2015/01/20 11:57:52:

    oj zjadłabym :)

  • Gość małgosia napisał(a) z 194.181.131.* komentarz datowany na 2015/01/22 17:21:35:

    Dzisiaj robiłam na obiad. Są przepyszne! Dziękuję za wspaniały przepis i pozdrawiam :D

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/22 21:08:41:

    Małgosia, cieszę się, że Ci smakowały. Również ślę serdeczności :)

  • matleen napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/05 20:09:17:

    ...i po dziś dzień wszelkie dania z mięsem zadowalają naszych mężczyzn ;)
    Piękne byczki.
    Pozdrawiam

    Zapraszam do mnie

  • Gość napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2015/02/06 23:20:22:

    Można też z takiego kopytkowego ciasta kule pierogowe zrobić i nadziać farszem ruskim. Z miętą oczywiście :-)

  • Gość kocham gotować napisał(a) z 80.50.137.* komentarz datowany na 2015/02/24 08:51:53:

    zrobię te byczki, na pewno bo mam wielką ochotę na nie

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/06/02 21:52:33:

    Można mrozic

  • Gość kaska napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/06/02 21:54:58:

    Można zamrozić?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/06/03 11:47:29:

    Kaska, można mrozic.

  • Gość jaga05 napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/11/07 07:40:02:

    Są bardzo smaczne dodając do ugotowanych ziemniaków kilka ziemniaków surowych startych wtedy to są prawdziwe byki

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/07 08:49:49:

    Jaga 05, chyba nie przecztalas notatki :)

  • Gość Dalia napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2016/06/10 15:31:11:

    Pyszności. Jeszcze nigdy tak cudownie nie lepiło mi się "pierogów". Wszystkim smakuje, nawet moim małym robaczkom-dzieciaczkom :)

  • Gość Marta napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2019/01/28 22:10:40:

    Jutro robię na obiad:) są pyszne, już wypróbowane:)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa