Wpis

wtorek, 09 grudnia 2014

Sernik kapitański

Długo zastanawiałam się nad sernikiem na tegoroczne święta.

Chciałam, żeby był wyjątkowy i smakował moim bliskim.

A ponieważ wiem co lubią, nagle wybór stał się oczywisty.

Pamiętacie ciasto kapitańskie? ten sernik jest jego odpowiednikiem.

Czekoladowo-kawowy spód,

serowa masa z adwokatem i kawowo-śmietankową czekoladą,

a wszystko pod bitą śmietaną oprószoną kakao.

Sernik jest pyszny. Delikatny, kremowy, a Advokat wcale w nim nie dominuje,

z powodzeniem można polać go dodatkową porcją.

Polecam serdecznie :)

 

 

Składniki: ( na tortownicę o śr. 22 cm )

na spód

  • 50 g masła
  • 180 g herbatników kakaowych
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

masa serowa

wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

  • 75 dag twarogu mielonego ( może być dobrej jakości wiaderkowy )
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • budyń śmietankowy ( proszek )
  • 2/3 szklanki likieru Advokat
  • 100 g czekolady śmietankowo-kawowej ( polecam z Lidla jest niedroga )

bita śmietana

  • 125 g serka mascarpone
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

 

 

Sposób wykonania:

Herbatniki zmielić lub rozdrobnić blenderem. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami i kawą. Masa herbatnikowa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Z zewnątrz formę szczelnie owinąć folią aluminiową ( patrz zdj. ), ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Wsypać okruchy ciastek, wyrównać  i ugnieść, by utworzyły spód. Schłodzić w lodówce ok 20 minut.

Do misy miksera włożyć ser, jajka i cukier. Miksować ok. minuty. Wlać kremówkę, wsypać proszek budyniowy i znów miksować. Na koniec wlać likier i ostatni raz miksować. Całe miksowanie masy nie powinno trwać dłużej niż 4 minuty. Składniki powinny się dobrze połączyć, ale należy unikać niepotrzebnego napowietrzania. Czekoladę posiekać niezbyt drobno. Wsypać do masy serowej i wymieszać. Całość wylać na przygotowany spód. Piec w kąpieli wodnej ( formę z sernikiem wstawić do większego naczynia wypełnionego do połowy wysokości formy wrzątkiem ) przez 45 minut w temp. 170 C, następnie zmniejszyć temp. do 140C i piec jeszcze 25 minut. Sernik może nieco urosnąć, ale powinien równomiernie opaść. W efekcie końcowym ma być równiutki.

Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku przez 1 godzinę (piekarnik ma byc naprawdę minimalnie uchylony, ja włożyłam trzonek drewnianej łyżki między drzwiczki) Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić w obręczy do całkowitego ostygnięcia. Wstawić do lodówki najlepiej na noc. Śmietankę, mascarpone i cukier umieścić w misie miksera. Miksować do konsystencji kremu. Udekorować sernik. Oprószyć kakao.

Smacznego :)

 


 


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
wtorek, 09 grudnia 2014 00:13

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Lena B napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2014/12/09 07:02:47:

    ja jestem wielką miłośniczką serników a ten wygląda przecudnie. Zwalił mnie z nóg. Mósiał być przepyszny :)

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/09 09:54:11:

    Robiłam już sernik z adwokatem i był przepyszny :) Twój też na pewno taki jest :) I do tego ślicznie wygląda :)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/09 12:00:58:

    I jak pięknie udekorowany!

  • czekoladkam napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/09 12:10:45:

    Ja właśnie wyjęłam sernik kapitański z piekarnika;)) Tylko moja wersja jest zupełnie inna, ale Twój sernik z dodatkiem likieru musi być pyssszna!
    Pozdrawiam Magda

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/09 12:19:07:

    Czekoladkam, a wiesz, że nie znałam innej wersji sernika o tej nazwie. Pozdrawiam :)

  • Gość Agnieszka Gąsior napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/12/09 12:41:55:

    Łał! Jaki świetny przepis! Musze wykorzystać ;)

  • Gość Lena napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/12/09 22:39:53:

    Czy sądzisz, że mógłby wytrzymać w lodówce 2 dni? Chciałabym go zrobić na święta ale podać dopiero w pierwszy dzień świąt, a w wigilię na pewno nie będę miała czasu żeby takie ciasto przygotować stąd pomysł żeby może zrobić to wcześniej.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/09 23:41:27:

    Lena, 2 dni w lodówce wytrzyma na pewno. Ja piekłam go w piątek, a ostatni kawałek zjadłam dziś rano, czyli 4 dnia i był bardzo dobry. Z tym, że rzeczywiście cały czas był przechowywany w lodówce. Bita śmietana też trzyma się dobrze, bo jest z mascarpone.
    Ps. Ja w wigilię też już większych prac nigdy nie planuję :)

  • Gość Lena napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/12/10 00:08:03:

    Dzięki za odpowiedź :) Czyli znalazłam ciasto na święta :)

  • Gość Asch napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/12/10 08:38:50:

    Super! Ślinka cieknie!

  • Gość Łukasz napisał(a) z *.actus-info.pl komentarz datowany na 2014/12/10 08:44:34:

    Obłędny sernik, wspaniale wygląda i na pewno tak też smakuje ;)

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/10 18:33:42:

    Wygląda zachwycająco, to zdecydowanie moje smaki :)

  • Gość napisał(a) z *.nplay.net.pl komentarz datowany na 2014/12/22 09:59:55:

    Czy ten sernik mozna zrobic bez likieru..?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/22 11:24:15:

    Można bez likieru, ale sernik będzie miał zupełnie inny smak. Dodałabym wtedy do masy wanilii albo skórki z pomarańczy.

  • Gość Magda napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2014/12/22 16:13:49:

    Mam pytanko..czy tą czekoladę smietankowo-kawową można zastąpić czymś innym ?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/22 16:26:43:

    Magda, można zastąpić inną czekoladą lub pominąć.

  • Gość napisał(a) z *.static.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2014/12/22 22:19:48:

    Witam. Mam pytanie... będę pierwszy raz piekła w kąpieli wodnej czy dobrze rozumiem ze formę z wrzątkiem wkładam do piekarnika i tak piekę? 

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/22 22:31:50:

    Dokładnie tak, tortownica z sernikiem włożona w większą formę z wrzątkiem i wszystko razem wstawione do piekarnika :)

  • Gość napisał(a) z *.static.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2014/12/23 08:58:13:

    Dziękuję za odpowiedź. Mam nadzieje ze mi wszystko wyjdzie pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/23 11:01:03:

    Ja też mam taką nadzieję, trzymam kciuki :) wesołych świąt!

  • Gość Ola napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/12/31 12:30:34:

    Czy masa sernikowa przed wylaniem do formy u was tez w konsystencji przypominala ciasto na nalesniki? zrobilam tak jak z przepisu i ciasto jest strasznie rzadkie boje sie ze mi sie nie scisnie :( pomocy?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/31 13:02:31:

    Masa powinna być dosyć rzadka.

  • Gość edi napisał(a) z *.compower.pl komentarz datowany na 2015/02/05 17:17:24:

    Czy konieczne jest pieczenie w "wodnej kąpieli"?

  • Gość edi napisał(a) z *.compower.pl komentarz datowany na 2015/02/05 18:04:30:

    Pierwszy raz widzę żeby piec ciasto w taki sposób; czy konieczne jest wstawianie sernika do naczynia z wodą?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/05 18:46:26:

    Edi, dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej sernik ma całkiem inną konsystencję, bardziej kremową i prawie wcale nie opada po wystygnięciu. Jeśli chodzi o ten przepis to "kąpiel" jest konieczna ;)

  • Gość edi napisał(a) z *.compower.pl komentarz datowany na 2015/02/06 17:25:51:

    Dziękuję serd.za odp. Zatem spróbuję tak upiec:)

  • Gość paula14123 napisał(a) z *.cdma.centertel.pl komentarz datowany na 2015/02/09 13:33:54:

    A czy piekarnik musi być nagrzany?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/09 13:59:46:

    Paula14123, tak, piekarnik musi być nagrzany.

  • Gość Nuś napisał(a) z *.243.16.smslowianin.pl komentarz datowany na 2015/05/04 17:37:17:

    A jak uzyskałaś taka piękną dekorację? Szprycą? Nie wiem czy to ta końcówka długa rurka ze skośnym zakończeniem?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/05/04 18:20:09:

    Nuś, użyłam gładkiej, krótkiej tylki, takiej jak ta www.tortownia.pl/sklep,4688,36.html

  • Gość napisał(a) z *.compower.pl komentarz datowany na 2015/10/29 14:46:48:

    A w jakiej temperaturze i ile mniej więcej czasu piecze się ten sernik?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/10/29 16:00:39:

    Proszę przeczytać przepis, wszystko jest dokładnie opisane.

  • Gość napisał(a) z 213.112.203.* komentarz datowany na 2016/02/14 23:18:06:

    Herbatniki kakaowe? Mozna zastąpić czymś innym?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/15 09:55:21:

    Można zastąpić zwykłymi herbatnikami i dodać 2 łyżeczki kakao.

  • Gość gosia3244@wp.pl napisał(a) z *.ipv4.supernova.orange.pl komentarz datowany na 2016/12/13 21:42:11:

    Czy piec z termoobiegiem?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/13 22:39:44:

    gosia3244@wp.pl, Pieczemy bez termoobiegu.

  • Gość Ala napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2017/05/23 08:35:54:

    Uwielbiam ten sernik! :) Teraz mam nowy piekarnik, z funkcją pary (pieczenia parowego) - czy zamiast pieczenia w kąpieli wodnej można wykorzystać parową funkcję piekarnika i efekt będzie taki sam - sernik nie opadnie? Czy jednak chodzi o "bezpośrednią" styczność blaszki z sernikiem z wodą, więc to jednak musi być typowa kąpiel wodna?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/23 09:49:25:

    Ala, niestety nie posiadam piekrnika z funkcją pary, ale pieklam sernik z blaszką napełnioną wrzątkiem ustawioną na niższym poziomie niż sernik. Efekt końcowy nie był taki sam jak w przypadku zanurzenia tortownicy w wodzie. Wydaje mi się, że sama funkcja pary nie wystarczy.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa