Wpis

piątek, 12 grudnia 2014

Schab kresowy

Schab kresowy, nazywany też lwowskim, to pieczeń

faszerowana suszonymi śliwkami i orzechami.

Świetnie smakuje zarówno w wersji na gorąco z sosem powstałym w czasie pieczenia,

jak i na zimno w formie wędliny.

Bardzo polecam na świąteczny stół,

bo poza tym, że smakowo idealnie wpasowuje się w bożonarodzeniowe klimaty,

to podany w takiej formie jest jego niewątpliwą ozdobą.

 

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 15 dag śliwek wędzonych
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 1 żółtko
  • sok z cytryny
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki smalcu lub innego tłuszczu

 

 

Sposób wykonania:

Umyty i osuszony schab natrzeć solą, pieprzem, oraz majerankiem. Skropić sokiem z cytryny. Owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 24 godziny.

Śliwki namoczyć na noc w niewielkiej ilości wody. Następnego dnia krótko (ok.10 minut) obgotować w tej samej wodzie. Osączyć i ostudzić. Pokroić w cienkie paseczki. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Posiekać i połączyć ze śliwkami. Dodać żółtko, wymieszać, doprawić solą oraz pieprzem.

Schab ponacinać wzdłuż do połowy głębokości. W nacięcia włożyć farsz. Mięso można dodatkowo obwiązać nicią bawełnianą (ja tego nie zrobiłam).

Brytfannę wyłożyć folią aluminiową (matowa strona ma być na zewnątrz, a błyszcząca przylegać do mięsa) i posmarować ją smalcem. Umieścić na niej schab. Polać wywarem ze śliwek. Folię szczelnie zawinąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 60-70 minut. Odwinąć folię i piec jeszcze ok. 10-15 minut, aby wierzch się ładnie zarumienił. Wystudzić nie wyjmując z folii. Kroić w grubsze plastry.

Smacznego :)



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
piątek, 12 grudnia 2014 00:27

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/12 07:23:08:

    Bardzo mi się podoba!

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/12 10:30:03:

    Ciekawy pomysł :)

  • Gość Łukasz napisał(a) z *.actus-info.pl komentarz datowany na 2014/12/12 12:34:49:

    Oryginalnie wygląda :)

  • Gość Maria napisał(a) z *.toya.net.pl komentarz datowany na 2014/12/12 13:49:37:

    Przepis ciekawy ale mam pytanie czy folia ma być metalowa czy typu rękaw? Jeżeli metalowa to którą stroną do mięsa. Mam z tym problem. Pozdrawiam.

  • Gość Maria napisał(a) z *.toya.net.pl komentarz datowany na 2014/12/12 13:51:23:

    Zapomniałam napisać że pytam o folie w której będe piekła schab?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/12 15:23:54:

    Maria, dopisałam do przepisu, że piec należy w folii aluminiowej matową stroną na zewnątrz. Jeżeli wolisz można też użyć rękawa do pieczenia, jednak wtedy proponowałabym przed pieczeniem mięso obwiązać nicią bawełnianą. Pozdrawiam :)

  • Gość Maria napisał(a) z *.toya.net.pl komentarz datowany na 2014/12/12 15:56:24:

    Pięknie dziękuje za odpowiedż. Przepis ciekawy zobacze co mnie z tego wyjdzie. Pozdrawiam.

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/12 16:14:55:

    Wspaniały! Zrobię na święta:)

  • nashelly napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/12 20:47:12:

    Ooo, na Święta genialny, i pięknie wygląda :)

  • Gość Kasia Januszek napisał(a) z 79.141.160.* komentarz datowany na 2014/12/14 17:38:36:

    Wygląda jak z bajki :) Bardzo ciekawy pomysł :)

  • zuzana19 napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/15 22:37:45:

    Ciekawy sposób na podanie schabu, wcześniej znałam tylko wersje ze śliwką lub morelą. Na pewno smakuje wyśmienicie. Pozdrawiam

  • Gość Anja napisał(a) z *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2015/01/02 11:12:18:

    Witam, czy do schabu można dodać śliwki suszone? czy trzeba je wtedy namaczać w wodzie? Dziękuję za odpowiedź :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/02 13:14:14:

    Anja, można dodać śliwki suszone, trzeba je również namoczyć :)

  • Gość Anja napisał(a) z *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2015/01/02 14:54:58:

    Dziękuję za odpowiedź! :)
    Mam jeszcze jedno pytanie, czy śliwki namaczać w ciepłej wodzie? Przepraszam, za może głupie pytania, ale dopiero się uczę ;)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/02 16:38:26:

    Anja, lepiej zadawać pytania niż coś zmarnować przez niewiedzę ;) śliwki moczyłam w zimnej wodzie.

  • Gość ana napisał(a) z *.tktelekom.pl komentarz datowany na 2015/01/12 00:58:48:

    Zrobiłam ten schab na święta i naprawdę polecam,smak orzechów ze śliwką... mniamuśne....

  • Gość kolory smaków napisał(a) z *.dip0.t-ipconnect.de komentarz datowany na 2015/01/25 19:38:21:

    To istne arcydzieło :) Zachwyca wyglądem i pewno smakiem.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa