Wpis

niedziela, 28 grudnia 2014

Kostka orzechowa

Ciasto dla miłośników orzechów.

Kruchy spód, warstwa karmelizowanych orzechów w miodzie

i budyniowa masa cappuccino orzechowe.

Dla przełamania słodkości, dołożyłam warstwę słonych krakersów, a całość oprószyłam kakao.

Ciasto zdecydowane w smaku, ze sporą ilością kremu ale nie za słodkie -

polecam na dobry początek nowego roku :)

 

 

 

Składniki: ( na blaszkę 24 x 24 cm )

kruche ciasto

  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany (opcjonalnie)

warstwa orzechowa

  • 150 g orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 60 g masła

masa cappuccino

  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 120 g cappuccino orzechowego (proszku)

ponadto

  • 2/3 opakowania krakersów
  • starta czekolada bądź kakao do dekoracji

 

Sposób wykonania:

Ciasto

Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem przesiać na stolnicę. Dodać masło i wszystko razem siekać nożem, do uzyskania konsystencji kruszonki. Wbić żółtka i zagnieść ciasto. Gdyby była taka potrzeba, tzn gdyby ciasto nie było spójne i za bardzo się kruszyło, należy dodać łyżkę śmietany. Gotowe ciasto rozwałkować i umieścić na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Na czas przygotowywania orzechów wstawić do lodówki.

Orzechy nieco posiekać. Masło, cukier i miód umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia, dodać orzechy i chwilę pogotować (w tym czasie cukier powinien się rozpuścić). Mieszankę wylać na przygotowane ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp 180C ok. 25 minut. Gdyby warstwa orzechów za bardzo się rumieniła przykryjcie wierzch ciasta folią aluminiową (ja to zrobiłam w połowie pieczenia). Gotowe ciasto wystudzić.

Masa

Połowę mleka zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać obie mąki, pozostałe mleko i zmiksować. Na koniec wsypać proszek cappuccino i krótko zmiksować. Mieszankę wlać na gotujące się mleko. Doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Tak przygotowany budyń przykryć i odstawić do wystygnięcia.

Miękkie masło utrzeć na puch. Kolejno dodawać dodawać po łyżce wystygniętego budyniu. Miksować do uzyskania gładkiego kremu.

Złożenie ciasta

Na ciasto wyłożyć 3/4 masy. Na masie ściśle ułożyć krakersy. Wyłożyć pozostałą część masy orzechowej. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny a najlepiej na całą noc. Przed podaniem ciasto posypać wiórkami czekolady lub kakao.

Do ciasta zamiast kawy proponuję filiżankę dobrej herbaty. Mnie ostatnio zachwycił smak zielonej z żeń-szeniem i owocem granatu firmy Biofix. Polecam szczególnie tym, którzy nie mogą się przekonać do charakterystycznej goryczki w zielonej herbacie - owoc granatu skutecznie ją łagodzi. Więcej informacji na temat herbat Biofix znajdziecie tu: biofix.pl

Smacznego :)



loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
niedziela, 28 grudnia 2014 00:08

Komentarze

Dodaj komentarz

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/28 01:17:47:

    O mniam, ależ to musiało być dobre... Zapisuję przepis :)

  • Gość Lena B napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2014/12/28 10:24:38:

    Pyszna kostka. Wygląda bardzo zachęcająco :D

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/28 11:26:57:

    Po świętach narazie nie odczuwam pragnienia na ciasto ale to wygląda tak pięknie i musi smakować wspaniale, że gdybym mogła to na pewno bym po nie sięgnęła:)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/28 11:41:51:

    Wiosenko, czuję dokładnie to samo :)

  • Gość Szefowa w swojej kuchni - napisał(a) z *.helpnet.pl komentarz datowany na 2014/12/28 12:07:45:

    Świetne, ciasto z klasą. ;)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/28 21:03:52:

    Pysznie skomponowałaś smaki...

  • Gość Kokosowelove napisał(a) z *.bielskobiala.vectranet.pl komentarz datowany na 2015/01/04 21:03:29:

    Cudo! :)

  • Gość ratia napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2015/02/03 14:25:23:

    Na zdjęciu ciasto wygląda cudownie :-) ten weekend należy do kostki...

  • jaieddy napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/11 21:18:40:

    Witam, a gdyby tak zrobić to ciasto na tortownicy (25cm)? Wystarczy taka ilość składników czy trzeba byłoby zwiększać?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/11 23:12:24:

    jaieddy, na tortownicę 25 cm nie trzeba zwiększać składników, ciasto będzie nawet wyższe. Z podanych składników można zrobić w większej tortownicy 26-27 cm.

  • Gość jaieddy napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2015/03/12 16:11:28:

    Dzięki za odpowiedź:) a krakersy to zwykłe solone?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/12 17:38:23:

    Tak, krakersy zwykłe, solone.

  • Gość jaieddy napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/03/13 23:46:42:

    Dziękuje rady i porady:) cissto rewelacja! Oczarowało wszystkich:)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/14 11:24:17:

    Cieszę się, że wszystko dobrze wyszło i smakowało. Pozdrawiam :)

  • Gość Monika napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2015/06/26 22:34:56:

    Witam, bardzo bym prosiła o wymiary blachy. Chciałabym zrobić to ciasto w formie prostokatnej a nie mogę znaleźć na jaką blaszkę są te proporcje. Z góry dziękuję

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/06/27 08:42:33:

    Monika, wymiary blaszki podane są przy składnikach, 24x24 cm.

  • Gość kinga napisał(a) z 93.48.120.* komentarz datowany na 2015/10/21 11:55:36:

    Witam.Mam prosbe,czy moglaby pani "przerobic" ten przepis na wieksza blache np. 25x30 ? Ja sama sie nie podejme (mam za soba takie proby i nie wyszly dobrze) a przepis bardzo mi sie podoba i chcialabym z niego skorzystac.Pozdrawiam.K

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/10/21 20:13:26:

    Kinga, na taką formę jak podajesz trzeba zwiększyć składniki o 30%. Krem pozostawiłabym w takiej ilości jak jest. Wychodzi go sporo i moim zdaniem na Twoją formę wystarczy.
    Ciasto:
    -2 szklanki mąki
    -130 g zimnego masła
    -1/3 szklanki cukru pudru
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 3 żółtka
    - 1 łyżka śmietany (jeśli ciasto będzie za twarde)
    warstwa orzechowa:
    - 200 g orzechów włoskich
    - 1/3 szklanki cukru
    - 2,5 łyżki miodu
    - 80 g masła
    Czas pieczenia bez zmian. Udanego wypieku :)

  • Gość kinga napisał(a) z 93.48.120.* komentarz datowany na 2015/10/21 21:59:04:

    Bardzo dziekuje za pomoc.Pozdrawiam serdecznie.K

  • Gość kinga napisał(a) z 93.48.125.* komentarz datowany na 2015/10/30 09:30:36:

    Witam ponownie.Zrobilam to ciasto w wiekszej foremce,ale zwiekszylam ilosc kremu- i dobrze zrobilam bo byloby zdecydowanie za malo.Ciasto bardzo mi i pozostalym smakowalo.Wszyscy mysleli,ze to TIRAMISU (mieszkam na pld. Wloch) ale jak skosztowali to "michy" sie usmiechnely.Polecam.Ja na pewno jeszcze powtorze to ciasto.Pozdrawiam.k

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/10/30 10:24:13:

    Kinga, Cieszę się, że wszystko się udało, a goście byli zadowoleni. Pozdrawiam cieplutko :)
    Ps. tych Włoch to Ci okrutnie zazdroszczę ;)

  • Gość napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2015/12/22 09:54:56:

    Witam.Dawno do pani nie zaglądałam.Na święta planuję zrobić oczy carycy i kostke orzechową.Czy jak zrobię te ciasta w środę to nie będzie za wcześnie,bo nie chcę zostawiać ich na Wigilię.Życzę Wesołych Świąt i pozdrawiam.Ziabulek.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/22 12:15:55:

    Dzień dobry, bardzo mi miło, że znów tu zagladasz Ziabulku :) W środę będzie idealnie. Również ślę świąteczne serdeczności.

  • Gość napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2015/12/23 12:57:52:

    Droga Aguzjo jeszcze mam pytanko.Czy śmietana do ozdobienia tortu 30 musi być ubita z żelatyną?czy wystarczy ubić z śmietan-fixem?i jeszcze czy po przełożeniu tortu odłożyć go żeby zastygł w lodówce?i dopiero ozdoby czy można od razu ozdabiać.Ziabulek.

  • Gość napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2015/12/23 13:01:34:

    A oba ciasta już się chłodzą w lodówce,a oczy carycy muszą być w lodówce?Ściskam mocno i dziękuję za odpowiedzi.Ziabulek.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/23 16:25:53:

    Ziabulek, Jeśli chodzi o tort, to zawsze przed ubraniem wkładamy do lodówki, żeby porządnie zastygł. Bita śmietana do ozdobienia tortu powinna być ubita z żelatyną, albo np. połączona pół na pół z serkiem mascarpone i zwyczajnie ubita. Trzyma się wtedy świetnie.
    Oczy carycy nie muszą być przechowywane w lodówce, wystarczy chłodne miejsce, np. balkon.

  • Gość napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2015/12/23 17:36:10:

    Dziękuję bardzo i już głowy nie zawracam a jeszcze tylko w jakich proporcjach ta żelatyna?Ziabulek

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/23 18:56:08:

    Ziabulek, 2-3 łyżeczki żelatyny na 500 ml śmietanki :)

  • Gość kajka napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/12/26 21:55:00:

    Ciasto PRZEPYSZNE! każdy był zachwycony! Nie dość że robi się dość szybko to nie jest do tego mega drogie! REWELACJA!

  • Gość antek napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2015/12/30 23:55:32:

    Przepis ukradł profil który na facebooku ma nazwę Pyszne Przepisy www.facebook.com/Pyszne-Przepisy-418583244968762/?fref=photo&__mref=message_bubble

  • Gość nati napisał(a) z *.kaskada.net komentarz datowany na 2016/01/10 21:13:40:

    Zrobiłam je - nie wyszło tak ładnie jak na zdjęciu Ciasto troche twarde ale orzechy bardzo dobre Zrobiłam na większej blaszce i wystarczyło masy

  • Gość A. napisał(a) z *.leon.com.pl komentarz datowany na 2016/05/12 12:38:24:

    Wygląda pięknie, zabieram się za pieczenie i dam znać jak wyszło. :)

  • Gość EweStu napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2017/11/24 14:19:36:

    Rozumiem,że na górze jest tylko krem i posypujemy go kakao lub startą czekoladą? Nie kładziemy żadnych ciastek? Pozdrawiam

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/11/24 14:58:41:

    EwesStu, tak, wierzch tylko posypujemy.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa