Wpis

czwartek, 04 grudnia 2014

Ciasto "Wiśniowa panienka"

W ubiegłym roku, w okresie przedświątecznym

wypatrzyłam sobie ciasto  o nazwie "Makowa panienka".

Zapisałam w zakładce "do wypróbowania" i czekałam rok, aż znów nadejdzie pora maku.

Niedawno dokładnie przeczytałam składniki i dopiero zorientowałam się,

że ciasto makowo-kokosowe przełożone jest masą cytrynową.

Niestety, poza mną takiej "panienki" nikt z moich domowników by nie ruszył,

dlatego postanowiłam zamienić masę na budyniową z wiśniówką,

a chcąc zachować słodko-kwaśny charakter ciasta dołożyłam do niego wiśniową frużelinę

i polewę z dodatkiem soku z cytryny - tak powstała panienka wiśniowa :)

 

 

 

Składniki: ( na blachę o wymiarach 20 x 32 cm )

ciasto

  • 150 g suchego maku
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 g mielonych migdałów bez skórki ( można kupić już mielone )
  • 8 białek
  • 4 żółtka ( pozostałe zużyjemy do masy )

masa

  • 4 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy ( bez cukru )
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki wiśniówki
  • 250 g miękkiego masła

ponadto:

do posmarowania 450 g frużeliny wiśniowej ( można zastąpić konfiturą wiśniową dobrej jakości z odrobina soku z cytryny )

składniki frużeliny

  • 450 g wiśni mrożonych
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżeczki żelatyny

 

 

Sposób wykonania:

Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier dobrze rozbity, kolejno dodawać żółtka. Wsypać mak, wiórki kokosowe, migdały i delikatnie wymieszać szpatułką.

Ciasto nie zawiera mąki ani proszku do pieczenia, dlatego zwróćcie szczególną uwagę, by dobrze ubić jajka.

Dwie blachy o jednakowych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół i przełożyć do foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec jednocześnie w temp. 170 C przez 20 minut. Upieczone ciasta wystudzić.

Masa: Żółtka, cukier, budyń i mąkę zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wlać przygotowaną mieszaninę i doprowadzić do wrzenia. Chwilę pogotować. Odstawić z ognia, przykryć i wystudzić.

Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po 1 łyżce budyniu. Ucierać do uzyskania gładkiego kremu. Na koniec dodać sok z cytryny i alkohol. Wymieszać

Frużelina: Owoce umieścić w rondelku, zasypać cukrem i rozmrozić. Następnie dodać sok z cytryny i podgrzewać. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody i wlać do wiśni. Zagotować i odstawić z palnika. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody. Wlać do gorących owoców i dobrze wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.

Na pierwszym cieście rozsmarować frużelinę. Wyłożyć masę i równomiernie rozsmarować. Przykryć drugim plackiem. Lekko przycisnąć.Wstawić do lodówki, na ok. godzinę. Wyjąć ciasto i dowolnie udekorować. Ja zrobiłam polewę z białej czekolady, kremówki i żelatyny rozpuszczonej w soku z cytryny, ale równie dobrze będzie pasowała ciemna polewa labo lukier.

Polewa z żelatyną:

  • 100 g białej czekolady
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml wody ( u mnie 25 ml wody, 25 ml soku z cytryny )

Żelatynę zalać mieszanką wody i soku. Odstawić do napęcznienia. Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę podgrzać i zamieszać, by się dobrze rozpuściła. Wlać do gorącej czekolady. Energicznie wymieszać. Odstawić, by polewa zgęstniała.

Smacznego :)

 

Źródło inspiracji Tu

 

 

 

Świąteczne słodkości!


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
czwartek, 04 grudnia 2014 00:11

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość megii013 napisał(a) z *.231.248.206.tzg.pl komentarz datowany na 2014/12/04 00:27:36:

    Twoje wykonanie wspaniałe))))

  • Gość Lena B napisał(a) z *.warszawa.vectranet.pl komentarz datowany na 2014/12/04 03:27:26:

    Pyszności, wygląda bajecznie :)

  • Gość Łukasz napisał(a) z *.actus-info.pl komentarz datowany na 2014/12/04 07:26:45:

    Wygląda bajecznie! <3

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/04 08:51:11:

    Ciasto wygląda zachwycająco!

  • samira.nl napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/04 10:03:31:

    Ślinka leci :P

  • Gość Olmusia napisał(a) z *.tktelekom.pl komentarz datowany na 2014/12/04 10:20:32:

    Wygląda genialnie, na pewno wypróbuję w najbliższym czasie :) A można poprosić o dokładny przepis na tą polewę? Wydaje się idealnie pasować do ciasta :)

  • Gość dariozka91 napisał(a) z 78.88.179.* komentarz datowany na 2014/12/04 10:27:03:

    aaaj, wygląda smakowicie :) Szkoda, że ja nie mam ręki do wypieków :(

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/04 11:02:35:

    Olmusia, dodałam przepis na polewę do wpisu. Pozdrawiam :)

  • Gość napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2014/12/04 11:03:21:

    CUDO!!!a teraz do rzeczy, czy mogę zastąpić czymś wiórka kokosowe bo domownicy nie przepadają za nimi i napisz dokładnie jak zrobiłaś tą polewę z czekolady i kremówki na wierzch.Ziabulek.

  • Gość Marlen napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/12/04 11:19:34:

    Ciasto pięknie się prezentuje cudo- tym sposobem już wiem co upiekę na święta :) maliny albo jeżyny też będą pasować :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/04 12:44:46:

    Marlen, będą pasować. Wybrałabym maliny, mają bardziej wyrazisty smak:

  • Gość La Strada napisał(a) z *.kkibci.pl komentarz datowany na 2014/12/04 13:56:02:

    Ciasto wygląda cudownie, aż szkoda jeść, tak się prezentuje na talerzyku :) Świetny pomysł na zmodyfikowanie przepisu, frużelina wiśniowa doskonale tu pasuje.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/04 14:07:37:

    Ziabulek, można zastąpić mielonymi migdałami. Ja bym jednak całkowicie nie rezygnowała z wiórków. Jeśli nie przepadacie za nimi, zmniejsz ich ilość np o połowę, a drugą zastąp mielonymi migdałami. Albo po prostu upiecz zwykły biszkopt z makiem :)
    Przepis na polewę już dodałam. Pozdrawiam :)

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/04 22:28:37:

    Pięknie się prezentuje :)

  • redhead93 napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/07 13:57:52:

    Wygląda bosko! Ja bym jednak chciała zrobić z tym kremem cytrynowym. Podrzucisz na niego przepis? :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/07 14:11:00:

    redhead93, link do przepisu z cytrynowym kremem znajduje się pod moim wpisem "źródło przepisu" :)

  • Gość Słodka Strona napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/12/08 12:19:46:

    Przepiękne to ciasto, muszę je koniecznie wypróbować, pozdrawiam :)

  • mostownica napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/08 16:18:34:

    Cudne! U Ciebie za każdym razem można pisać to samo :) Zjadałabym monitor ze zdjęciem, gdyby się dało ;)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/08 16:25:33:

    Słodka Strona,Dziękuję, pozdrawiam również :)

    Mostownica, w sumie to dobrze, że nie możesz zjeść monitora, bo przegapiłabyś później wiele smacznych okazji :)

  • Gość napisał(a) z *.sileman.net.pl komentarz datowany na 2014/12/08 20:51:35:

    Nie wiem jak Pani to robi ale każde ciasto które robie od Pani jest super:) przepisy są tak dobrze napisane ze trudno cos zepsuć. Robiłam przez weekend to ciasto, jest fantastyczne, wszystkim bardzo smakowało :) jedyne odstępstwo to zrobiłam jedno ciasto i przekroilam na pół i dałam łyżeczkę proszku do pieczenia. Dziękuje za przepisy, są dla mnie duża inspiracja !!!!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/08 21:41:22:

    Dziękuję bardzo za miłe słowa :) Bardzo się staram, żeby wszystko było jasne i czytelne, bo sama korzystam z wielu przepisów i wiem jak jest to ważne. Dziękuję też za "odstępstwo" od przepisu. Ja obawiałam się, że może być problem z przekrojeniem ciasta, a jednak się da! Pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość Basia napisał(a) z *.vtelecom.pl komentarz datowany na 2014/12/15 18:54:18:

    Czy migdały mogę czymś zastąpić? np mąką pszenną?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/15 19:14:44:

    Basia, Migdały można zastąpić orzechami, ale ciasto na pewno zmieni kolor. Myślę, że do tego przepisu lepszy byłby zwykły biszkopt z makiem.

  • Gość Marzena napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/12/16 10:01:20:

    Dawno nie jadlam tak oględnie pysznego ciasta! REWELACJA!!!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/16 10:04:53:

    Marzena, Cieszę się, że przypadło Ci do gustu. Pozdrawiam :)

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/12/16 10:06:12:

    Oblednie miało być:-) zdrowych i spokojnych świat życze:-) u umiaru w konsumpcji przygotowanych potraw..tylko jak tutaj wytrzymać z takim ciastem w lodówce? Rozdać innym na sprobowanie:-) idę pokroic:-)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/16 10:09:32:

    Dziękuję serdecznie, wzajemnie życzę wszystkiego dobrego na święta :) z umiarem będzie ciężko, taka już nasza tradycja....;)

  • Gość Delicious Titbits napisał(a) z *.serv-net.pl komentarz datowany na 2014/12/22 08:52:59:

    Urzekająco piękna i zapewne przesmaczna :)

  • Gość napisał(a) z *.pwsz.nysa.pl komentarz datowany na 2014/12/23 11:31:23:

    A czy można ciasto wyłożyć na jedną blachę i później przeciąć? Czy robiąc na dwie blachy jedna blacha czekając na drugą aż się upiecze nie opadnie nam, tzn. te białka itd.?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/23 12:36:45:

    Można upiec jedno cisto. Ja właśnie miałam obawy czy da się je później przeciąć, ale jedna z czytelniczek tak upiekła, dodała jedynie łyżeczkę proszku do pieczenia. Ja bym jeszcze może wydłużyła czas pieczenia o 5-10 minut.

  • Gość napisał(a) z *.pwsz.nysa.pl komentarz datowany na 2014/12/23 13:31:48:

    Aha rozumiem, dziękuję za szybką odpowiedź. Życzę zdrowych, spokojnych Świąt. Pozdrawiam!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/23 14:06:38:

    Dziękuję, wzajemnie wesołych świąt :)

  • Gość Anula napisał(a) z *.static.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2014/12/30 13:36:40:

    Pięknie wygląda i tak też smakuje piekłam na święta wyszło super

  • Gość anita_ww napisał(a) z *.multi-play.net.pl komentarz datowany na 2015/01/02 10:44:01:

    Ciasto przepyszne!!! Jedyne co zmieniłam, to masa budyniowa z mojego przepisu. Pięknie wygląda na talerzu, i wszystkim bez wyjątku bardzo smakowało. To obowiązkowe ciasto świąteczne :-) dziękuję za świetny przepis

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/02 13:12:14:

    Anita ww, cieszę się, że przypadło Wam do gustu. Pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość anita_ww napisał(a) z *.multi-play.net.pl komentarz datowany na 2015/01/04 10:02:59:

    Powiem więcej, jest tak pyszne, że dzisiaj znowu je piekę :) Wspaniałe nie tylko od święta!!! Pozdrawiam

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/04 12:40:45:

    Anita_ww, I w ten sposób można zrobić sobie święta w dowolną niedzielę ;)

  • Gość Dagmara napisał(a) z *.protonet.pl komentarz datowany na 2015/01/25 22:55:24:

    Wczoraj piekłam - myślałam, że będzie ciężkie, tak samo mój mąż. A tu niespodzianka - lekkie ciasto, rozpływa się w ustach - ląduje w moich ulubionych ;) Budyń zrobiłam sama, a na wierzchu zrobiłam polewę z czekolady i śmietanki 30% - rewelacja :)

  • Gość Belferka napisał(a) z 185.24.196.* komentarz datowany na 2015/04/07 11:54:11:

    Upiekłam na Wielkanoc. Pycha :) Nie dość, że cudnie wygląda, to i wyśmienicie smakuje. Dziękuję za przepis :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/07 21:38:54:

    Belferka, bardzo się cieszę, że ciasto smakowało, zwłaszcza, że było świątecznym wypiekiem. Pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość nadia2486 napisał(a) z 212.160.172.* komentarz datowany na 2015/09/22 20:20:14:

    witam, czy ilosc migdalów mozna czyms zastapic np 50g migdałów 50 mąki?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/09/22 20:57:15:

    Nadia, mąka nie będzie dobra, zmieni strukturę i wilgotność ciasta. Najlepiej migdały zastąpić orzechami. Ostatecznie część migdałów można zastąpić lekko podprażoną bułką tartą.

  • majkkaa4 napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/08 12:13:09:

    super ciasto. Podejmę wyzwanie na święta
    na jakie duże blaszki tego ciasta wystarczy?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/08 16:26:29:

    majkkaa4, rozmiar blaszki podany jest przy składnikach, 20 x 32 cm.

  • majkkaa4 napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/26 18:26:19:

    hej, ciasto zrobiłam. Piekne jak twoje nie jest, ale smaczne owszem

  • Gość Ola napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2016/01/10 10:29:19:

    Czy nie można upiec ciasta w jednej foremce a potem ciasto przekroić?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/10 12:54:17:

    Ola, można, ktoś z czytelników tak robił. Trzeba tylko wydłużyć trochę czas pieczenia i ewentualnie dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

  • Gość aneta napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/01/18 09:06:41:

    Chciałabym ubiec Wiśniową Panienkę jako tort dla mamy. Jaką średnicę tortownicy powinnam wybrać? Pozdrawiam:)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/18 09:35:14:

    Aneta, żeby otrzymać 3 blaty ciasta, wybralabym tortownicę 24-25 cm i piekła każdy blat oddzielnie.

  • Gość aneta napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/02/05 13:24:56:

    można blaty ciasta nasączyć jakimś ponczem? np z wiśniówką? czy jest to zbędne

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/05 13:55:48:

    Aneta, można lekko nasączyć ale nie ma takiej konieczności.

  • Gość Studentka napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2016/03/04 13:49:19:

    Dzień dobry :). Czy jest możliwe zastąpienie fruzeliny przez nas gotowanej- fruzeliną gotową ( w puszce)?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/04 16:50:37:

    Studentka, niestety nie używałam gotowej frużeliny, ale myślę, że można spróbować. Ważne, żeby nie była za rzadka. Powinna być bardziej gęsta niż kisiel, a mniej gęsta od galaretki. Jeśli będzie miała taką konsystencję to jak najbardziej można użyć.

  • Gość Studentka napisał(a) z *.dynamic-ww-3.vectranet.pl komentarz datowany na 2016/03/05 11:42:54:

    Może jest w tym prawda,że jako studenci - robimy tak,by się nie narobić. Nasze prawa :)... Ale dodałam gotowej fruzeliny (z puszki) wymieszanej z konfiturą (marki Tesco) i smak jest NIEZIEMSKI! Ponadto, kupiłam ogromne opakowanie wiórek kokosowych, które całe zużylam (dodałam do kremu i na wierzch) . W ten sposób smak bardziej przypomina batonika Bounty ;-). Za przepis bardzo dziękuję + SUPER łatwą i dobrą polewę :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/05 19:30:29:

    Studentka, i w ten oto sposób powstało ciasto o nazwie "Sprytna studentka" ;) Bardzo cenię inwencję własną, a gotowe produkty są właśnie po to, by ułatwiać nam życie. Jestem za :) Pozdrawiam serdecznie!

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/12/03 13:39:12:

    Ciasto naprawdę MEGA!
    U mnie gości na stole prawie na każdej uroczystości.
    Polecam!

  • Gość ada napisał(a) z *.dynamic-ra-07.vectranet.pl komentarz datowany na 2016/12/08 14:10:54:

    Witam. Ciasto super wygląda chcę go zrobić na święta i w związku z tym mam pytanko - czy można ciasto upiec wcześniej, zamrozić a później je przełożyć kremem? Pzdr. :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/08 16:55:27:

    Nie mrozilam tego ciasta, ale wydaje mi się, że nie powinno być z nim problemu. Czesto ciasta po rozmrozeniu zyskują, bo są bardzej wilgotne

  • Gość martagiza27 napisał(a) z 155.133.94.* komentarz datowany na 2016/12/22 12:18:21:

    Witam, chciałabym się dowiedzieć w jakiej formie są wiśnie na polewie ?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/22 12:58:14:

    Martagiza27, to domowe wiśnie w zalewie alkoholowej. Można też użyć wiśni z kompotu. Albo namoczyć je w wisnowce albo w wodce.

  • Gość Ada napisał(a) z *.dynamic-ww-12.vectranet.pl komentarz datowany na 2016/12/22 13:01:22:

    Witam. Gdyby ktoś chciał mrozić ciasto i później je przekładać kremem to niestety nie nadaje się ono do mrożenia. Wyciągnęłam z zamrażarki i niestety w środku jest tak mokre jakby było surowe :( Trzeba się brać do pieczenia na nowo:) Pzdr.

  • Gość Ange napisał(a) z *.dip0.t-ipconnect.de komentarz datowany na 2017/05/29 12:32:17:

    Hi,
    this cake looks lovely. I would like to try out the recipe, yet I unfortunately do not understand a word of what you have written. Any chance you could write it in english?

    Thanks so much!
    Ange

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/29 14:44:49:

    Ange, On the right side, over the words "ostatnie komentarze" is the choice of language. Just select English and all recipes will be translated.

  • Gość napisał(a) z *.*.dc.telemach.net komentarz datowany na 2017/09/28 11:39:14:

    Wie viel milch,
    Danke

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa