Wpis

czwartek, 04 grudnia 2014

Ciasto "Wiśniowa panienka"

W ubiegłym roku, w okresie przedświątecznym

wypatrzyłam sobie ciasto  o nazwie "Makowa panienka".

Zapisałam w zakładce "do wypróbowania" i czekałam rok, aż znów nadejdzie pora maku.

Niedawno dokładnie przeczytałam składniki i dopiero zorientowałam się,

że ciasto makowo-kokosowe przełożone jest masą cytrynową.

Niestety, poza mną takiej "panienki" nikt z moich domowników by nie ruszył,

dlatego postanowiłam zamienić masę na budyniową z wiśniówką,

a chcąc zachować słodko-kwaśny charakter ciasta dołożyłam do niego wiśniową frużelinę

i polewę z dodatkiem soku z cytryny - tak powstała panienka wiśniowa :)

 

 

 

Składniki: ( na blachę o wymiarach 20 x 32 cm )

ciasto

  • 150 g suchego maku
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 g mielonych migdałów bez skórki ( można kupić już mielone )
  • 8 białek
  • 4 żółtka ( pozostałe zużyjemy do masy )

masa

  • 4 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy ( bez cukru )
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki wiśniówki
  • 250 g miękkiego masła

ponadto:

do posmarowania 450 g frużeliny wiśniowej ( można zastąpić konfiturą wiśniową dobrej jakości z odrobina soku z cytryny )

składniki frużeliny

  • 450 g wiśni mrożonych
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżeczki żelatyny

 

 

Sposób wykonania:

Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier dobrze rozbity, kolejno dodawać żółtka. Wsypać mak, wiórki kokosowe, migdały i delikatnie wymieszać szpatułką.

Ciasto nie zawiera mąki ani proszku do pieczenia, dlatego zwróćcie szczególną uwagę, by dobrze ubić jajka.

Dwie blachy o jednakowych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół i przełożyć do foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec jednocześnie w temp. 170 C przez 20 minut. Upieczone ciasta wystudzić.

Masa: Żółtka, cukier, budyń i mąkę zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wlać przygotowaną mieszaninę i doprowadzić do wrzenia. Chwilę pogotować. Odstawić z ognia, przykryć i wystudzić.

Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po 1 łyżce budyniu. Ucierać do uzyskania gładkiego kremu. Na koniec dodać sok z cytryny i alkohol. Wymieszać

Frużelina: Owoce umieścić w rondelku, zasypać cukrem i rozmrozić. Następnie dodać sok z cytryny i podgrzewać. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody i wlać do wiśni. Zagotować i odstawić z palnika. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody. Wlać do gorących owoców i dobrze wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.

Na pierwszym cieście rozsmarować frużelinę. Wyłożyć masę i równomiernie rozsmarować. Przykryć drugim plackiem. Lekko przycisnąć.Wstawić do lodówki, na ok. godzinę. Wyjąć ciasto i dowolnie udekorować. Ja zrobiłam polewę z białej czekolady, kremówki i żelatyny rozpuszczonej w soku z cytryny, ale równie dobrze będzie pasowała ciemna polewa labo lukier.

Polewa z żelatyną:

  • 100 g białej czekolady
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml wody ( u mnie 25 ml wody, 25 ml soku z cytryny )

Żelatynę zalać mieszanką wody i soku. Odstawić do napęcznienia. Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę podgrzać i zamieszać, by się dobrze rozpuściła. Wlać do gorącej czekolady. Energicznie wymieszać. Odstawić, by polewa zgęstniała.

Smacznego :)

 

Źródło inspiracji Tu

 

 

 

Świąteczne słodkości!


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
czwartek, 04 grudnia 2014 00:11

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość megii013 napisał(a) z *.231.248.206.tzg.pl komentarz datowany na 2014/12/04 00:27:36:

    Twoje wykonanie wspaniałe))))

  • Gość Lena B napisał(a) z *.warszawa.vectranet.pl komentarz datowany na 2014/12/04 03:27:26:

    Pyszności, wygląda bajecznie :)

  • Gość Łukasz napisał(a) z *.actus-info.pl komentarz datowany na 2014/12/04 07:26:45:

    Wygląda bajecznie! <3

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/04 08:51:11:

    Ciasto wygląda zachwycająco!

  • samira.nl napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/04 10:03:31:

    Ślinka leci :P

  • Gość Olmusia napisał(a) z *.tktelekom.pl komentarz datowany na 2014/12/04 10:20:32:

    Wygląda genialnie, na pewno wypróbuję w najbliższym czasie :) A można poprosić o dokładny przepis na tą polewę? Wydaje się idealnie pasować do ciasta :)

  • Gość dariozka91 napisał(a) z 78.88.179.* komentarz datowany na 2014/12/04 10:27:03:

    aaaj, wygląda smakowicie :) Szkoda, że ja nie mam ręki do wypieków :(

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/04 11:02:35:

    Olmusia, dodałam przepis na polewę do wpisu. Pozdrawiam :)

  • Gość napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2014/12/04 11:03:21:

    CUDO!!!a teraz do rzeczy, czy mogę zastąpić czymś wiórka kokosowe bo domownicy nie przepadają za nimi i napisz dokładnie jak zrobiłaś tą polewę z czekolady i kremówki na wierzch.Ziabulek.

  • Gość Marlen napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/12/04 11:19:34:

    Ciasto pięknie się prezentuje cudo- tym sposobem już wiem co upiekę na święta :) maliny albo jeżyny też będą pasować :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/04 12:44:46:

    Marlen, będą pasować. Wybrałabym maliny, mają bardziej wyrazisty smak:

  • Gość La Strada napisał(a) z *.kkibci.pl komentarz datowany na 2014/12/04 13:56:02:

    Ciasto wygląda cudownie, aż szkoda jeść, tak się prezentuje na talerzyku :) Świetny pomysł na zmodyfikowanie przepisu, frużelina wiśniowa doskonale tu pasuje.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/04 14:07:37:

    Ziabulek, można zastąpić mielonymi migdałami. Ja bym jednak całkowicie nie rezygnowała z wiórków. Jeśli nie przepadacie za nimi, zmniejsz ich ilość np o połowę, a drugą zastąp mielonymi migdałami. Albo po prostu upiecz zwykły biszkopt z makiem :)
    Przepis na polewę już dodałam. Pozdrawiam :)

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/04 22:28:37:

    Pięknie się prezentuje :)

  • redhead93 napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/07 13:57:52:

    Wygląda bosko! Ja bym jednak chciała zrobić z tym kremem cytrynowym. Podrzucisz na niego przepis? :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/07 14:11:00:

    redhead93, link do przepisu z cytrynowym kremem znajduje się pod moim wpisem "źródło przepisu" :)

  • Gość Słodka Strona napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/12/08 12:19:46:

    Przepiękne to ciasto, muszę je koniecznie wypróbować, pozdrawiam :)

  • mostownica napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/08 16:18:34:

    Cudne! U Ciebie za każdym razem można pisać to samo :) Zjadałabym monitor ze zdjęciem, gdyby się dało ;)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/08 16:25:33:

    Słodka Strona,Dziękuję, pozdrawiam również :)

    Mostownica, w sumie to dobrze, że nie możesz zjeść monitora, bo przegapiłabyś później wiele smacznych okazji :)

  • Gość napisał(a) z *.sileman.net.pl komentarz datowany na 2014/12/08 20:51:35:

    Nie wiem jak Pani to robi ale każde ciasto które robie od Pani jest super:) przepisy są tak dobrze napisane ze trudno cos zepsuć. Robiłam przez weekend to ciasto, jest fantastyczne, wszystkim bardzo smakowało :) jedyne odstępstwo to zrobiłam jedno ciasto i przekroilam na pół i dałam łyżeczkę proszku do pieczenia. Dziękuje za przepisy, są dla mnie duża inspiracja !!!!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/08 21:41:22:

    Dziękuję bardzo za miłe słowa :) Bardzo się staram, żeby wszystko było jasne i czytelne, bo sama korzystam z wielu przepisów i wiem jak jest to ważne. Dziękuję też za "odstępstwo" od przepisu. Ja obawiałam się, że może być problem z przekrojeniem ciasta, a jednak się da! Pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość Basia napisał(a) z *.vtelecom.pl komentarz datowany na 2014/12/15 18:54:18:

    Czy migdały mogę czymś zastąpić? np mąką pszenną?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/15 19:14:44:

    Basia, Migdały można zastąpić orzechami, ale ciasto na pewno zmieni kolor. Myślę, że do tego przepisu lepszy byłby zwykły biszkopt z makiem.

  • Gość Marzena napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/12/16 10:01:20:

    Dawno nie jadlam tak oględnie pysznego ciasta! REWELACJA!!!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/16 10:04:53:

    Marzena, Cieszę się, że przypadło Ci do gustu. Pozdrawiam :)

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/12/16 10:06:12:

    Oblednie miało być:-) zdrowych i spokojnych świat życze:-) u umiaru w konsumpcji przygotowanych potraw..tylko jak tutaj wytrzymać z takim ciastem w lodówce? Rozdać innym na sprobowanie:-) idę pokroic:-)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/16 10:09:32:

    Dziękuję serdecznie, wzajemnie życzę wszystkiego dobrego na święta :) z umiarem będzie ciężko, taka już nasza tradycja....;)

  • Gość Delicious Titbits napisał(a) z *.serv-net.pl komentarz datowany na 2014/12/22 08:52:59:

    Urzekająco piękna i zapewne przesmaczna :)

  • Gość napisał(a) z *.pwsz.nysa.pl komentarz datowany na 2014/12/23 11:31:23:

    A czy można ciasto wyłożyć na jedną blachę i później przeciąć? Czy robiąc na dwie blachy jedna blacha czekając na drugą aż się upiecze nie opadnie nam, tzn. te białka itd.?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/23 12:36:45:

    Można upiec jedno cisto. Ja właśnie miałam obawy czy da się je później przeciąć, ale jedna z czytelniczek tak upiekła, dodała jedynie łyżeczkę proszku do pieczenia. Ja bym jeszcze może wydłużyła czas pieczenia o 5-10 minut.

  • Gość napisał(a) z *.pwsz.nysa.pl komentarz datowany na 2014/12/23 13:31:48:

    Aha rozumiem, dziękuję za szybką odpowiedź. Życzę zdrowych, spokojnych Świąt. Pozdrawiam!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/23 14:06:38:

    Dziękuję, wzajemnie wesołych świąt :)

  • Gość Anula napisał(a) z *.static.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2014/12/30 13:36:40:

    Pięknie wygląda i tak też smakuje piekłam na święta wyszło super

  • Gość anita_ww napisał(a) z *.multi-play.net.pl komentarz datowany na 2015/01/02 10:44:01:

    Ciasto przepyszne!!! Jedyne co zmieniłam, to masa budyniowa z mojego przepisu. Pięknie wygląda na talerzu, i wszystkim bez wyjątku bardzo smakowało. To obowiązkowe ciasto świąteczne :-) dziękuję za świetny przepis

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/02 13:12:14:

    Anita ww, cieszę się, że przypadło Wam do gustu. Pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość anita_ww napisał(a) z *.multi-play.net.pl komentarz datowany na 2015/01/04 10:02:59:

    Powiem więcej, jest tak pyszne, że dzisiaj znowu je piekę :) Wspaniałe nie tylko od święta!!! Pozdrawiam

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/04 12:40:45:

    Anita_ww, I w ten sposób można zrobić sobie święta w dowolną niedzielę ;)

  • Gość Dagmara napisał(a) z *.protonet.pl komentarz datowany na 2015/01/25 22:55:24:

    Wczoraj piekłam - myślałam, że będzie ciężkie, tak samo mój mąż. A tu niespodzianka - lekkie ciasto, rozpływa się w ustach - ląduje w moich ulubionych ;) Budyń zrobiłam sama, a na wierzchu zrobiłam polewę z czekolady i śmietanki 30% - rewelacja :)

  • Gość Belferka napisał(a) z 185.24.196.* komentarz datowany na 2015/04/07 11:54:11:

    Upiekłam na Wielkanoc. Pycha :) Nie dość, że cudnie wygląda, to i wyśmienicie smakuje. Dziękuję za przepis :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/07 21:38:54:

    Belferka, bardzo się cieszę, że ciasto smakowało, zwłaszcza, że było świątecznym wypiekiem. Pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość nadia2486 napisał(a) z 212.160.172.* komentarz datowany na 2015/09/22 20:20:14:

    witam, czy ilosc migdalów mozna czyms zastapic np 50g migdałów 50 mąki?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/09/22 20:57:15:

    Nadia, mąka nie będzie dobra, zmieni strukturę i wilgotność ciasta. Najlepiej migdały zastąpić orzechami. Ostatecznie część migdałów można zastąpić lekko podprażoną bułką tartą.

  • majkkaa4 napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/08 12:13:09:

    super ciasto. Podejmę wyzwanie na święta
    na jakie duże blaszki tego ciasta wystarczy?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/08 16:26:29:

    majkkaa4, rozmiar blaszki podany jest przy składnikach, 20 x 32 cm.

  • majkkaa4 napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/26 18:26:19:

    hej, ciasto zrobiłam. Piekne jak twoje nie jest, ale smaczne owszem

  • Gość Ola napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2016/01/10 10:29:19:

    Czy nie można upiec ciasta w jednej foremce a potem ciasto przekroić?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/10 12:54:17:

    Ola, można, ktoś z czytelników tak robił. Trzeba tylko wydłużyć trochę czas pieczenia i ewentualnie dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

  • Gość aneta napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/01/18 09:06:41:

    Chciałabym ubiec Wiśniową Panienkę jako tort dla mamy. Jaką średnicę tortownicy powinnam wybrać? Pozdrawiam:)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/18 09:35:14:

    Aneta, żeby otrzymać 3 blaty ciasta, wybralabym tortownicę 24-25 cm i piekła każdy blat oddzielnie.

  • Gość aneta napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/02/05 13:24:56:

    można blaty ciasta nasączyć jakimś ponczem? np z wiśniówką? czy jest to zbędne

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/05 13:55:48:

    Aneta, można lekko nasączyć ale nie ma takiej konieczności.

  • Gość Studentka napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2016/03/04 13:49:19:

    Dzień dobry :). Czy jest możliwe zastąpienie fruzeliny przez nas gotowanej- fruzeliną gotową ( w puszce)?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/04 16:50:37:

    Studentka, niestety nie używałam gotowej frużeliny, ale myślę, że można spróbować. Ważne, żeby nie była za rzadka. Powinna być bardziej gęsta niż kisiel, a mniej gęsta od galaretki. Jeśli będzie miała taką konsystencję to jak najbardziej można użyć.

  • Gość Studentka napisał(a) z *.dynamic-ww-3.vectranet.pl komentarz datowany na 2016/03/05 11:42:54:

    Może jest w tym prawda,że jako studenci - robimy tak,by się nie narobić. Nasze prawa :)... Ale dodałam gotowej fruzeliny (z puszki) wymieszanej z konfiturą (marki Tesco) i smak jest NIEZIEMSKI! Ponadto, kupiłam ogromne opakowanie wiórek kokosowych, które całe zużylam (dodałam do kremu i na wierzch) . W ten sposób smak bardziej przypomina batonika Bounty ;-). Za przepis bardzo dziękuję + SUPER łatwą i dobrą polewę :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/05 19:30:29:

    Studentka, i w ten oto sposób powstało ciasto o nazwie "Sprytna studentka" ;) Bardzo cenię inwencję własną, a gotowe produkty są właśnie po to, by ułatwiać nam życie. Jestem za :) Pozdrawiam serdecznie!

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/12/03 13:39:12:

    Ciasto naprawdę MEGA!
    U mnie gości na stole prawie na każdej uroczystości.
    Polecam!

  • Gość ada napisał(a) z *.dynamic-ra-07.vectranet.pl komentarz datowany na 2016/12/08 14:10:54:

    Witam. Ciasto super wygląda chcę go zrobić na święta i w związku z tym mam pytanko - czy można ciasto upiec wcześniej, zamrozić a później je przełożyć kremem? Pzdr. :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/08 16:55:27:

    Nie mrozilam tego ciasta, ale wydaje mi się, że nie powinno być z nim problemu. Czesto ciasta po rozmrozeniu zyskują, bo są bardzej wilgotne

  • Gość martagiza27 napisał(a) z 155.133.94.* komentarz datowany na 2016/12/22 12:18:21:

    Witam, chciałabym się dowiedzieć w jakiej formie są wiśnie na polewie ?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/22 12:58:14:

    Martagiza27, to domowe wiśnie w zalewie alkoholowej. Można też użyć wiśni z kompotu. Albo namoczyć je w wisnowce albo w wodce.

  • Gość Ada napisał(a) z *.dynamic-ww-12.vectranet.pl komentarz datowany na 2016/12/22 13:01:22:

    Witam. Gdyby ktoś chciał mrozić ciasto i później je przekładać kremem to niestety nie nadaje się ono do mrożenia. Wyciągnęłam z zamrażarki i niestety w środku jest tak mokre jakby było surowe :( Trzeba się brać do pieczenia na nowo:) Pzdr.

  • Gość Ange napisał(a) z *.dip0.t-ipconnect.de komentarz datowany na 2017/05/29 12:32:17:

    Hi,
    this cake looks lovely. I would like to try out the recipe, yet I unfortunately do not understand a word of what you have written. Any chance you could write it in english?

    Thanks so much!
    Ange

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/29 14:44:49:

    Ange, On the right side, over the words "ostatnie komentarze" is the choice of language. Just select English and all recipes will be translated.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa