Wpis

czwartek, 13 listopada 2014

Wafle "Michałki"

Dziś podzielę się z Wami przepisem,

który testowałam w ostatni weekend.

Wafle przekładane masą z dodatkiem mleka w proszku, Nutelli,

serka homogenizowanego i prażonych orzechów laskowych.

Dosyć słodkie, ale moich norm nie przekraczają,

z powodzeniem mogę sięgnąć po następnego.

Bardzo przypominają mi smak popularnych "Michałków",

zresztą wypróbujcie i przekonajcie się sami! :)

 

 

Składniki:

  • 3 suche wafle
  • 60 g orzechów laskowych
  • 170 g miękkiego masła
  • 280 g serka homogenizowanego waniliowego ( użyłam Danio )
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 kopiaste łyżki nutelli
  • 1 szklanka ( 250 ml )  + 1,5 łyżki mleka w proszku 
  • 1,5 łyżki kakao

polewa:

  • 120 g czekolady ( gorzkiej lub mlecznej, ja zmieszałam obie )
  • łyżka masła
  • 2 łyżki śmietanki 30 %

 

Sposób wykonania:

Orzechy podprażyć na suchej patelni. Wysypać na ścierkę, umieścić między dłońmi i pocierając pozbyć się skórki. Oczyszczone orzechy dosyć drobno posiekać.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Na przemian dodawać serek homogenizowany i mleko w proszku ( 1,5 łyżki mleka odłożyć ). Na końcu dodać nutellę i wymieszać. 1/3 masy odłożyć, dodać do niej kakao i posiekane orzechy. Wymieszać i rozsmarować na pierwszym waflu. Przykryć waflem drugim i lekko docisnąć. Do pozostałej masy dodać odłożone mleko w proszku i krótko zmiksować. Rozsmarować na waflu i przykryć trzecim. Lekko docisnąć. Wierzch wafla lekko obciążyć np.: deską do krojenia i umieścić na ok. 3 godziny w lodówce.

Masło, śmietankę i czekoladę połamaną na kawałki rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i rozsmarować na powierzchni wafla. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Można też roztopić samą czekoladę, ale wtedy podczas krojenia polewa może się kruszyć. Wafle wyjąć z lodówki i pokroić.

Wafle należy przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

 

 


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
czwartek, 13 listopada 2014 00:13

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Lena B napisał(a) z *.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2014/11/13 07:18:01:

    Wafelki pierwsza klasa. Wyglądają pysznie :). I te śliczne zdjęcia :).

  • Gość Karola napisał(a) z *.net.obi.com komentarz datowany na 2014/11/13 09:37:09:

    Wyglądają zupełnie jak knoppersy:) zapisuję je do zrobienia!

  • magdadajnowska napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/13 09:49:47:

    Oj ja też bym nie skończyła na jednym kawałku ;) Twoje słodkość wyglądają bardzo profesjonalnie. Powinnaś otworzyć cukierenkę. Pozdrawiam

  • Gość Milu napisał(a) z *.chomiczowka.waw.pl komentarz datowany na 2014/11/13 11:43:15:

    Chcę wszystkie, wyglądają super! :)

  • czekoladkam napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/13 11:48:44:

    Ja bardzo podobnie robię batoniki Knoppers;)) Ale mi smaka narobiłaś;)

  • Gość Konczi i Szpielczka napisał(a) z *.static.ssm.silesia.pl komentarz datowany na 2014/11/13 11:58:36:

    Rewelacja!! Musze przygotowac takie wafelki dla mojej rodzinki!

  • Gość matkapolkawusa.com napisał(a) z *.hsd1.ct.comcast.net komentarz datowany na 2014/11/13 13:58:22:

    Mniam! Zjadłabym takiego wafelka, ale na jednym to by się nie skończyło!

  • Gość Mika z FoodCookLove napisał(a) z *.coel-network.net komentarz datowany na 2014/11/13 14:56:16:

    Jak tylko znajdę coś, co ma mnie zainspirować, to jest to Twój blog :) Bardzo ciekawe przepisy można znaleźć u Ciebie, a na punkcie Twoich słodkości oszalałam! :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/13 17:36:10:

    Mika, lejesz miód na moje serce. Dziękuję i pozdrawiam cieplutko :)

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/14 00:01:43:

    Mniam, wyglądają cudnie :) Wieki już wafli nie jadłam...

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/14 00:28:58:

    Wyglądają cudownie :)

  • mostownica napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/14 11:34:12:

    Wyglądają super apetycznie :)

  • Gość napisał(a) z *.slupsk.vectranet.pl komentarz datowany na 2014/11/17 00:01:56:

    wyglądają bardzo apetycznie, trzeba będzie je zrobić :)

  • Gość lusi napisał(a) z *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2017/02/10 12:13:13:

    czy wafle nie zmiękły pod wpływem mas? jakiej firmy wafli uzyłas?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/10 12:32:56:

    Lusi, miękną pod wpływem masy. Żeby nie miękły za bardzo najlepiej przechowywać je w lodówce. Wafle kupuję zazwyczaj w Tesco, są dosyć twarde, do niektórych mas nawet za twarde, ale do tej nadają się jak najbardziej.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa