Wpis

wtorek, 11 listopada 2014

Ciasto drożdżowe

Czytając Wasze komentarze zauważyłam,

że najwięcej problemów przysparza Wam wykonanie ciasta drożdżowego.

Często uważacie, że ciasto wychodzi zbyt mokre

i dosypujecie sporo mąki, a to błąd.

Ciasto, w którym jest zbyt dużo mąki będzie zbyt suche, albo gliniaste, mało puszyste i ciężkie.

Mam dla Was kilka, mam nadzieję, pomocnych rad, dzięki którym,

praca z ciastem drożdżowym będzie łatwiejsza,

a efekt końcowy taki jakiego oczekujecie.

 

 

Ciasto drożdżowe jest bardzo uniwersalne. Możemy je wykorzystać zarówno w słodkich babach, bułeczkach, drożdżówkach jak i w słonych pizzach, pasztecikach czy kulebiakach. Dobrze przygotowane i upieczone ciasto  powinno być lekkie i puszyste. Tylko jak to osiągnąć ?

Nie taki diabeł straszny jak go malują, wystarczy nieco wprawy i przestrzeganie kilku zasad, by nasze wypieki były bliskie ideału.

  • ciasto drożdżowe należy przygotowywać w ciepłym pomieszczeniu
  • wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej ( mleko też, optymalna temperatura dla rozmnażania drożdży to 24-30 C )
  • mąkę zawsze należy przesiać
  • jajka najlepiej utrzeć z cukrem ( jeśli to słodkie ciasto )
  • tłuszcz należy dodawać stopniowo, po częściowym wyrobieniu ciasta
  • wyrabianie to bardzo istotny etap, wówczas bowiem następuje połączenie składników, a także wprowadzona zostaje do ciasta duża ilość powietrza, co wpływa w znacznym stopniu na jego pulchność

- ciasto najlepiej wyrabiać w misce, a nie na stolnicy
- w początkowej fazie ciasto łatwiej wyrabiać łyżką lub mikserem, dopiero później ręką
- ciasta nie należy zbytnio podsypywać mąką, to normalne, że we wczesnym etapie ciasto jest dosyć mokre. Właściwej konsystencji nabierze podczas wyrabiania, a szczególnie po dodaniu tłuszczu
- aby ciasto mniej kleiło się do rąk podczas wyrabiania, należy posmarować je olejem lub oprószyć mąką. Czynność tę można powtórzy nawet kilka    razy w czasie wyrabiania ciasta.
- wyrabianie ciasta powinno trwać ok. 10 minut
- dobrze wyrobione ciasto jest gładkie, lśniące i odkleja się od rąk i brzegów miski.

  • wyrobione ciasto należy dosyć szczelnie przykryć ( w innym wypadku na wierzchu ciasta zrobi się sucha skórka ) i odstawić w ciepłe miejsce. Można miskę z ciastem zanurzyć w ciepłej ( nie gorącej wodzie )
  • ciasto jest wyrośnięte, gdy podwoi swoją objętość
  • wyrośnięte ciasto formuje się na stolnicy, a uformowane pozostawia w cieple do ponownego wyrośnięcia
  • przed pieczeniem ciasto smaruje się roztrzepanym jajkiem, samym żółtkiem, olejem, wodą z cukrem lub mlekiem
  • ciasto drożdżowe pieczemy w temperaturze 180-200 C, mniejsze formy w 220 C.

Mam nadzieję, że rady będą pomocne, szczególnie dla tych, którzy zaczynają swoją przygodę z ciastem drożdżowym :)

 


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
wtorek, 11 listopada 2014 00:23

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Darson napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2014/11/11 19:26:21:

    Jak dla mnie postawa to nie przejmować się konsystencja ciasta tylko robic swoje bo w miare ugniatania ciasto nie będzie tak mokre jak na początku się wydaje.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/11 19:43:01:

    Darson, jestem absolutnie tego samego zdania, ale nie dla wszystkich to taka "oczywistość oczywista" ;)

  • Gość Inspirowane Smakiem napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/11/12 06:08:18:

    Też jestem w trakcie pisania notki z poradami odnośnie ciasta drożdżowego, ale nie mam weny. :))

  • Gość agnes napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2014/11/12 12:30:18:

    zawsze się stresowałam że ugniatam i ugniatam a ono ciągle mi się lepi do rąk! W końcu kupiłam sobie robot kuchenny ze specjalną nakładką do wyrabiania ciasta i po problemie, ciasto jest mięciutkie i pulchne ja bym takiego nie umęczyła za chiny :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/12 16:36:42:

    Agnes, absolutnie jestem zwolennikiem ułatwiania sobie życia i wykorzystywania takiego sprzętu w kuchni :)

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/12 22:08:13:

    A dlaczego lepiej w misce niż na stolnicy? Nigdy o tym nie słyszałam :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/12 22:35:14:

    Gin, po prostu wygodniej, ciasto drożdżowe jest zazwyczaj bardzo luźne, przynajmniej na początku :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Luty 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa