Wpis

wtorek, 25 listopada 2014

Ciasto Malakoff - bez pieczenia

Malakoff to słynny austriacki deser.

Podawany jest zazwyczaj w formie tortu.

Jego podstawą są nasączone rumem podłużne biszkopty i delikatna masa.

Swoją wersję ciasta wzbogaciłam jeszcze o konfiturę malinową.

Jest to ciasto bez pieczenia, więc przygotowuje się błyskawicznie.

Nie potrzebuje też wiele czasu na stężenie, dlatego przepis może się przydać,

gdy goście tuż, tuż..

 

Składniki:

masa

  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki  śmietanki 30 %
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka rumu

poncz

  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 50 ml rumu

ponadto

  • ok. 30 sztuk podłużnych biszkoptów
  • 3-4 łyżki konfitury malinowej lub z czarnej porzeczki
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • kilka ciasteczek amaretti (opcjonalnie )

 

 

Sposób wykonania:

Przygotować masę. Szklankę mleka zagotować. Pozostałe mleko, kremówkę, żółtka, cukry i obie mąki zmiksować. Mieszankę wlać na gotujące się mleko. Doprowadzić do wrzenia, dobrze mieszając, by nie powstały grudki. Ugotowany budyń przykryć i odstawić do wystygnięcia.

Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać po łyżce budyniu. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodać sok z cytryny, a następnie rum. Krótko zmiksować.

Składniki ponczu wymieszać.

Formę o wymiarach 21 x 21 cm ( może też być tortownica o średnicy 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ściśle poukładać biszkopty. Za pomocą pędzelka nasączyć je połową ponczu. Na ciastkach i między nimi nałożyć konfiturę małymi kleksami. Wyłożyć połowę kremu. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów, nasączyć ponczem, nałożyć kleksy konfitury i przykryć drugą częścią kremu. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni, ciasteczka pokruszyć. Posypać ciasto płatkami i chrupiącymi kawałkami ciastek. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

Smacznego :)



loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
wtorek, 25 listopada 2014 00:08

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Inspirowane Smakiem napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/11/25 05:59:31:

    Wygląda przesmacznie:)))

  • Gość Lena B napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2014/11/25 07:16:18:

    Ciasto wygląda przepięknie i za pewne jest przepyszne :) Mniam, aż mi ślinka cieknie na sam jego widok :D

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/25 07:28:56:

    Ciasto wygląda obłędnie!

  • mostownica napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/25 10:37:06:

    Pycha! Co jedno ciasto to lepsze :)

  • Gość Magiel Kuchenny napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/11/25 11:01:05:

    Musi być pyszne :)

  • Gość marzenam22 napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/11/25 12:09:25:

    co można dać zamiast rumu? nie lubie rumu :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/25 13:09:02:

    marzenam22, są migdały, więc na pewno będzie pasował likier amaretto, albo można dodać odrobinę spirytusu i zwiększyć ilość soku, tak by łącznie było 150 ml ponczu.W masie też sprawdzi się i amaretto i spirytus. Spirytusu naturalnie odrobinę, no chyba że lubisz takie wysokoprocentowe ciasta ;)

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/25 23:59:22:

    Wygląda bajecznie :)

  • Gość Katalog Smakow napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/11/27 11:29:36:

    Witaj. Może zechcesz dołączyć do naszej kulinarnej społeczności?
    katalogsmakow.pl
    katalogsmakow.pl/jak-dodac-bloga.15955.html

  • Gość czekolada napisał(a) z *.bydgoszcz.vectranet.pl komentarz datowany na 2014/11/27 12:48:34:

    I znowu kolejny cudowny przepis!!! o nie!!!! :)))

  • Gość malgi napisał(a) z *.brzesko.mm.pl komentarz datowany na 2014/11/27 13:53:09:

    uwielbiam Twoje przepisy :)

  • Gość klementynka napisał(a) z *.telico.pl komentarz datowany na 2014/12/11 14:26:27:

    ktoś Ci chyba zakosił zdjęcie

    www.przyslijprzepis.pl/przepis/malakoff-4

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/11 14:44:28:

    Klementynka, dziękuję za info :) Już reaguję.

  • Gość Boana napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2015/03/15 10:38:18:

    i znowu upiekłam z Tobą ciacho :)
    bardzo smaczne i ładne, stabilne :)
    zwiększyłam jedynie ilość cukru w kremie a wierzch ciasta udekorowałam bitą śmietaną. wykonałam w tortownicy.
    lubię Twój blog :) pozdrawiam! :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/15 10:51:04:

    Boana, bardzo mi miło. Pozdrawiam serdecznie :)

  • joti_jw napisał(a) komentarz datowany na 2015/10/24 12:12:00:

    Bardzo fajne ciasto :) dzisiaj zrobiłam, dodatek konfitury powoduje, że ciacho nie jest mdłe - świetny pomysł. Korzystam z Twojego bloga, prezentujesz bardzo smaczne przepisy, a zdjęcia są bardzo apetyczne i estetyczne :) gratuluję bloga! Pozdrawiam!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/10/24 12:54:31:

    Joti-jw, Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało :) Serdecznie dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam :)

  • Gość Hypons napisał(a) z *.dynamic-ww-3.vectranet.pl komentarz datowany na 2015/12/19 22:46:26:

    A na jaką foremkę są te proporcje?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/19 22:55:41:

    Hypons, forma 21x21 lub tortownica 25 cm. Podałam w przepisie :)

  • Gość Hypons napisał(a) z *.dynamic-ww-3.vectranet.pl komentarz datowany na 2015/12/20 09:10:48:

    Przepraszam, nie zauważyłam...Bardzo dziękuję.

  • Gość natalia86d napisał(a) z *.tktelekom.pl komentarz datowany na 2016/03/10 22:42:10:

    wyglada pysznie ale czy tam ma byc smietana kremowka 30% mozna taka gotowac??

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/10 22:57:50:

    Natalia86d, tak, jak najbardziej można gotować.

  • Gość Kasia napisał(a) z *.cnet.gawex.pl komentarz datowany na 2016/03/11 07:46:04:

    Czy 3-4 łyżki konfitury wystarczą aby zatkac dziury pomiędzy biszkoptami i nałożyć na każdy biszkopt i to na dwóch warstwach?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/11 08:26:08:

    Kasia, wystarczą. Między biszkoptami robimy małe kleksy, a wierzch tylko delikatnie smarujemy. Konfitura ma tylko przełamać smak. Zwróć też uwagę na rozmiar formy, jest mała.

  • patricia-bakes napisał(a) komentarz datowany na 2016/08/09 20:39:58:

    Znakomite i proste ciasto :) Kwaskowata konfitura porzeczkowa doskonale uzupełnia się z delikatnym kremem... Polecam i zapraszam! :)

  • Gość slodkizakatekkasi napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/07/03 20:05:26:

    Super! Już zapisuje w moim zeszycie z przepisami ;)

  • Gość Renia napisał(a) z *.ipv4.supernova.orange.pl komentarz datowany na 2017/07/16 19:12:23:

    Pierwszy raz robiłam dość dawno ale co jakiś czas wracam do niego. Naprawdę warte polecenia.

  • Gość napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2017/12/16 09:44:57:

    Ciasto wspaniałe :-) Zniknęło w mgnieniu oka ;-) Mam gorącą prośbę. Chcę to ciasto zrobić na dużą blachę. Proszę mi podać proporcje na większą ilość masy. Dziękuję :-)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/12/16 11:10:32:

    Nie wiem co to znaczy duża blacha, bo wybór jest ogromny. Moja ma 24 x 32 cm. Na taki rozmiar każdy ze składników należy zwiększyć o połowę. Czyli np. zamiast 200 g masła 300, zamiast 2 jajek 3 itd. Jeżeli masz większą blachę, składniki po prostu należy podwoić. Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa