Wpis

wtorek, 21 października 2014

Ciasto Cassis

 W tym roku po raz pierwszy robiłam likier z czarnej porzeczki Cassis

i od razu stał się moim ulubionym.

Pomyślałam, że będzie świetnym dodatkiem do jesiennego,

rozgrzewającego ciasta z dużą ilością kremu.

W takim zestawieniu nie mogło zbraknąć też czekolady,

tym razem w postaci biszkoptu i chrupiącej bezy.

Wyszło tak jak lubimy najbardziej -

- wilgotne, kremowe, delikatne i niezbyt słodkie ciasto,

w sam raz na jesienne wieczory.

 

 

Składniki:

Biszkopt czekoladowy

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 50 g startej gorzkiej czekolady

Beza

  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu

Krem

  • 500 g śmietanki 30 %
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

Ponadto

  • 2 małe słoiczki konfitury z czarnej porzeczki ( po 250 g )
  • poncz ( 3/4 szklanki wody + 2 łyżeczki cukru + 4 łyżki likieru z czarnej porzeczki Cassis ) ewentualnie można zastąpić sokiem z czarnej porzeczki połączonym z czystą wódką.

 

 

Sposób wykonania:

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać przez sito i wraz ze startą czekoladą dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką, krótko, tylko do połączenia składników.

Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 - 40 minut w temp 160 C. Upieczony biszkopt wystudzić.

Beza: Białka ubić na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy będzie całkowicie rozbity, a piana sztywna i błyszcząca, miksować jeszcze ok. 1 minuty. Dodać mąkę, kakao i ocet. Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.

Białka wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, w której wcześniej piekł się biszkopt. Wstawić do nagrzanego do 160 C piekarnika i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 90 C i piec z termoobiegiem jeszcze 30 minut. Bezę wystudzić.

Masa: Dobrze schłodzony serek mascarpone i śmietankę umieścić wraz z cukrem pudrem w misie miksera. Ubijać do uzyskania konsystencji kremu.

Biszkopt dobrze nasączyć ponczem. Posmarować konfiturą z czarnej porzeczki. Na konfiturę wyłożyć krem z mascarpone. Na wierzch ciasta położyć wystudzoną bezę. Można też przed wyłożeniem na wierzch pokroić bezę na równe kawałki, tak jak to się robi z ciastem francuskim w kremówce. Wtedy ciasto będzie się znacznie łatwiej kroiło.

Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Smacznego :)

 


Imieniny u cioci


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
wtorek, 21 października 2014 01:30

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Lena B napisał(a) z *.warszawa.vectranet.pl komentarz datowany na 2014/10/21 04:11:07:

    Ciasto wygląda pysznie :)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/21 07:56:04:

    Cisto wygląda obłędnie!

  • Gość ata napisał(a) z *.customer.cdi.no komentarz datowany na 2014/10/21 12:45:43:

    Kolejny super przepis na ciasto. Zapisuję w kolejce do wypróbowania. Pozdrawiam

  • Gość Alina W napisał(a) z *.leon.com.pl komentarz datowany na 2014/10/22 12:04:16:

    Nie mogę do Ciebie zaglądać, normalnie takie cuda pokazujesz że ciężko się oprzeć pokusie a tu zima nadchodzi i wszystko w boczki pójdzie. :)

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/22 16:14:41:

    Ależ ono cudownie wygląda! Zjadłabym... :)

  • Gość Kats napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/10/22 16:41:52:

    Pięknie się prezentuje

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/22 20:28:40:

    Ala, troszkę boczków w zimie się przyda, będzie cieplej ;)

  • lucynella napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/24 00:03:08:

    Boskie :) jeszcze lepsze niż porzeczkowiec :D

  • Gość Viorika napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2014/10/25 16:36:09:

    Zrobiłam wczoraj.Wspaniałe,rozpływające się w ustach.Rewelacja! :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/25 22:20:27:

    Viorika, cieszę się ogromnie, że przypadło Ci do gustu. Polecam się na przyszłość :)

  • Gość ewadra napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2014/10/26 21:22:40:

    Już nie został nawet okruszek, znajomi nie mogli wyjść z podziwu. Po prostu rewelacja! Puszysty biszkopt, rewelacyjny krem i chrupiąca beza, czego chcieć więcej! Szkoda, że nie można dołączyć zdjęcia, bo chętnie bym się pochwaliła rezultatem.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/26 22:48:24:

    Ewadra, koniecznie pochwal się zdjęciem! na emailu albo facebooku ! :)

  • Gość kocie-smaki napisał(a) z 80.50.140.* komentarz datowany na 2014/10/27 03:58:31:

    to dla mnie najlepsze połączenie - kwaskowaty dżem i cudowny krem z mascarpone. idealnie! :)

  • Gość Milu napisał(a) z *.chomiczowka.waw.pl komentarz datowany na 2014/10/27 22:36:19:

    Chętnie poczęstowałabym się jednym kawałkiem, albo i trzema, mimo tak późnej pory :)

  • Gość Agnieszka napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2014/11/04 12:40:24:

    Ciasto przepyszne. Zrobiłam jako tort. Przez przypadek zmodyfikowałam przepis. Słoiczki w sklepie były pomieszane i dodałam konfiturę z czarnej porzeczki oraz konfiturę z jagód. Wszyscygoście prosili o dokładkę :D

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/04 13:01:42:

    Agnieszka, przez takie przypadki, czasem wychodzą naprawdę ciekawe smaki ;) Pozdrawiam cieplutko :)

  • Gość karoola napisał(a) z *.cdma.centertel.pl komentarz datowany na 2014/11/05 19:50:06:

    Czy zamiast pończu z alkoholem można dodać np. sok z czarnej porzeczki ?
    Czy koniecznie musi być dodatek alkoholu?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/05 20:23:41:

    karoola, można dodać sam sok albo nektar, tylko trzeba sprawdzić czy nie jest za słodki :)

  • mostownica napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/17 11:49:59:

    Super Super Super apetycznie wygląda! A dżem/konfitura z czarnej porzeczki to mój ulubiony smak :)

  • Gość pani M napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2015/01/09 08:03:52:

    Ciasto dość pracochłonne ale pyszne! Na pewno zamieszczę je na moim blogu.
    Biszkopt mistrzostwo świata!!!!

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/01/17 19:43:47:

    Dziś u mnie degustacja ciasta Cassis po prostu rewelacja ,pychota ,niebo w gębie no brak mi słów . Dzięki za takie przepyszne przepisy a wypróbowałam już Kubankę ,Kapitańskie oraz sernik kapitański wszystkim gorąco polecam .

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/17 23:41:52:

    Oj to wybierasz ciasta, które i ja bardzo lubię :) Pozdrawiam!

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/01/18 21:51:18:

    Aguzja!!! no no mamy w takim razie dużo wspólnego , ale wiesz co ten biszkopt jest bez proszku do pieczenia ale ja dałam troszeczkę bo się obawiałam że nie wyrośnie bo w smaku to rewelka a ten poncz to nadaje temu ciastu takiego czegoś hmmmm tego się nie da opisać to należy spróbować . Ale postanowiłam ,że muszę sobie zrobić likier Cassis i trzymać wyłącznie do tego ciasta . Pozdrawiam Alicja .

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/18 22:41:27:

    Alicjo, biszkopt przetestowałam wielokrotnie i rośnie bez proszku, ale jeśli masz obawy to odrobina proszku do pieczenia na pewno mu nie zaszkodzi. Jeśli chodzi o likier, to warto zrobić do mowy, bardzo polecam i nie tylko do ciasta ;)

  • Gość napisał(a) z *.frinet.pl komentarz datowany na 2015/01/23 17:39:15:

    Witam
    Chciałam zapytać ubijając masę czyli śmietanke z mascarpone wychodzi ona puszysta czy trzeba ubić osobno żeby się nie zlała?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/23 17:55:38:

    Śmietankę i mascarpone ubijamy razem. Robimy to dokładnie tak jakbyśmy ubijali samą śmietankę. Istotne, by oba składniki były dobrze schłodzone i by nie ubijać za długo, dokładnie tak samo jak w przy ubijaniu śmietany.

  • Gość napisał(a) z *.frinet.pl komentarz datowany na 2015/01/23 22:07:28:

    dziękuje bardzo jutro biorę się za pieczenie;)

  • Gość gosc napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/01/25 18:17:40:

    ciasto pieczemy bez proszku do pieczenia????

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/25 18:33:43:

    tak, pieczemy bez proszku do pieczenia

  • Gość gosc napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/01/25 20:08:59:

    Daczego beza wyszła mi miękka? :( buuuu

  • Gość gosc napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/01/25 20:12:42:

    Ratunku mam całe ciacho gotowe tylko beza na boku leży i czeka aż będzie zimna...już jest chłodna ale jest miękka :( Pewnie ciągnąca będzie....Co zrobiłam nie tak :/ na koniec bedzie lipa? :( Proszę o pomoc!!!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/25 21:54:46:

    Spokojnie, miękką bezę można uratować nawet jak jest upieczona. Jeśli wyszła miękka tzn, że nie jest dobrze wysuszona. Trzeba ją z powrotem wstawić do piekarnika na niską temp. np 100 C i suszyć dotąd aż będzie chrupiąca.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/25 21:58:55:

    Na przyszłość zanim wyjmiesz bezę z piekarnika sprawdź czy jest taka jak chcesz, żeby była (bo niektórzy lubią ciągnące bezy). Nawet gorąca powinna mieć już odpowiednią chrupkość. Bezy można suszyć nawet 2-3 godziny, należy tylko pamiętać o niezbyt wysokiej temperaturze.

  • Gość gosc napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/02/06 22:08:02:

    Ciacho jest przepyszne!!! Beza wyszła za drugim podejściem ale efekt końcowy palce lizać!!! :)

  • Gość pchelka napisał(a) z 46.227.108.* komentarz datowany na 2015/02/12 10:59:17:

    Witam serdecznie,
    gratuluje swietnych przepisow, slinka cieknie na sam widok, a po komenarzach widac, ze i w smaku ciasta sa pyszne.

    Mam pytanie co do masy, czy bez zelatyny zgestnieje? Jezeli dodac zelatyne to ile?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/12 11:15:51:

    Pchelka, Dziękuję za miłe słowa :)
    Serek mascarpone jest gęsty i ubity ze śmietanką stworzy zwarty krem, którego nie trzeba dodatkowo usztywniać. Jeśli natomiast ciasto miałoby być dłużej przechowywane, lub wolisz sztywniejsze masy, można krem wzmocnić żelatyną. Myślę, że 3 łyżeczki wystarczą.

  • Gość pchelka napisał(a) z 46.227.108.* komentarz datowany na 2015/02/12 12:40:09:

    Aguzja, dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam :-)

  • Gość Marta29 napisał(a) z *.static.chello.pl komentarz datowany na 2015/02/22 11:39:21:

    Ciasto pyszne, nie jest slodkie tylko w sam raz, rozplywa sie w ustach napewno skorzystam jeszcze :) dziekuje

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/22 18:05:49:

    Marta29, cieszę się, że Ci smakowało. Pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość oldoszy napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2015/03/21 08:38:00:

    Witam właśnie biorę się za to ciasto ale mam pytanko czym mogę zastąpić konfitury z czarnej porzeczki

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/21 08:51:10:

    Oldoszy, proponowałabym jednak trzymać się przepisu, nawet nazwa ciasta wskazuje, że powinna w nim znznaleźć się porzeczka. Ostatecznie można konfiturę zamienić na wisniową a likier na wisniowkę, choć moim zdaniem efekt będzie już nie nieco inny.

  • Gość oldoszy napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2015/03/21 11:02:14:

    Dziękuję za szybką odpowiedz ale mój problem z porzeczką z tej okazji że moje dzieci nie bardzo lubią . A z tej okazji dziękuję za super stronkę przepisy są kapitalne wypróbowałam już dwa z nich ten będzie trzeci ,miałam trochę problem z kremem do ciasta kapitańskiego dałam rade myślę że problem wynikł z powodu złego masła.Ciast i te smaki jednak extra zgrały się.Dzięki pozdrawiam

  • Gość oldoszy napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2015/03/22 19:08:41:

    Witam właśnie po zjedzeniu ciasta wyszło super polecam przepis a jeśli ktoś ma problem z czarną porzeczką to polecam w zastępstwie czarne jagody.

  • Gość Magdalenna napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2015/03/23 20:47:58:

    Witam Cię serdecznie! Mam do Ciebie jedno pytanie - piszesz, że likier można zastąpić sokiem z porzeczki połączonym z wódką. Jakie powinny być ich proporcje? I czy później tę miksturę mam, tak jak likier, połączyć z wodą i cukrem?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/23 21:27:33:

    Magdalenna, Soku już nie trzeba łączyć z wodą i cukrem tylko z wódką. Na 3/4 szklanki soku dałabym 2 łyżki wódki lub 1 łyżkę spirytusu. Alkohol nie powinien być bardzo wyczuwalny, ma jedynie "podkręcić" smak. Pozdrawiam :)

  • Gość acia napisał(a) z *.obslugapc.pl komentarz datowany na 2015/03/27 21:11:35:

    PYSZNE !!!! już takie robiłam nie raz, wszyscy się zajadali !!!

  • Gość Magdalenna napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2015/04/02 19:56:52:

    Droga Aguzjo!
    A czy można najpierw ubić śmietankę, dopiero wtedy dodać do niej mascarpone i ponownie wymieszać? Czy jak wszystkie składniki kremu od razu umieści się w misce, to kremówka się ubije?
    Pozdrawiam! :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/02 20:07:35:

    Droga Magdalenno! ;) Nie ma obawy, kremówka ładnie się ubije razem z mascarpone, tak jest łatwiej i szybciej. Jeśli jednak wolisz możesz kremówkę ubić oddzielnie i dopiero połączyć z mascarpone ( w takiej kolejności - kremówkę do mascarpone). Pozdrawiam :)

  • Gość napisał(a) z 93.107.65.* komentarz datowany na 2015/04/03 17:07:11:

    witam 1/3 szkl kakala ile to gram do biszkopta pani daje

  • Gość napisał(a) z 93.107.65.* komentarz datowany na 2015/04/03 17:08:05:

    i mam jeszcze pytanie jak zrobie beze dzisiaj a jutro bd przekladac ciastko to nic sie nie stanie ze bd lezec przez noc ?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/03 18:35:23:

    1/3 szklanki to ok. 30g kakao. Proszę odmierzyć 2/3 szklanki mąki i dosypać kakao, tak by szklanka była pełna. W ten sposób jest szybciej i niczego nie trzeba ważyć.
    Bezę można upiec wcześniej, należy tylko przechowywać w suchym miejscu i ewentualnie przykryć ściereczką.

  • Gość anka napisał(a) z *.dip0.t-ipconnect.de komentarz datowany na 2015/04/15 20:49:52:

    Chce zrobic w okraglej formie, jakie proporcje zastosowac?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/15 21:17:37:

    Anka, jaką ma średnicę ta okrągła forma?

  • Gość justynka napisał(a) z *.army.mil.pl komentarz datowany na 2015/04/29 13:22:58:

    ciasto jest przepyszne, robiłam juz wielokrotnie:) polecam gorąco

  • Gość gość napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2015/06/17 13:03:42:

    Chce wyprobiwac przepis ale mam problem z beza. Tzn. Posiadam piecyk elektryczny nie piekarnik i w nim nie ma regulacji temp ani termoobiegu. Pomocy czym mozna ja zastapic albo jak w takim piecyku upiec tą beze zeby sie upiekla a nie spaliła

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/06/18 08:43:54:

    Niestety nie upieczesz bezy w takim piecyku. Na Twoim miejscu kupiłabym gotowe małe bezy i pokruszalabym je i posypala wierzch ciasta. Można też oprószyć je lekko kakao. Myślę, że efekt będzie podobny jak z ulieczoną bezą kakaową.

  • Gość morelka346 napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/07/14 18:04:51:

    Rewelacyjne ciastko, nam bardzo smakowało:)

  • Gość Ulcia napisał(a) z *.limes.com.pl komentarz datowany na 2015/10/05 21:26:27:

    Przetestowałam ciasto w ten weekend i tak jak w przypadku ciasta brzoskwiniowy sad, biszkopt wyrósł mi wysoki. Zastanawiałam się czy przeciąć go na pół, czy taki ma być, ostatecznie zostawiłam jak wyszło. Okazało się, że znów problemów przysporzył mi krem... Śmietanka z mascarpone się ładnie ubiła jednak mimo "leżakowania" paru godzin w lodówce - ciasto słabo się kroiło i po chwili na stole - płynęło. Następnym razem spróbuję usztywnić trochę masę. Dałam też mniej konfitury ok 300g, bo bałam się, że masa będzie się ślizgać na konfiturze, której już była jak dla mnie wystarczająca warstwa. Ciasto wszyscy chwalili :) szkoda tylko że było takie "niestabilne".

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/10/05 22:29:17:

    Ulcia, a sprawdzalas czy Twoje formy są takiej wielkości jak w przepisie? Masa z pewnością nie powinna płynąć, nawet po długiej chwili na stole.

  • Gość lucy napisał(a) z *.dyn.plus.net komentarz datowany na 2015/10/31 19:41:30:

    Po co ten ocet? Można pominąć?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/10/31 20:24:31:

    Lucy, dzięki niemu beza jest bardziej krucha. Można pominąć.

  • Gość anka napisał(a) z 78.10.172.* komentarz datowany na 2015/11/01 21:15:53:

    katalog z przepisami jest?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/01 22:51:13:

    Anka, wszystkie przepisy pogrupowane są w kategorie. Wykaz kategorii znajdziesz po prawej stronie.

  • Gość jolcia napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/11/13 18:14:30:

    Ciasto wyszło przepyszne i pięknie się prezentuje na talerzyku. Zamiast konfitury użyłam galaretki porzeczkowej i biszkopt nasączyłam rozcieńczoną nalewką z czarnej porzeczki własnej produkcji :) Dziękuję za wspaniałe przepisy . Jola

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/13 18:25:00:

    Jolcia, bardzo się cieszę, że trafiło w Twój gust. Pozdrawiam :)

  • Gość napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2015/11/15 14:38:45:

    ciasto przepyszne jak nie wiem co

  • Gość napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2015/11/19 14:44:06:

    Czy to musi być konfitura czy dżem z czarnej porzeczki?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/19 21:36:42:

    Może być dżem.

  • Gość napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2015/11/27 09:34:25:

    jestem mega zawiedziona tą bezą, zrobiłam wg przepisu super się udała ale nie chciała odkleić się od papieru do pieczenia, po prostu totalnie się do niego przykeiła? zmarnowałam 4 białka;/ a strasznie chciałam żeby na wierchu była ta czekoladowa beza. Jak powinno się ją robić- może zrobię jeszcze raz??? Co ewentualnie dać w zamian?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/27 10:30:53:

    Jeśli nie mogłaś odkleić papieru od bezy to na pewno coś poszło nie tak, beza powinna odejść ładnie w całości. Taką bezę można poprostu pokruszyć i posypać nią ciasto, wygląda równie efektownie. Można użyć także gotowych bezików. Jeśl nie dostaniesz kakaowych, można białe posypać kakao.
    Ps. Bezy są bardzo kapryśne i tylko wydają się takie łatwe do upieczenia.

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/01/20 15:17:05:

    Super

  • Gość Natalia napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/01/22 09:16:26:

    proporcje na jaka blaszke?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/22 10:52:04:

    Natalia, jest podane w przepisie.

  • Gość Ana napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/02/23 10:36:37:

    Zrobiłam. Rewelacja, wskakuje na pierwsze miejsce w moich ulubionych. Czysta rozkosz :)

  • Gość Bernadetta napisał(a) z *.cpe.smnt.pl komentarz datowany na 2016/03/22 14:53:36:

    Czy ten przepis starczy ma na dwa małe torciki ( tortownic 18 i 20 cm) czy muszę zwiększyć składniki?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/22 16:10:22:

    Bernadetta, nie wiem jaki wygląd mają mieć torciki. Jeśli chcesz je zrobić w takiej formie jak ciasto to wystarczy pojedyncza porcja, jeśli natomiast chcesz dzielić biszkopty i robic kilka warstw jak w tradycyjnym torcie, to zwiększyłabym składniki.

  • Gość Bernadetta napisał(a) z *.cpe.smnt.pl komentarz datowany na 2016/03/23 10:16:54:

    Chodziło mi o taką formę jak ciasto :) Dziękuję o szybką odpowiedź! Pozdrawiam

  • Gość mery napisał(a) z *.access.telenet.be komentarz datowany na 2016/04/25 20:04:40:

    robilam to ciasto jak i inne i wyszlo pyszne!!! goscie zachwalali caly wieczor;) inne ciasta Pani sa takze godne polecenia:-)!!! uwielbiam Pani blog:-) pozdrawiam

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/25 21:31:31:

    Mery, bardzo dziękuję za przemiłe słowa. Pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość Wi oletta napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/11/29 20:18:19:

    Właśnie zrobiłam, naprawdę jest przepyszne, nie za słodkie no i bardzo ładnie się prezentuje

  • Gość bogna38 napisał(a) z 178.212.171.* komentarz datowany na 2017/01/29 20:34:56:

    a czy nie trzeba do masy dodac zelatyny lub galaretki???

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/29 22:54:20:

    Bogna38, wszystko robimy zgodnie z przepisem, nie dodajemy ani żelatyny, ani galaretki.

  • Gość Pani em napisał(a) z *.cm-7-2c.dynamic.ziggo.nl komentarz datowany na 2017/02/08 09:18:49:

    Najlepsze ciasto ever! Naprawde! Bardzi mocno polecam. Robie juz juz siodmy raz i zawsze zachwyca!!!

  • Gość wiolka napisał(a) z 94.42.195.* komentarz datowany na 2017/02/26 15:54:47:

    Czy zamiast powideł mogą być porzeczki z kompotu ?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/26 21:15:20:

    Wiolka, mogą, choć smak porzeczki w cieście będzie mniej intensywny.

  • Gość Dora napisał(a) z *.toya.net.pl komentarz datowany na 2017/03/04 18:24:10:

    Zrobiłam.Ciasto zrobiło furorę,wszystkim smakowało. Ale przyznam się ze z bezą miałam problem, jakos sobie poradziłam. Dzięki za przepis.

  • Gość napisał(a) z *.dsl.pool.telekom.hu komentarz datowany na 2017/03/30 09:05:33:

    Azért jó lenne megadni a csésze, vagy pohár űrtartalmát.

  • Gość napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2017/04/14 09:56:58:

    Czy ciasto dobre jest tylko w ten sam dzień, czy wytrzyma dwa, trzy dni? Czy z bezą coś się stanie?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/14 10:13:30:

    Ciasto wytrzyma dłużej, ale beza z pewnością zmieknie pod wplywem wilgoci. Żeby beza ppzostala chrupka, można przechowywać ją oddzielnie, a kłaść na wierzch ciasta przed podaniem, w calosci lub pokruszoną.

  • Gość Zuza napisał(a) z *.free.aero2.net.pl komentarz datowany na 2017/07/06 15:15:52:

    Wygląda super. Założę się, że smakuję podobnie :) Wciągam na moją listę przepisów... Pozdrawiam.

  • Gość Gosia napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/07/17 10:36:49:

    Ciasto wyśmienite palce lizać

  • Gość Weronika napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2017/11/15 22:21:52:

    Witam. Czy śmietanki do kremu może być 250ml?

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa