Wpis

piątek, 31 października 2014

Ciasteczka budyniowe

Jakoś nie porwała mnie moda na halloween,

ani na straszące wypieki,

dlatego dziś coś bardzo subtelnego i w pastelowych kolorach -

-  ciasteczka budyniowe, kruche i niezwykle delikatne.

Podejrzewam, że tak jak ja, zaczęliście już pić wieczorami

więcej gorącej herbaty, ciasteczka będą do niej znakomitym dodatkiem.

 

 

Składniki: ( ok. 30 ciasteczek średniej wielkości )

  • 125 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 110 g mąki tortowej
  • 40 g budyniu śmietankowego ( proszku )

 

 

Sposób wykonania:

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Dodać mąkę i budyń, dobrze wymieszać, by składniki ładnie się połączyły. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na 1 godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować i foremką do ciastek wycinać dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170 C 10-15 minut, do lekkiego zezłocenia. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Smacznego :)

Ponieważ część z Was sygnalizowała problemy przy robieniu ciasteczek, wykonałam je raz jeszcze. Wszystko ważyłam co do grama i mierzyłam do milimetra ;) Tak jak za pierwszym razem nie miałam żadnego problemu. Wszystkie składniki w przepisie podane są prawidłowo. Spróbuję raz jeszcze jak najbardziej obrazowo przedstawić jak wygląda przygotowanie ciasteczek.

  • Miękkie masło umieścić w misie miksera.
  • Miksować masło na najwyższych obrotach ( ja robiłam to przez 2 minuty )
  • Cały czas miksując w 3 turach dodawać cukier
  • zmniejszyć obroty miksera i w 2 turach dosypywać mąkę
  • na koniec wsypać budyń

Łączny czas miksowania wyniósł 6 minut.

Ciasto ma już odpowiednią konsystencję. Jest dosyć maślana, ale nie należy dosypywać mąki. Taka ma być. Teraz ciasto ( można łyżką ) przełożyć do woreczka foliowego i umieścić na godzinę w lodówce. Po tym czasie stolnicę obficie obsypać mąką, a wałek do ciasta natrzeć mąką. Bardzo delikatnie rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm. Foremką lub szklaneczką wycinać dowolne kształty ciastek ( foremkę można także zanurzyć w mące ).

Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w temp.170C 10-15 minut. Ja piekłam 10. Ciasteczka nieco wystudzić. Po 15 minutach są gotowe do jedzenia. Ciasteczka są delikatne i kruche, ale taka właśnie ich uroda. Taką konsystencję zawdzięczają mące ziemniaczanej ( czyli budyniowi ).

Na zdjęciach poniżej ciasteczka przed i po pieczeniu,


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
piątek, 31 października 2014 00:06

Komentarze

Dodaj komentarz

  • redhead93 napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/31 09:19:48:

    Pięknie wyglądają! Aż chciałabym Ci kilka zabrać :)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/31 10:39:45:

    Ja też nie przygotowuję nic pod Halloween. I taż mam w planie na weekend zwykłe ciasteczka...

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/31 14:04:22:

    Apetyczne zdjęcia :)

  • Gość Lena B napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2014/11/01 01:04:52:

    Ciasteczka, pierwsza klasa. Wyglądają uroczo (jeżeli można tak wypowiadać się o wypiekach). Kubek kawki i jesienne popołudnie mija nam cudownie. :)

  • Gość AgaP napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2014/11/01 08:28:53:

    Bardzo pycha, zniknęły wszystkie w mig!!! Ostrzegam łasuchów, że ciepłe diablo się kruszą i z podłogi zbierałam okruchy....

  • Gość napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2014/11/01 09:44:07:

    do ciasteczek nie trzeba dodawać proszku do pieczenia?

  • Gość aganieszka napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2014/11/01 09:44:42:

    do ciasteczek nie trzeba dodać proszku do pieczenia?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/01 10:40:06:

    Nie trzeba proszku do pieczenia.

  • Gość aurinko napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/11/01 22:01:46:

    U mnie przepis niestety się nie sprawdził :( Ciasto wyszło bardzo luźne :(

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/01 22:59:07:

    aurinko, ciasto wychodzi luźne, czy trzymałaś je godzinę w lodówce?

  • Gość marys napisał(a) z *.internetia.net.pl komentarz datowany na 2014/11/03 15:26:52:

    Po 1,5 godz wyjęłam z lodówki i nie da się rozwałkować, klei się strasznie. Włożyłam jeszcze do lodówki, czy przy wałkowaniu powinno się ciasto podsypywać mąką? Teraz nie wiem czy coś źle zrobiłam i nie wyjdą mi czy zwyczajnie za słabo się schłodziło, proszę o poradę! Pozdrawiam :)

  • Gość Tomasz Tomaszewski napisał(a) z 31.11.162.* komentarz datowany na 2014/11/03 16:06:10:

    Wyglądają bardzo apetycznie. Podoba mi się też odwrócenie kota ogonem i zamiast straszących kłów mam urocze serduszko jak na walentynki :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/03 16:16:21:

    Marys, jeżeli ciasto wydaje Ci się ciągle za luźne, to śmiało możesz podsypać mąką. Czy ważyłaś mąkę i masło? Na pewno wszystko w takich proporcjach jak w przepisie? Ciasto powinno być dosyć luźne, ale nie aż takie, by nie można było go rozwałkować. Jeśli nadal nie będziesz mogła rozwałkować ciasta, można też włożyć masę do rękawa cukierniczego i wyciskać różne kształty ciastek :)

  • Gość marys napisał(a) z *.internetia.net.pl komentarz datowany na 2014/11/03 17:26:42:

    dziękuję za odpowiedź! Produkty były ważone ale przyznaje bez bicia, że masła było 10g więcej , bo już chciałam zaczęte zużyć :) Także już wiem gdzie leży wina, po podsypaniu mąką, wszystko się udało. Ciasteczka pycha, w tygodniu zagoszczą na stole po raz kolejny, bo z dzisiejszych już prawie nic nie zostało :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/03 17:57:30:

    Super, bardzo się cieszę. Pozdrawiam cieplutko :)

  • Gość Kasia napisał(a) z 193.59.31.* komentarz datowany na 2014/11/03 21:05:57:

    ciasto rzeczywiście wychodzi za luźne - podejrzewam ze to omyłka w przepisie. Dodałam ok 50 g maki więcej i ciasto zrobiło sie ok :) ciasteczka bardzo kruche, bardzo dobre :) a inne przepisy super nie mogę sie doczekać aż wszystko wypróbuje !!! :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/03 21:48:29:

    Kasia, te ciasteczka to brytyjskie Custard Creams, a przepis pochodzi ze strony BBC. Kilka razy sprawdzałam proporcje i wszystko się zgadza, ja robiłam z tego przepisu i nie miałam najmniejszego problemu,ale ponieważ już kilka osób zgłasza ten sam problem, przepis sprawdzę raz jeszcze. Pozdrawiam :)

  • Gość justyna napisał(a) z *.elk.mm.pl komentarz datowany na 2014/11/08 16:24:43:

    a czy uda się z mąką kukurydzianą lub owsianą?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/08 18:09:57:

    Justyna, myślę że mąkę tortową można zastąpić mąką owsianą, natomiast jeśli chodzi o kukurydzianą to zastępuje ona skrobię ziemniaczaną, czyli w tym wypadku proszek budyniowy. No ale wtedy ciasteczka nie będą budyniowe :) Żeby utrzymać smak i charakter, spróbowałabym połączyć budyń i mąkę owsianą :) Jeśli zdecydujesz się na takie połączenie, daj znać, sama jestem ciekawa efektu :)

  • Gość sally napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2014/11/15 16:00:05:

    Ciasteczka niestety wyszły tak sypkie, że nie idzie ich nawet chwycić. W tym przepisie nie ma nic mowy o jajkach, dlatego się dziwię i chciałam zapytać, czy te ciasteczka nie wymagają jajek? Mimo to u Pani ciasteczka wyglądają bardzo smakowicie, pozdrawiam :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/15 16:51:42:

    Sally, w przepisie na pewno nie ma jajek. Ja nie miałam z nimi żadnego problemu, ale widzę że czytelnikom przysparzają sporych kłopotów, więc przepis sprawdzę raz jeszcze :)
    Ciasteczka były takie sypkie zaraz po wyjęciu z piekarnika czy jak trochę postały?

  • Gość Lilka napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/11/16 16:39:16:

    A ja właśnie czekam aż ciasto się schłodzi...

  • Gość Lilka napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/11/16 17:44:30:

    I moja "kariera" cukiernika własnie się skończyła... ciasto wylądowało w koszu a stolnicy myślałam, że nie domyję... ale nigdy nie ukrywałam że do pieczenia ciast i ciasteczek się nie nadaję...

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/16 18:02:01:

    Lilka, czytałaś wszystkie rady w poście i komentarze czytelniczek?
    PS. każde ciasto najłatwiej usunąć ze stolnicy nożem.

  • Gość sally napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/11/16 19:06:15:

    Ciasteczka były takie cały czas...
    Dziękuję bardzo za odpowiedz. : )

  • mostownica napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/17 11:44:30:

    Intrygujące, jestem ciekawa smaku ciasteczek z budyniem :) zapisuję! A co do Halloween to ja też nie lubię i nie piekę nic tematycznego

  • cheftable napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/17 23:57:04:

    Mistrzostwo świata :) do niedawna na poprawę humoru piekłem sobie kruche krążki z ciasta breton... Ale chyba przerzucę się na te :) pozdrawiam i dzięki :D

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/18 00:35:53:

    cheftable, polecam się na przyszłość i także ślę serdeczności :)

  • Gość Marika napisał(a) z 94.141.157.* komentarz datowany na 2014/11/21 14:03:42:

    czy budyń śmietankowy mogę zastąpić innym o dowolnym smaku?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/21 15:45:01:

    Marika, oczywiście budyń może być dowolnego smaku :)

  • Gość Marika napisał(a) z 94.141.157.* komentarz datowany na 2014/11/22 14:27:35:

    dziękuję za odpowiedź. Dodałam budyń śmietankowy :) Ciasto pyszne, jeszcze chłodzi się w lodówce, jestem początkująca, więc zobaczymy jak mi wyjdą. Mam nadzieję, że i tym razem rodzinka będzie zachwycona. Pozdrawiam

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/22 14:32:52:

    Marika, trzymam kciuki, mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu. Pozdrawiam :)

  • Gość Marika napisał(a) z 94.141.157.* komentarz datowany na 2014/11/25 12:47:44:

    dziękuję, ciasteczka są pyszne i lekkie! i nawet poradziłam sobie z tym lepkim ciastem :) czekam na więcej takich pyszności!

  • Gość Ola napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2015/05/25 14:18:04:

    Czy budyń ma być z cukrem czy bez?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/05/25 15:25:40:

    Ola, budyń bez cukru.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa