Wpis

wtorek, 30 września 2014

Ciasto kapitańskie

Piliście kawę po kapitańsku?

Podaje się ją z koglem-moglem i odrobiną alkoholu.

W cieście kapitańskim odnajdziecie dokładnie te same smaki.

Mocno czekoladowy spód,

bita śmietana, biszkopty nasączone kawą oraz

bardzo kremowa i wysokoprocentowa masa ajerkoniakowa,

którą możecie już znać z ciasta adwokata.

 Bardzo wyraziste w smaku, kremowe i rozgrzewające,

będzie idealne na chłodne wieczory przy gorącej herbacie.

 

 

Składniki: ( blacha 24 x 32 cm )

biszkopt

  • 3 duże jajka (lub 4 rozmiar M)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 5 łyżek wody
  • niepełna szklanka mąki pszennej (150 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki kakao

masa ajerkoniakowa

  • 700 ml mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 200 g miękkiego masła
  • 180 ml likieru "Adwokat"

bita śmietana

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy

ponadto

  • małe opakowanie okrągłych biszkopcików
  • 2 łyżki kakao

 

 

Sposób wykonania:

Przygotować biszkopt: Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku. Obroty miksera zmniejszyć na minimalne i cienkim strumieniem wlać wodę, a następnie olej. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać i delikatnie, za pomocą łyżki lub szpatułki wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp 175 C ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Przygotować masę: Połowę mleka i cukier zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym, następnie dodać obie mąki i pozostałe mleko. Wszystko zmiksować tak, by nie było grudek. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i energicznie zamieszać. Chwilę pogotować. Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.

Miękkie masło zmiksować do białości i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując.

Do budyniowej masy ostrożnie wlewać Adwokat i cały czas miksować. Zmniejszyć obroty i miksować krótko, tylko do połączenia składników.

Przygotować poncz: 3 łyżeczki kawy i 2 łyżeczki cukru zalać gorącą wodą. Wystudzić.

Biszkopt dobrze nasączyć ponczem. Wyłożyć 2/3 kremu ajerkoniakowego, wyrównać powierzchnię i posypać kakao. Biszkopty maczać w pozostałym ponczu i układać na warstwie kakao. Wyłożyć pozostałą masę.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem i śmietan-fixami i wyłożyć na wierzch ciasta. Całość posypać kakao. Ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego :)



 



loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
wtorek, 30 września 2014 00:10

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Inspirowane Smakiem napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/09/30 07:31:47:

    Mniam, wygląda pycha!

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/30 07:38:47:

    Jakie piękne ciasto, bardzo eleganckie!

  • Gość Konczi i Szpielczka napisał(a) z *.static.chello.pl komentarz datowany na 2014/09/30 10:46:40:

    Świetne ciasto!

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/30 11:07:40:

    Ciekawy pomysł :) Do wypróbowania :)

  • Gość Marta 11 napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/09/30 18:53:31:

    Ale pychota!

  • magdadajnowska napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/30 19:21:52:

    Jak zwykle pięknie wygląda :)

  • Gość kocie-smaki napisał(a) z *.bestgo.pl komentarz datowany na 2014/10/01 07:26:56:

    jeśli jest czekolada, kawa i bita śmietana to jest to ciasto idealne ;)

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/01 14:36:54:

    Uwielbiam ajerkoniak, więc to zdecydowanie ciasto dla mnie :)

  • Gość slodkieniebo napisał(a) z 185.23.149.* komentarz datowany na 2014/10/01 18:53:11:

    Uwielbiam Twoje przepisy na ciasta :D

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/01 22:44:16:

    Dzięki dziewczyny za miłe komentarze :)

  • Gość Marcelina napisał(a) z *.internetia.net.pl komentarz datowany na 2014/10/02 18:40:09:

    Na taką pogodę kawałek ciasta jak najbardziej wskazany :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/11 13:20:28:

    rewelacyjne! zapisuję sobie do zrobienia.

    p.s w ogóle masz super ciacha na blogu

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/11 15:43:54:

    Izaa_a, dzięki serdeczne za miłe słowa. Pozdrawiam :)

  • Gość Asiik napisał(a) z *.pwsz.nysa.pl komentarz datowany na 2014/10/14 12:45:17:

    Ciasto zrobione i zjedzone, bardzo dobre i delikatne. Gorąco polecam :-)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/14 18:40:44:

    Asiiik, ciszę się niezmiernie, że kolejne ciasto przypadło Ci do gustu. Pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość aneta napisał(a) z *.grupalotos.pl komentarz datowany na 2014/10/28 09:19:58:

    ciasto rewelacja, naprawdę warte polecenia PRZEPYSZNE :)

  • Gość kasia napisał(a) z *.opera-mini.net komentarz datowany na 2014/10/29 10:09:21:

    Czy kakao ma byc ciemne, gorzkie? Woda do biszkoptu ma byc zimna? Cala forme wylozyc papierem czy tylko spod? C.waniliowy male opakowanie?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/29 10:38:56:

    Aneta, cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam :)

    Kasia, kakao ciemne, woda letnia, cukier wanilinowy mały. Obowiązuje zasada, że do biszkoptu, papierem do pieczenia powinno wykładać się tylko spód, by ciasto ładnie przykleiło się do brzegów blachy i nie opadło. Ja wykładam zawszę całą blachę i nie zauważyłam specjalnej różnicy, za to biszkopt wyjmuje się łatwiej. Tak więc sama zdecyduj :)

  • Gość mery napisał(a) z *.opera-mini.net komentarz datowany na 2014/10/30 16:56:56:

    Czy moze byc do masy likier advocaat jajeczny?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/30 19:03:46:

    mery, tak, dokładnie o taki likier chodzi :)

  • Gość mery napisał(a) z *.opera-mini.net komentarz datowany na 2014/10/31 14:42:39:

    A make to 2 szkl i 1/2 lyzki czy tylko lyzki? Dzieki za odpowiedz;)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/31 15:42:30:

    mery, pytasz o mąką w masie? 2,5 łyżki mąki :)

  • Gość adam napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2014/11/01 19:25:45:

    kolejny przepis który wypróbowałem i ciasto wyszło idealne jest przepyszne polecam na pewno jeszcze je upieke pozdrawiam

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/01 19:44:11:

    Adam, cieszę się, że Ci smakowało, bo to moje ulubione ciasto. Pozdrawiam :)

  • Gość ssylwia napisał(a) z *.189.217.90.skyware.pl komentarz datowany na 2014/11/18 10:08:32:

    Ciasto wypróbowałam i wyszło prawie idealne - prawie ponieważ nie wiem czemu masa wyszła mi trochę "ciapowata"? wam tez tak wychodziło? Poza tym w smaku super. polecam - tylko zastanawiam sie czy nastepnym razem nie dodać zelatynę?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/18 10:25:41:

    Ssylwia, jeśli wolałabyś, aby masa była sztywniejsza możesz użyć żelatyny albo dodać więcej mąki do budyniu. Pozdrawiam :)

  • Gość karoola napisał(a) z *.cdma.centertel.pl komentarz datowany na 2014/12/13 13:23:13:

    Czy biszkopty idą na całą powierzchnie ciasta?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/13 14:20:57:

    Karoola, biszkopty mają być na całej powierzchni ciasta :)

  • Gość karoola napisał(a) z *.cdma.centertel.pl komentarz datowany na 2014/12/13 18:25:03:

    A czy alkohol w masie bardzo czuć ?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/13 19:01:28:

    Tak, alkohol jest dosyć wyczuwalny, ale moim zdaniem nie nazbyt.

  • Gość adam napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2014/12/13 21:27:29:

    Witam serdecznie mam pytanie jakie piecze pani ciasta bo ja robię kapitańskie prince polo bajka delicja chałwowa sernik dziekuję za tak przepyszne przepisy pozdrawiam

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/13 22:25:33:

    Panie Adamie, dużo pracy Pana czeka, 5 ciast to sporo :) Myślę, że dokonał Pan dobrego wyboru, rożne smaki, każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Z ciast, które są na blogu upiekę "Brzoskwiniowy sad" i "Sernik kapitański". Będzie też ciasto orzechowe z masą orzechowe cappuccino oraz sernik z konfiturą pomarańczową. Tych przepisów jeszcze nie ma. Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych wypieków :)

  • Gość adam napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/12/14 22:21:07:

    bardzo jestem ciekaw tych nowych przepisów czekam na nie z niecierpliwością pozdrawiam

  • Gość Paulina napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/12/29 10:11:09:

    Wszystko wyszłoby w porządku gdyby nie masa...tak jak wcześniej napisała ssylwia wyszła "ciapowata", lejąca, w ogóle nie ściągnęła się. Krojenie ciasta było niemożliwe...co może być tego powodem??

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/29 11:02:02:

    Paulina, tą masę robiłam wielokrotnie, bo używam jej też do innych ciast i nigdy nie była za luźna. Problem może tkwić w likierze, one mają różne konsystencję, no i mąkę odmierza się łyżkami, a to nie jest idealna miarka. Na przyszłość dodałabym jedną łyżkę mąki więcej. Pozdrawiam :)

  • Gość Kasik napisał(a) z *.cnet.gawex.pl komentarz datowany na 2015/01/09 17:01:15:

    Pyszne ciasto ! Każdy prosił o przepis :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/09 17:03:42:

    Kasik, cieszę się bardzo, pozdrawiam :)

  • Gość napisał(a) z *.static.icpnet.pl komentarz datowany na 2015/01/17 12:36:26:

    Mam pytanko a ile musi byc wody do zalania kawy pozdrawiam

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/17 12:50:46:

    250-300 ml wody, również ślę serdeczności :)

  • Gość napisał(a) z *.static.icpnet.pl komentarz datowany na 2015/01/17 12:55:03:

    Bardzo dziekuje bo ostatnio chyba przsadzilam i za mocno namoczylam biszkopty zrobily sie ciapciowate

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/17 12:59:44:

    A tak, z nasączeniem nie można przesadzać :)

  • Gość Arlene napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2015/03/16 10:06:41:

    A mi nie wyszło... najpierw budyń mi się przypalił do garnka, potem miałam wrażenie, że jest rzadki. Po dodaniu ajerkoniaku krem lekko się zważył i był zdecydowanie za rzadki w efekcie czego biszkopty zaczęły spływać z ciasta. Ciasto przed wylądowaniem w koszu uratowało dobre schłodzenie, ale przy poprawkach (wrzucaniu kremu a powrotem na ciasto) biszkopty się porozłaziły. Zrezygnowałam z bitej śmietany, bo już całkiem by wszystko "odjechało". W efekcie dało się zjeść, w smaku dobre, ale to nie było to, co powinno.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/16 12:32:18:

    Arlene, budyń w czasie gotowania trzeba energicznie mieszać, a na pewno się nie przypali.
    Aby masa się nie zwarzyła trzeba masło musi być naprawdę dobrze zmiksowane, a wszystkie składniki w jednakowej temperaturze. Likier należy wlewać bardzo powoli i nie przerywać miksowania.
    Jeśli przed składaniem ciasta masa wydaje się być luźna należy ją schłodzić w lodówce i dopiero wtedy łączyć warstwy, a na pewno unikniesz takich przygód jak teraz. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków :)

  • Gość mucha123 napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2015/03/16 12:39:01:

    Ciasto obłędnie rewelacyjne a i prezentuje się nie ziemsko!!!

  • Gość Arlene napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2015/03/17 08:33:26:

    Dzięki za rady, ale jedyne, co mogłabym zrobić to dłużej potrzymać masę w lodówce, a i tak stała ok. godzinę. Reszta czynności wykonana przepisowo i dlatego właśnie pojęcia nie mam co było nie tak. Prawdopodobnie któryś ze składników był kiepski.
    Ale za to biszkopt wyszedł pierwsza klasa :) !

  • Gość napisał(a) z 93.107.13.* komentarz datowany na 2015/04/01 22:24:38:

    czy zamiaz likieru advokatowego mozna dodac inny

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/02 00:13:23:

    Można użyć innego likieru ale ważne, żeby był gęsty, miał podobną konsystencję jak advokat. W innymi wypadku masa może wyjść zbyt rzadka, ewntualnie można zmniejszyć ilość likieru.

  • Gość napisał(a) z 93.107.83.* komentarz datowany na 2015/04/02 20:41:24:

    a jaka konsystencję mial pani likier ?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/02 21:47:48:

    Użyłam tradycyjnego Likieru Advocat, on ma dosyć gęstą konsystencję, podobną do rzadkiego budyniu.

  • Gość Małgorzata napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/06/21 15:57:00:

    Jak zrobic taka ozdobe na wierzchu ciasta ?:) Pozdrawiam

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/06/21 21:41:05:

    Małgorzata, ja robiłam dekorację specjalną łopatką do ozdabiania ciast ale bardzo podobny efekt można uzyskać robiąc szlak wypukłą stroną widelca.

  • Gość dagunia632 napisał(a) z 176.4.123.* komentarz datowany na 2015/10/20 14:48:36:

    Czy biszkopt ma wyjść wysoki?? Mi wogole nie wyrósł? ? Jaki może być powod???

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/10/20 16:06:11:

    Dagunia632, biszkopt rośnie, powinien być taki jak na zdjęciu. Trudno mi powiedzieć co zrobiłaś nie tak. Najczęściej przyczyną nieudanego biszkoptu są źle ubite jajka. Sprawdź czy wykonałaś wszystko zgodnie z przepisem i czy użyłaś odpowiedniej formy.

  • Gość lenka napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2015/12/15 14:26:25:

    Czy to ciasto łatwo się kroi i czy nadaje się na paterę?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/15 14:30:43:

    Lenka, ciasto ładnie się kroi, ale ze względu na delikatny krem i bitą śmietanę długie przebywanie w wysokiej temperaturze mu nie służy.

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/22 10:18:03:

    Pyszne ciasto :) Smakowało wszystkim domownikom. Gorąco polecam i dziękuję za przepis :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/22 12:13:26:

    Wedelka, bardzo się cieszę, że przypadło Wam do gustu. Pozdrawiam :)

  • Gość Paula napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2015/12/28 12:03:30:

    Ciasto przepyszne. Testowałam je na minione juz święta. Jedyna uwaga następnym razem dodam troszkę żelatyny do bitej śmietany bo ciasto jednak płynie , choć wiem ze zelatyna zmieni jego smak ; (

  • Gość antek napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2015/12/30 23:56:13:

    Przepis ukradł profil który na facebooku ma nazwę Pyszne Przepisy www.facebook.com/Pyszne-Przepisy-418583244968762/?fref=photo&__mref=message_bubble

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/31 00:45:01:

    Dzięki Antek.

  • Gość Monika napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/05/21 15:54:44:

    Robiłam, jest rewelacyjne

  • Gość domi0106 napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/08/22 19:02:49:

    Witam serdecznie!!!Mam pytanie trochę z innej beczki. Jak Pani robi te śliczne równiutkie wzorki na kakao???Pozdrawiam!!!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/08/22 21:53:28:

    Domi0106, zazwyczaj korzystam z szablonów cukierniczych.

  • Gość napisał(a) z *.ga.at.cox.net komentarz datowany na 2016/10/29 06:21:25:

    Hola! Favor decirme en el idioma espaol qué es " correcciones de dos cremas" no sé qué ingrediente es. Gracias. DILIA

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/10/29 18:18:09:

    Dilia, "correcciones de dos cremas" - algo nata montada, por ejemplo. 2 cucharaditas de gelatina.

  • patricia-bakes napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/09 23:13:47:

    Przepyszne, kremowe ciasto z uwielbianym przez Nas ajerkoniakiem :) Nie jest ani przesłodzone ani mdłe... Na pewno je powtórzę!
    Dziękuję za przepis i zapraszam do siebie :)
    patricia-bakes.blogspot.no/2016/11/ciasto-kapitans.html

  • Gość krysta42 napisał(a) z *.tvsky.pl komentarz datowany na 2017/03/14 11:29:55:

    Czy Adwokat dodaje Pani prosto z butelki czy lepiej po troszku łyżeczką?Trochę się boję tak z butelki wlewać,żeby mi się nie zważyło.Pozdrawiam Krystyna

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/14 20:49:37:

    Krysta42, z butelki nie wlewam, bo najpierw trzeba odmierzyć odpowiednią ilość. Najlepiej wlewać advocat do masy powoli, cienkim strumieniem, caly czas miksując na niewielkich obrotach

  • Gość Zosienka napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2017/04/13 12:00:52:

    To ciasto powinno sie nazywać kapitalne a nie kapitańskie! Jest fenomenalne a wsmaku przypomina tiramisu ;)

  • Gość aguzja napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/04/13 12:36:51:

    Zosieńka, rzeczywiście, mi też przypomina tiramisu :)

  • Gość Pastel napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2017/10/26 21:09:05:

    Jaki rozmiar foremki używa pani na to ciasto ?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/10/27 18:10:38:

    Pastel, podałam przy składnikach. 24 x 32 cm.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa