Wpis

czwartek, 18 września 2014

Batoniki marchewkowe

Trochę zaniedbałam swoją kategorię FIT,

dlatego z przyjemnością dodam dziś do niej pyszne,

pełne zdrowia i wielu smaków batoniki marchewkowe.

Bardzo sycące, dzięki ziarnom i migdałom przyjemnie chrupiące,

a za sprawą marchewki lekko wilgotne wewnątrz.

Miód natomiast nadaje im słodyczy i przyjemnego aromatu.

Śmiało możecie je zapakować pociechom na drugie śniadanie

i sami sięgnąć po nie bez zbędnych wyrzutów sumienia.

Przepis pochodzi z programu "Pascal po polsku"



 

Składniki:

  • 400 g startej marchwi
  • 200 g płatków owsianych
  • 160 g migdałów
  • 160 g przesianej mąki
  • 100 g pestek słonecznika
  • 50 g rodzynek
  • 50 g żurawiny
  • 50 g sezamu
  • 200 ml płynnego miodu
  • 4 całe jaja
  • 200 ml oleju słonecznikowego

 

 

Sposób wykonania:

Migdały obrać ze skórki.

Aby to zrobić bardzo szybko, należy je zblanszować, czyli wrzucić na wrzątek i gotować 4 minuty. Odcedzić. Chwilę przestudzić. Lekko naciskać migdał, a skórka sama z niego zejdzie.

Obrane migdały uprażyć na patelni. Uprażone lekko posiekać. Uprażyć także sezam.

Do miski wsypać mąkę, płatki owsiane, sezam, migdały, rodzynki i żurawinę. Wszystko wymieszać. Dodać startą na średnich oczkach marchew i ponownie wymieszać.

W drugiej misce wymieszać jajka, miód i olej. Połączyć zawartość ob misek i dobrze wymieszać.

Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60-70 minut w temp. 160 C ( u mnie wystarczyło 50 minut).

Ciasto wystudzić, wyjąć z blachy, zdjąć papier i pokroić na batony dowolnej wielkości.

Smacznego :)

 


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
czwartek, 18 września 2014 00:23

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/18 07:57:27:

    Wspaniałe słodycze i do tego zdrowe!

  • Gość napisał(a) z *.szczecin.vectranet.pl komentarz datowany na 2014/09/18 15:49:38:

    Ja mam pytanie a jaka mąka?I czy moze być pełnoziarnista?

  • Gość foodmania napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2014/09/18 16:46:22:

    świetne batoniki, ja jem tylko takie zdrowe i pozywne :)

  • Gość veggie napisał(a) z *.dyn.telefonica.de komentarz datowany na 2014/09/18 19:18:31:

    Łał. rewelacja, koniecznie zapisuję do zrobienia :-)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/18 20:06:22:

    Użyłam mąki pszennej typ 550, ale możesz ją zastąpić mąką pełnoziarnistą albo orkiszową. Jednak batoniki zmienią trochę smak. Pozdrawiam :)

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/19 18:52:55:

    Wyglądają cudnie, wspaniale musiały chrupać te wszystkie ziarenka :)

  • Gość domi napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/09/20 08:51:46:

    możliwa jest jakaś wegańska wersja?
    Może spróbuję zastąpić jaja papką z siemienia lnianego a miód agawą, da radę?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/20 10:07:26:

    Domi myślę, że miód możesz spokojnie zastąpić agawą, ale czy bez jajek się obędzie to niestety nie wiem, nie używałam nigdy papki z siemienia lnianego zamiast nich. Sama jestem ciekawa efektu. Daj znać jak Ci wyszło. Pozdrawiam :)

  • Gość http: pat-radoscgotowania.blogspot.com napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2014/09/21 13:55:37:

    Właśnie je dzisiaj zrobiłam! Jeśli uda mi się nie zjeść wszystkich do jutra, to będę miała do pracy. Świetny przepis, trafia do moich ulubionych!

    Zapraszam do mnie: pat-radoscgotowania.blogspot.com

  • Gość napisał(a) z *.rzeszow.mm.pl komentarz datowany na 2014/09/22 15:23:02:

    świetne batoniki wlasnie sie nimi zajadam:-)super przepis

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/22 22:36:15:

    Smacznego! Pozdrawiam :)

  • Gość Anusia napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2014/10/23 13:45:50:

    Wyśmienite;) kolejny raz dzięki twoim przepisom pachnie w kuchni i ma się radość do pieczenia bo dzięki TOBIE wszystko idealnie wychodzi. pozdrawiam i z niecierpliwością wyczekuje nowości;)
    tym razem może rogaliki ? pozdrawiam ;)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/23 22:35:40:

    Anusia, dzięki serdeczne za te cudne słowa. Cieszę się ogromnie, że moje przepisy przypadły Ci do gustu, ale jestem pewna, że zapach w Twojej kuchni i końcowy efekt każdego wypieku, to tylko i wyłącznie Twoja zasługa :) nad fajnymi rogalikami już zaczynam myśleć, pozdrawiam cieplutko :)

  • Gość jola napisał(a) z *.multi-play.net.pl komentarz datowany na 2015/01/11 10:53:20:

    Robiłam i są naprawdę pyszne.Zniknęły bardzo szybko.

  • Gość fit napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2016/03/03 20:35:21:

    200ml oleju i mąka pszenna to ma być zdrowe?!?!? Nigdy...

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/03 23:39:10:



    Fit, jak najbardziej zdrowe. A Twoim zdaniem olej słonecznikowy jest niezdrowy ? No to może poczytaj trochę o właściwościach zimnotłoczonego oleju słonecznikowego... Mąka ma być przesiana, nic nie ma na temat rodzaju, można użyć pełnoziarnistej. No i chyba zapomniałaś jeszcze o 9 pozostałych składnikach batoników.

  • Gość Natalia Olszewska napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/03/04 18:45:13:

    Jak długo można przechowywać batoniki? Np. w szczelnym pudełku? Pozdrawiam

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/04 19:07:42:

    Natalia Olszewska, do 4 dni na pewno, najlepiej po 2 dniach w lodówce.

  • Gość Natalia Olszewska napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/03/05 17:37:30:

    Dziękuję :*

  • Gość Magda napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2016/03/12 10:51:02:

    Witam.czy olej slonecznikowy można zastąpic rzepakowym ? ;-)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/12 13:24:54:

    Magda, tak :)

  • Gość Karoli napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/04/16 17:29:19:

    Czy można użyć blachy 30x10? :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/16 17:53:38:

    Karoli, tak, ale zrób wtedy z połowy porcji.

  • Gość Karoli napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/04/26 21:41:38:

    Wyszły przepyszne polecam! :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa