Wpis

piątek, 04 lipca 2014

Tort z musem czekoladowym i mango

To ciasto idealne na wyjątkowe uroczystości.

Pięknie i elegancko prezentuje się stole.

Zdecydowanie czekoladowe, wilgotne, z nutą alkoholu

i  orzeźwiającą galaretką z mango.

Masa, w postaci musu i bita śmietana nadają mu przyjemnej lekkości.

Polecam zwolennikom zdecydowanych smaków.

 

 

Składniki:

biszkopt

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

mus czekoladowy

  • 700 ml śmietanki 30%
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 200 g czekolady mlecznej

galaretka z mango

  • 1 duże mango
  • 50 ml wody
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru

bita śmietana

  • 300 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 1 łyżka cukru pudru

 

 

 

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywno. Stopniowo, dodawać po łyżce cukru. Kiedy cukier się rozpuści, dodać żółtka. Zmniejszyć obroty miksera i dodać do  masy jajecznej przesiane maki, proszek do pieczenia i kakao. Wyłączyć mikser i wlać olej. Delikatnie wymieszać.

Dno tortownicy o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.175 C ok. 30 minut. Biszkopt wystudzić i przeciąć na pół.

Przygotować mus:

Śmietankę i połamaną czekoladę umieścić w misce, którą ustawić na garnku z gotująca wodą. Mieszać do połączenia składników. Gdyby zostały małe grudki, można przelać przez sitko. Wystudzić do temperatury pokojowej, a następnie umieścić w lodówce i chłodzić 4 godziny.

Miksturę wyjąć z lodówki i ubić jak bitą śmietanę. Mus powinien  też mieć konsystencję jak bita śmietana.

Pierwszy krążek biszkoptu umieścić w tortownicy i nasączyć go 5-6 łyżkami likieru czekoladowego ( ja użyłam Amaretto ).

3 łyżki musu odłożyć, a pozostały wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptowym ( ten również nasączyć alkoholem).

Schłodzoną kremówkę z cukrem i śmietan-fiksem ubić na sztywno. Ubitą śmietaną przykryć drugi biszkopt ( śmietanę rozprowadzić dokładnie przy brzegach tortownicy, by galaretka później nie spłynęła). Wstawić do lodówki.

Mango obrać, pokroić i zmiksować blenderem na puree. Wodę zagotować z cukrem, rozpuścić w niej żelatynę. Mieszankę połączyć z puree. Wstawić na chwilę do lodówki. Gdy zacznie tężeć, wylać na wierzch tortu. Wstawić do lodówki na 4 godziny. Wyjąć z lodówki. Zdjąć obręcz tortownicy. Odłożonym wcześniej musem, obłożyć boki tortu. Wierzch tortu dowolnie udekorować.

Smacznego !

 

 

Źródło przepisu TU

 



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
piątek, 04 lipca 2014 00:12

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2014/07/04 00:22:56:

    piękny jest

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/07/04 08:28:07:

    Tort jest cudowny!

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2014/07/04 14:24:10:

    Obłędne :)

  • Gość Anita napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/07/12 15:58:58:

    Ciasto pięknie wygląda, wykorzystam na urodziny córeczki. Jestem ciekawa czym dekorowałaś górę?? Wygląda bosko :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/07/12 20:53:33:

    Anita, galaretka z mango jest pięknym tłem do dekoracji :) ja wykorzystałam specjalne szablony do dekorowania ciast i oprószyłam kakao. Jeśli nie masz szablonów, łatwo można zrobić taką wycinankę z papieru albo wykorzystać jednorazowe serwetki ażurowe pod ciasta :)

  • Gość Kraina miodem płynąca napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2014/07/24 13:32:49:

    O tak, ten torcik zdecydowanie przypadł mi do gustu! I do tego prezentuje się wytwornie :)

  • Gość Aha napisał(a) z *.koba.pl komentarz datowany na 2014/11/27 16:21:15:

    Dzisiaj wypróbuję ten przepis, już mam wszytskie składniki :) ciasto które zrobiłaś wygląda bosko!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/27 16:34:03:

    Aha: mam nadzieję, że będzie smakować! :)

  • Gość asiaa88 napisał(a) z *.threembb.co.uk komentarz datowany na 2015/07/12 22:53:44:

    Tort jest genialny. Masa czekoladowa to mistrzostwo swiata. Dziekuje za wspanialy przepis.

  • Gość spiderp1@wp.pl napisał(a) z *.elektron.com.pl komentarz datowany na 2016/03/16 13:05:47:

    jaki mus mozna jeszcze zrobić? Nie mama mango...

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/16 13:16:05:

    Spiderp1, masz na myśli puree? Brzoskwinia może zastąpić mango.

  • Gość Kasia napisał(a) z *.syrion.pl komentarz datowany na 2016/05/31 21:12:43:

    Brzoskwinia będzie lepsza świeża czy z puszki?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/05/31 23:01:41:

    Kasia, o tej porze roku wybralabym z puszki.

  • Gość Dalia napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2018/02/03 16:38:33:

    Nie spodziewałam się, ale jednak są ciasta, które mi nie pasują. Już drugi tort zrobiłam z Twoich przepisów i po raz kolejny był dla mnie za słodki (pierwszym był tort dla malucha - też mega słodki). Myślałam, że dla przełamania smaku mango sobie poradzi, ale było słabo wyczuwalne i mdłe (może było za małe). Ja bym na górę dała mój ukochany lemon curd, w lekko luźniejszej konsystencji. Oczywiście tylko ja narzekałam :D

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2018/02/03 19:32:47:

    Dalia, byłabym zaskoczona, gdyby wszystkim na równi smakowały ciasta z moich przepisów. Sama mam swoje ulubione i takie, do których już nie wrócę. Przepisów jest jednak tak dużo, że każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Pozdrawiam serdecznie.


  • Gość Polo napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2018/02/17 12:27:33:

    Mi wszystko wyszlo super oprocz musu czekaladowego bo zamiast smietany 30%dodalam 35% i wyszedl bardzo gesty

Dodaj komentarz

Kalendarz

Czerwiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa