Wpis

piątek, 27 czerwca 2014

Drożdżówki z serem i jagodami

Dzisiaj klasyka gatunku - drożdżówki z serem.

Puszyste, drożdżowe ciasto z pysznym, waniliowym farszem

i jagodami.

Samo ciasto niezbyt słodkie, za to nadzienie, wyraziste w smaku,

świetnie komponujące się z lekko cierpkimi jagodami.

Zestaw idealny do szklanki mleka :)

 

 

Składniki:

ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 30 g drożdży
  • 70 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 jajka

masa serowa

  • 250 g miękkiego twarogu (użyłam półtłustego)
  • 1 serek waniliowy homogenizowany ( 150 g )
  • 1 żółtko ( białko pozostawić do posmarowania drożdżówek )
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżka budyniu waniliowego ( proszku )
  • 2 łyżki cukru pudru

ponadto:

  • 1 szklanka jagód

 

 

Sposób wykonania:

Drożdże ze szczyptą cukru rozpuścić w 3 łyżkach ciepłego mleka. Odstawić na 5 minut.

Pozostałe mleko wymieszać z resztą cukru i jajkami. Mąkę przesiać do miski. Dodać rozpuszczone drożdże, mieszankę mleka z jajkami, sól i miękkie masło. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swą objętość.

W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie. Ser rozgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać ( można też użyć do tego celu blendera ).

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Ciasto lekko rozwałkować ( na grubość ok. 1 cm ). Z ciasta wycinać krążki o średnicy nieco większej niż szklanka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 20-30 minut.

W wyrośniętych krążkach zrobić duże wgłębienie (użyłam do tego dna szklanki ) i napełnić je masą serową i posypać jagodami.

Białko roztrzepać widelcem i posmarować brzeg każdej drożdżówki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C 20-30 minut, do zezłocenia.

Drożdżówki lekko przestudzić.

Smacznego :)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
piątek, 27 czerwca 2014 00:27

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Inspirowane Smakiem napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/06/27 05:44:19:

    Mniam mniam mniam :)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/06/27 07:36:42:

    Jak zawsze bardzo smakowicie u Ciebie...

  • Gość Czerwona Porzeczka napisał(a) z *.homenett.pl komentarz datowany na 2014/06/27 11:35:56:

    Uwielbiam Twoje przepisy!:)

  • Gość Kasia - Ulubione Przepisy napisał(a) z *.centrumbiznesu.waw.pl komentarz datowany na 2014/06/27 12:37:23:

    Zdecydowanie zjadłabym to :))

  • redhead93 napisał(a) komentarz datowany na 2014/06/27 19:10:51:

    Jakie pyszne bułeczki! Porywam jedną :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/06/28 00:37:08:

    Czerwona Porzeczka dzięki, a ja uwielbiam czerwone porzeczki ;)

  • czekoladowababeczka napisał(a) komentarz datowany na 2014/06/28 12:19:20:

    Wyglądają przepysznie!

  • Gość Patrycja C. napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/08/21 12:53:29:

    Zrobiłam, były cudne :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa