Wpis

wtorek, 17 czerwca 2014

Ciasto z brzoskwiniami i kruszonką

Bardzo proste, domowe ciasto czekoladowe

z dodatkiem brzoskwiń i kruszonki.

Puszyste i delikatne, ale nie za suche.

W sam raz na letnie popołudnie.

 

 

Składniki: na tortownicę o śr. 30 cm

ciasto

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

kruszonka

  • 50 g  miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki

ponadto

  • puszka brzoskwiń w syropie (można zastąpić świeżymi, dojrzałymi brzoskwiniami lub morelami)

 

 

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Teraz kolejno dodawać żółtka.

Do masy jajecznej, cienkim strumieniem wlać olej, a następnie przesianą mąkę, wraz z kakaem i proszkiem do pieczenia.

Wszystko dokładnie, delikatnie ale i energicznie wymieszać. Można krótko, tylko do połączenia składników, mikserem na najniższych obrotach.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto.

Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki i poukładać na cieście.

Składniki na kruszonkę umieścić w misce. Rozetrzeć  palcami, aż powstaną grudki ciasta. Kruszonką posypać ciasto.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50-60 minut w temp. 175C.

Smacznego :)


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
wtorek, 17 czerwca 2014 00:08

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość karmel-itka napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/06/17 07:16:02:

    dobre, ładnie wygląda i tak mnie kusi z rana :)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/06/17 07:50:22:

    Wygląda przepysznie!

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2014/06/17 16:51:47:

    Ślicznie wygląda z tymi słonecznymi brzoskwiniami :)

  • Gość Ewa napisał(a) z 82.140.43.* komentarz datowany na 2014/11/30 20:28:20:

    Witam,
    wlasnie zrobilam ciasto wedlug przepisu. jedyne, co wydawalo mi sie dziwne byla ilosc kruszonki (200 g) na podana srednice tortownicy. W porownaniu do Pani zdjec, u mnie cala powierzchnia ciasta byla biala od kruszonki :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/30 21:35:10:

    Pani Ewo, Jeśli dobrze pamiętam, to ja nie zużyłam całej kruszonki. Moim błędem jest to, że o tym nie napisałam. Na przyszłość proszę się zdać na intuicję. Jeśli wydawało się Pani, że jest jej za dużo to trzeba było dać mniej. Kruszonka świetnie się mrozi. Pozdrawiam :)

  • Gość Ewa napisał(a) z 82.140.43.* komentarz datowany na 2014/11/30 23:12:06:

    jestem dopiero poczatkujaca, i zuzylam tyle ile bylo podane w przepisie :) ale dziekuje za sugestie z mrozeniem kruszonki :)

  • Gość Danka napisał(a) z *.242.232.150.c3.net.pl komentarz datowany na 2015/03/29 11:57:13:

    Właśnine piecze się to ciasto, zrobiłam bez kruszonki -- popsypię cukrem pudrem. ładnie rośnie i myśle że będzie wyśmienite, dziękuję za przepis. Pozdrawiam

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/29 13:22:06:

    Danka, mam nadzieję, że ciasto spełni Twoje oczekiwania. Pozdrawiam :)

  • Gość piszanka napisał(a) z *.toya.net.pl komentarz datowany na 2015/12/20 16:23:04:

    witam wlasnie pieke te ciacho,ladnie rosnie chyba sie uda, pozdrawiam.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/20 16:57:02:

    Piszanka, musi się udać :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa