Wpis

piątek, 20 czerwca 2014

Ciasto bananowe - bez peczenia

Ciasto z kategorii łatwe - bez pieczenia.

Na herbatnikach, z bananową masą budyniową, kawałkami owoców

i pomarańczową galaretką.

Ja przygotowałam ciasto w małej, kwadratowej blaszce,

ale lepiej zróbcie od razu z podwójnej porcji,

bo znika błyskawicznie.

 

 

Składniki: (na blaszkę 19x19 cm)

masa

  • 2 budynie bananowe z cukrem
  • 3 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 200 g miękkiego masła

ponadto

  • 2 galaretki pomarańczowe
  • ok. 45 sztuk herbatników ( w jednej warstwie użyłam kakaowych)
  • 3 banany

 

 

Sposób wykonania:

2 szklanki mleka i cukier zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie. Wlać na gotujące mleko i mieszając zagotować. Przykryć budyń i odstawić do przestygnięcia.

Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, dodawać po 1 łyżce budyniu. Ucierać, aż masa będzie jednolita i puszysta, na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać.

Na dnie blaszki ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć 1/3 masy. Banana pokroić w plastry i poukładać na masie. Przykryć herbatnikami, częścią masy i bananami. Czynność powtórzyć raz jeszcze. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki.

W 3 szklankach gorącej wody rozpuścić galaretki i odstawić w chłodne miejsce, do momentu, aż galaretka zacznie wyraźnie tężeć.

Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki.

Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.

Smacznego :)


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
piątek, 20 czerwca 2014 00:04

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/06/20 07:50:30:

    Bardzo efektowne ciasto!

  • Gość słodka napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2014/06/20 10:04:14:

    na pewno zrobię w najbliższym czasie :-)

  • Gość haitanka napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2014/06/20 22:19:22:

    rewelacja - szybko, łatwo i przyjemnie :) Ja wykorzystuje truskawki na punkcie, których mam regularnego kręćka :)

  • Gość magma napisał(a) z *.80-202-102.nextgentel.com komentarz datowany na 2014/06/20 23:16:40:

    świetne ciasto:)

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2014/06/21 18:09:13:

    O mniam, wygląda po prostu cudownie!

  • Gość Ala napisał(a) z *.opera-mini.net komentarz datowany na 2014/06/23 10:30:11:

    Czy budynie mają być na 0,5l mleka?

  • Gość Majka napisał(a) z *.opera-mini.net komentarz datowany na 2014/06/23 10:56:14:

    Można zastąpić banany truskawkami i galaretkami truskawkowymi? Budynie mają być na 0,5l mleka?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/06/23 14:23:53:

    Budynie standartowe, na 0,5 l mleka. Banany można oczywiście zamienić na truskawki, galaretki także :)

  • Gość Gość napisał(a) z *.opera-mini.net komentarz datowany na 2014/06/23 14:45:58:

    Mniam ciasto wygląda pysznie... Takie równe i w miarę wysokie. Czy używamy cukru kryształu czy drobniejszego cukru do wypieków? Masło ma mieć temperaturę pokojową? Herbatniki kakaowe zwykłe bez czekolady? Jeśli podwoję składniki to na jakich wymiarów blaszkę wyjdzie mi ciasto? I czy nie wykładać niczym spodu formy?

  • Gość Gość napisał(a) z *.opera-mini.net komentarz datowany na 2014/06/23 14:49:00:

    Robiąc wersje z truskawkami można zamienić budyń na truskawkowy?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/06/23 16:46:48:

    Robiąc wersję truskawkową budyń można zmienić na truskawkowy, ale jeśli galaretka ma być truskawkowa i kawałki truskawek, to ja dla przełamania smaku dałabym już budyń zwykły, waniliowy, lub śmietankowy. Ale oczywiście truskawkowy też może być :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/06/23 16:54:36:

    Jaki cukier ? Nie ma znaczenia, użyłam kryształu.
    Herbatniki kakaowe bez czekolady.
    Masło, tak jak jest podane w przepisie ma mieć temperaturę pokojową.
    Spód blaszki można wyłożyć papierem do pieczenia, nie ma takiej konieczności, niemniej ja zawsze wykładam spód i boki, nie lubię zapachu blachy w cieście ;)
    Podwójne składniki będą odpowiednie na blachę 32 x 24 cm.

  • Gość gość napisał(a) z *.opera-mini.net komentarz datowany na 2014/06/23 19:31:34:

    Robiąc podwójna porcję gdzie jest 6 szklanek mleka i 4 budynie 4 szklanki mleka zagotować z cukrem a w pozostałych 2 szklankach mleka rozrobić budynie?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/06/23 22:37:07:

    Można tak jak napisałaś albo zagotować 5, a w jednej rozpuścić budynie. To nie ma większego znaczenia.

  • Gość naleśniki ze szpinakiem napisał(a) z *.all.de komentarz datowany na 2014/06/24 23:20:03:

    Dziś zrobiłam pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/06/25 00:12:16:

    Cieszę się, że Ci przypadło do gustu. Pozdrawiam :)

  • Gość Anonim napisał(a) z *.opera-mini.net komentarz datowany na 2014/06/26 15:28:57:

    Jeśli robię podwójną porcję to będzie potrzeba 400g masła i 4 galaretki rozpuszczone w 6 szklankach wrzątku?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/06/26 17:47:22:

    Tak, 2 kostki masła, czyli 400 g. A galaretki, chyba wystarczą 3 na normalną formę 24x 32 cm. Trzeba je wtedy rozpuścić w 4 i 1/2 szklankach wrzątku.

  • Gość Dorcia napisał(a) z *.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2014/07/02 14:20:57:

    robiłam to ciasto w sobotę, wyszło strasznie mdłe, mimo iż dałam więcej soku z cytryny niż w przepisie. narzeczony stwierdził, że z każdym innym owocem to ciasto byłoby rewelacyjne.
    Myślę, że jakby jedną warstwę budyniu przesmarować jakimś kwaśnym dżemem ciasto byłoby lepsze.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/07/02 20:04:52:

    No cóż... narzeczony chyba nie jest fanem bananów. Oczywiście można użyć innych owoców, ale wtedy nie będzie to już ciasto bananowe ;) Jeśli lubicie ciasta przekładane warstwą dżemu, a niel ubicie piec, to polecam Panią Walewską - bez pieczenia zjemto.blox.pl/2014/04/Pani-Walewska-bez-pieczenia.html Pozdrawiam :)

  • Gość Dorcia napisał(a) z *.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2014/07/03 08:15:49:

    Ale trafiłaś, akurat zapisałam sobie w zeszłym tygodniu, żeby na ten tydzień zrobić Panią Walewską bez pieczenia. Zawsze robiłam tradycyjną na kruchym spodzie, także z chęcią spróbuje tej na herbatnikach.
    Pozdrawiam :)

  • niebieskobiala1 napisał(a) komentarz datowany na 2014/07/12 13:07:14:

    Na blachę tradycyjną(25x40) wystarczy podwoić porcję?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/07/12 13:40:01:

    Tak, wystarczy podwoić składniki, może poza galaretkami, moim zdaniem wystarczą 3 :)

  • Gość madziulik napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2014/11/22 23:30:30:

    gdzie mogę kupić herbatniki kakaowe w jakim sklepie. patrzyłam już w paru sklepach i nigdzie nie znalazłam

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/23 00:16:10:

    Madziulik, herbatniki kakaowe na pewno są w Biedronce, kupowałam też w Tesco :

  • Gość kasiasz napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/12/29 17:11:38:

    A mi ne wyszło:( W smaku rewelacja i wszyscy się zajadali, ale spływało po talerzu, nie zastygło ładnie i nie wiem dlaczego...

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/29 17:26:16:

    kasiasz, a budyń przed zmiksowaniem z masłem jak wyglądał? był gęsty?

  • Gość kasiasz napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/12/29 17:52:30:

    Ano gęsty, chociaż może mógłby być gęstszy...? Czyli co mam poprawić na następny raz?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/29 18:20:32:

    Możesz zmniejszyć ilość mleka o 1/2 szklanki, albo skorzystaj z tego przepisu na masę zjemto.blox.pl/2014/04/Pani-Walewska-bez-pieczenia.html. Co prawda masa nie jest bananowa, tylko waniliowa, ale ciasto nie powinno stracić na smaku, bo i tak zawiera świeże banany. Mam nadzieję, że następnym razem wszystko będzie jak należy. Pozdrawiam :)

  • Gość napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2015/04/21 23:37:08:

    Budyn o smaku bananowym? Hmmm.... Pracuje w sklepie spozywczym i takiego nie widzialam ...

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/22 00:11:01:

    To budyń bardzo znanej marki www.winiary.pl/produkt.aspx/99/budyn-o-smaku-bananowym-winiary , więc zaopatrzenie w sklepie chyba średnie ;)

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/04/22 17:25:13:

    czy moge zrobić to ciasto na biszkopcie ?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/22 18:41:15:

    Można zrobić na biszkopcie :)

  • czekoladkam napisał(a) komentarz datowany na 2015/05/29 12:31:57:

    Zrobiłam, wyszło pyszne!! Polecam:)) Dziękuję za przepis Magda
    z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2015/05/ciasto-z-bananami-i-galaretka-bez.html

  • Gość Inez napisał(a) z *.dynamic-ra-1.vectranet.pl komentarz datowany na 2015/06/06 17:49:27:

    Mimo upału i braku chęci do czegokolwiek, ciasto zrobione i pyszne. Dziękuję za przepis :-)

  • Gość Judyta napisał(a) z *.12-2.cable.virginm.net komentarz datowany na 2016/01/03 15:42:04:

    Jaki rozmiar dlachhy dla twojego przepisu??

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/03 16:35:58:

    Judyta, podany jest przy składnikach :)

  • Gość napisał(a) z *.bb.sky.com komentarz datowany na 2016/01/27 19:22:09:

    Czy banany w cieście nie czarnieją?
    Czy trzeba je wcześniej skropić Cytryna?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/27 20:39:05:

    Jeżeli ciasto będzie dłużej przechowywane można banany skropić cytryną.

  • Gość napisał(a) z *.static.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2016/04/22 09:20:48:

    super ciacho, ulubione mojego syna, każe mi co tydzień je robić
    ja tylko dodaję mniej mleka do budyniu, bo musi być on bardzo gęsty aby masa się nie zważyła podczas miksowania,
    ciasto wygląda dokładnie tak jak na zdjęciu, pycha!

  • Gość adam napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2016/11/17 13:56:13:

    Zamiast budyniu uzylem kremu do karpatki. Nie trzeba gotowac i wiadomo ze sie zetnie. To taka moja wersja dla leniwych

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/11/17 15:04:10:

    Adam, niestety nie mam doświadczenia z kremem do karpatki bez gotowania, ale też bardzo lubię ułatwiać sobie życie ;)

  • Gość miodzio napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2017/07/06 13:10:41:

    Czy banany szybko nie zciemnieja?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/07/06 14:46:36:

    Miodzio, jeden dzień w lodówce wytrzymają bez problemu. Przed ułożeniem na cieście można je dodatkowo skropić sokiem z cytryny.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa