Wpis

piątek, 09 maja 2014

Szybkie ciasto z rabarbarem

Dzisiaj bardzo proste ciasto z owocami.

Przygotowuje się je błyskawicznie,

a wszystkie składniki posiadamy zazwyczaj w domu.

Wersja z rabarbarem, ale użyć można dowolnych owoców sezonowych,

wtedy należy pominąć etap słodzenia owoców i odstawiania na bok,

tylko dodać je bezpośrednio na wierzch ciasta.

Cudowne na leniwe, majowe popołudnie...

 

 

 

Składniki: ( foremka 19x19 cm)

  • 2 duże jajka
  • 90 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

ponadto:

  • 300 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
  • cukier brązowy do posypania
  • 50 g zimnego masła

 

Sposób wykonania:

Rabarbar opłukać. Odciąć końce i pokroić na małe kawałki. Zasypać 2 łyżkami cukru, wymieszać i odstawić na 20 minut.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. To najistotniejszy etap w tym cieście, dlatego zwróćcie uwagę, by jajka były porządnie ubite. Nie powinno to trwać krócej niż 7 minut. Do jajecznej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.

Małą formę o wymiarach 19 x 19 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto.

Z miski z rabarbarem odlać nadmiar plynu. Dodać 2 łyżki proszku bydyniowego i wymieszać. Tak przygotowany rabarbar ułożyć na cieście.

Na wierzch zetrzeć zimne masło ( na tarce jarzynowej o grubych oczkach, a najlepiej obieraczką do warzyw). Całość posypać brązowym cukrem (ok. 2 łyżek).

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 C ok. 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

Dodatkowo można posypać cukrem pudrem. Przechowywać pod przykryciem.

Smacznego :)

 

Rabarbalove

Piknik majowy


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
piątek, 09 maja 2014 00:06

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/09 09:13:32:

    I takie ciasto znika ekspresowo!

  • Gość Bakalland napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/05/09 14:13:38:

    Zapraszamy do udziału w cotygodniowej akcji dla blogerów, w której mogą powalczyć o nagrody i promocję swojego bloga on.fb.me/1s9IoNf

  • amaranthrose napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/09 21:42:15:

    Rabarbar widać już wszędzie. I super!
    Pycha ciasto:)

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/09 22:14:27:

    Wiosenna klasyka :) Moja mama często piekła takie ciasta :)

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/05/10 11:36:53:

    wygląda pysznie.

  • kasnaj napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/11 11:43:57:

    Proszę o pomoc: co zrobiłam źle że moje ciacho wg Pani przepisu ma 1 cm wysokości ;( jest pyszneee ale niskie :(:(:(

  • chochlik-reims napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/11 13:49:29:

    Chętnie zjadłabym takie ciasto :0

  • codojedzenia napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/11 15:41:31:

    Fajne ciasto i naprawdę szybkie!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/11 19:01:32:

    kasnaj - w jakiej formie piekłaś ? Przepis podany jest na małą, kwadratową blaszkę.

  • kasnaj napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/11 20:32:07:

    I wszystko jasne moja 25x25 a Pani 19x19 :) początki bywają różne

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/11 20:52:35:

    Najważniejsze, żeby się nie poddawać. Pozdrawiam :)

  • Gość Piotrek napisał(a) z *.ip.skylogicnet.com komentarz datowany na 2014/05/13 21:00:55:

    ciasto wyszło super :)
    zapraszam na mojego bloga
    tropicielprzyjemnosci.blog.pl

  • Gość ReniaK napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/05/14 16:06:28:

    Własnie robię to ciasto :) Teraz siedzi w piekarniku:) Juz nie możemy się doczekać!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/14 16:25:11:

    Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało. Pozdrawiam:)

  • Gość napisał(a) z *.static.vip-net.pl komentarz datowany na 2014/05/15 14:04:33:

    Witaj
    wczoraj zrobiłam ciasto z przepisu z podwójnej porcji dziś rano już nic nie zostało. Po raz pierwszy wyszło mi ciasto biszkoptowe :) jestem przeszczęśliwa. Mam pytanie czy jak by zrobić taie ciasto z truskawkami to je też trzeba dosłodzić wcześniej?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/15 15:27:45:

    Gratulacje z powodu pierwszego udanego biszkoptu! ;) Oczywiście rabarbar można zastąpić truskawkami. Nie należy ich już wcześniej słodzić. Pozdrawiam :)

  • Gość Aga napisał(a) z *.olsztyn.net.pl komentarz datowany na 2014/05/19 19:48:57:

    zapomniałam dodać budyń. Ciasto już w piekarniku. Ciekawe czy sie uda.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/19 22:01:39:

    Budyń ma wchłonąć ewentualny nadmiar soku i zapobiec opadnięciu rabarbaru na dno. Samo ciasto bez budyniu na pewno się uda :)

  • Gość napisał(a) z 46.77.124.* komentarz datowany na 2014/05/20 10:07:55:

    Upieklam ciasto. jest pyszniutkie. Tylko faktycznie trzeba pamietac o proporcjach. ja zrobilam na wiekszej blaszcce z podwojnej porcji ale chyba mimo jeszcze wszystko wiecej skladnikow powinnam dodac, bo ciasto jest nizsze od tego na zdjeciu.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/20 11:12:53:

    Cieszę się, że smakowało :) ciasto rzeczywiście nie jest zbyt wysokie. Myślę, że na normalną blaszkę można spokojnie użyć 6 jajek i zwiększyć proporcje innych składników.

  • Gość Wiktoria napisał(a) z *.bielskobiala.vectranet.pl komentarz datowany na 2014/05/20 13:26:33:

    Zaraz zabieramy się z mamą za pieczenie :)
    Ciasto wygląda na prawdę smakowicie!

  • berenika93 napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/27 15:46:08:

    wygląda wspaniale - prawdziwie domowe ciasto:)

  • kasiaflorkowska napisał(a) komentarz datowany na 2014/06/05 15:44:24:

    Witam,
    2 lata temu upiekłam pierwsze ciasto, rzadko kiedy wychodzą mi dobre ciasta.
    To wyszło idealnie :) pyszne i w ogóle mi nie opadło po wyciągnięciu z piekarnika.
    Polecam,polecam mmmmm :))

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/06/05 23:30:04:

    W takim razie bardzo się cieszę z udanego wypieku. Gratuluję i pozdrawiam :)

  • Gość Asiek napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/06/12 16:42:54:

    Ciasto super, ale jakie fantastyczne zdjęcia, widać talent nie tylko kulinarny :) pozdrawiam!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/06/12 18:26:26:

    Dziękuję serdecznie i ja ślę pozdrowienia :)

  • Gość Doris napisał(a) z *.sta.asta-net.com.pl komentarz datowany na 2014/06/18 20:38:14:

    Mniammmmmm :) Pyszności i jakie proste !

  • Gość napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/06/24 11:12:15:

    Właśnie jestem w trakcie robienia tego pysznego ciasta;-)

  • Gość bea napisał(a) z 78.111.195.* komentarz datowany na 2014/07/15 21:37:27:

    ... wlasnie pieke, chyba uwaga z ubiciem jajek trafna bo uroslo jak diabli

  • Gość Doris napisał(a) z *.143.citypartner.pl komentarz datowany na 2014/07/20 12:10:40:

    Super ciasto! Właśnie się upiekło i pięknie wyrosło. Moje słodziaki na basenie a ja już prawie pół zjadłam sama (z podwójnej ilości składników)... A najfajniejsze jest to, że nie trzeba się napracować, zwłaszcza jak się ma mikser z obrotową misą :-)

  • Gość brat pit-a napisał(a) z 193.28.187.* komentarz datowany na 2014/09/16 04:55:47:

    Proponuję zrobić z podwójnej ilości bo ciasto jest super. Radzę tylko nieco zmniejszyć ilość cukru bo z tych proporcji wychodzi strasznie słodkie.

  • Gość kata napisał(a) z *.bb.sky.com komentarz datowany na 2014/09/20 01:04:43:

    no wlasnie upieklam, skosztowalam i bardzo dobre mi wyszlo.
    ja tylko lekko podsmazylam rabarbar z cukrem zamiast odstawienia na 20min.
    super, dzieki!

  • Gość Zosia z NYC napisał(a) z *.dyn.optonline.net komentarz datowany na 2014/10/16 19:53:15:

    Przepis dokladny , sprawdzony , upieklam go dzisiaj i udal sie wspanialy i nie zaslodki . Polecam dla wszystkich pan , ktore pieka od czasu do czasu ,To maslo z cukrem dalo wspaniale wykonczenie tzn jest chrupki .
    Pieklam 40 min w tem 359*F
    Wlozylam do nagrzanego piekarnika

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/16 21:42:14:

    Zosia cieszę się bardzo, że ciasto przypadło Ci do gustu. Ślę pozdrowienia do NYC :)

  • Gość emi napisał(a) z *.pools.arcor-ip.net komentarz datowany na 2015/04/20 16:30:34:

    Wszystko pieknie wyroslo tylko jak rozkroilam to wszystko wyplynelo :-(

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/20 17:18:55:


    Emi, Dokładnie trzymałaś się wskazówek? Odlałaś nadmiar płynu z rabarbaru? Ciasto naprawdę trudno zepsuć, to zwykły biszkopt.

  • Gość Paczakowa napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/04/24 20:56:40:

    Kupiłam dziś na targu rabarbar i jutro będę piekła ciacho z tego przepisu, mam nadzieję, że nic nie zepsuję i wyjdzie :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/24 21:41:39:

    Paczakowa, Trzymam kciuki, żeby się udało :)

  • Gość Ryśka napisał(a) z *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2015/04/30 12:58:31:

    Czy można czymś zastąpić budyń?

    Zapomniałam kupić, a do sklepu daleko :(

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/30 14:33:07:

    Ryśka, budyń można zastąpić mąką ziemniaczaną.

  • Gość Ryśka napisał(a) z *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2015/05/01 16:10:01:

    Dziękuje za informacje.
    Dopiero przeczytałam komentarz i zdążyłam już w tym czasie nabyć budyń. Ciasto właśnie się piecze.
    Rabarbar będzie królem jutrzejszego grilla i przebije tłuste karczki na łopatki :))
    Mam nadzieję, że nie zjem go to tego czasu, bo już cudnie pachnie :)

  • Gość Greta napisał(a) z *.echostar.pl komentarz datowany na 2015/05/16 18:20:26:

    Dzis zrobiłam juz w raz w tym tygodniu i zniknęło blyskawicznie. Świetny przepis.

  • Gość JK napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/06/11 13:50:04:

    Zachęcona prostotą przepisu i korzystając z tego, że miałam wszystkie składniki w domu ( miał być kompot rabarbarowy) upiekłam je z podwójnej ilości składników, aby dopasować je do posiadanej formy. I co ?????, ano miało jeden ogromny feler, strasznie pachniało malizną, nie wiem kiedy się skończyło. Dzisiaj piekę kolejne, dwu smakowe. Na jedną część dam rabarbar, na drugą truskawki.

  • Gość agrafkaa napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2015/07/10 15:16:23:

    ojejku zapomniałam proszku do pieczenia :( a ciasto już w piekarniku...

  • Gość Kami napisał(a) z *.toya.net.pl komentarz datowany na 2015/11/09 11:01:09:

    Możnaby jeszcze napisac,dla dziewczyn które dopiero zaczynają przygodę z ciastami,co dalej po upieczeniu....uchylić piekarnik czy może zostawić cisto do ostygnięcia w zamknietym.....

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/09 11:22:25:

    Kami, byłaby taka informacja, gdyby to miało znaczenie dla ciasta. Możesz wyjąć ciasto od razu, możesz studzić w uchylonym, w zamkniętym też, ale nie ma takiej potrzeby.

  • Gość waldek napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/04/16 17:17:42:

    Coś jest nie tak z ty przepisem. Wyszła paćka z bezą na zewnątrz. Proponowałbym wersję dla kretynów :\. Albo wyjaśnienie bardziej szczegółowe, gdyż nie jestem zawodowym - pieczącym ciasta.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/16 17:58:31:

    Waldek, gdyby coś było nie tak z przepisem nikomu ciasto by się nie udało, a wystarczy poczytać komentarze... którego etapu przygotowania ciasta nie rozumiesz?

  • Gość h_anka napisał(a) z *.budimex.pl komentarz datowany na 2016/04/25 13:32:06:

    Czy zamiast wiorkow masla i cukru mozna tu zrobic tradycyjna kruszonke? Czy bedzie za ciezka?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/25 14:08:12:

    H_anka, myślę, że można zastąpić.

  • Gość basia napisał(a) z 185.95.198.* komentarz datowany na 2016/04/26 17:42:51:

    Własnie zrobiłam ciasto z przepisu-jest pyszne ale rabarbar opadł na dół:-)

  • Gość dianka napisał(a) z 217.96.55.* komentarz datowany na 2016/05/12 18:03:04:

    proste i pyszne :3

  • Gość Maria napisał(a) z *.toya.net.pl komentarz datowany na 2016/05/17 20:11:59:

    Szanowna Pani Wiem że ciasto to można upiec z owocami sezonowymi ale co sądzi Pani o zrobieniu tego ciasta z mrożonych wiśni oczywiście po rozmrożeniu i odsączeniu soku? Pozdrawiam.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/05/17 21:07:26:

    Pani Mario, moim zdaniem wiśnie także sprawdzą się w tym cieście.

  • Gość Maria napisał(a) z *.toya.net.pl komentarz datowany na 2016/05/17 21:25:03:

    Dziękuje za szybką odpowiedż , planuje jutro upiec. Serdecznie pozdrawiam.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/05/17 23:13:23:

    Pani Mario, Proszę dać znać jak wiśnie wypadają w tym cieście. Również ślę pozdrowienia :)

  • Gość belici napisał(a) z 5.134.65.* komentarz datowany na 2016/05/22 11:17:35:

    Ciasto petarda! Wykonanie trwa niecałą chwilę, a na stole stoi jeszcze krócej ;-) Po upieczeniu "blaszki" (proporcje x3) w sobotę, niedzielnym porankiem musiałam piec drugą... :-) Pozdrawiam.

  • Gość Maria napisał(a) z *.toya.net.pl komentarz datowany na 2016/05/26 19:10:03:

    Szanowna Pani upiekłam to ciasto i z wisniami i wczoraj z rabarbarem. Wiśnie opadły i troche były rozciapciane ale ciasto szybko zniknęło gdyż nam smakowało. Natomiast rabarbar pozostał na wierzchu i tez jest to dla mnie bardzo dobre i szybkie ciasto. Z wisniami popełniłam błąd gdyż pewnie za mało je osączyłam. Dziękuje Pani za dobre przepisy skoro mnie się udało gdyż nie mam specjalnie ręki do wypieków. Pozdrawiam.

  • Gość Kotek napisał(a) z *.kompex.pl komentarz datowany na 2017/05/03 11:28:04:

    Właśnie upiekłam to ciastko i wyszło pyszne, po prostu idealne. Na pewno trzeba zwrócić uwagę na wymiary blachy (19x19 to maluszek ), ja piekłam na 25x29 i podwoiłam wszystkie składniki oprócz rabarbaru i wyszło super. Dziękuję za przepis! :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/03 19:25:47:

    Kotek, bardzo się cieszę. Pozdrawiam :)

  • Gość marta napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2017/05/09 21:48:34:

    Ciasto rewelacja!

  • Gość Gosc Ania napisał(a) z *.dynamic.t-mont.net.pl komentarz datowany na 2017/05/21 21:36:52:

    Na koniec ciasto z maka mieszamy mikserem,czy trzeba recznie łyżka?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/21 21:45:35:

    Ania, najlepiej ręcznie. Jeśli mikserem to krótko i na najniższych obrotach.

  • Gość napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/05/25 15:27:47:

    Od początku maja, robiłam to ciasto już 6 razy. Szybko się robi i szybko znika :-) Prosty, smaczny podwieczorek. Dziekuję.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa