Wpis

piątek, 23 maja 2014

Ciasto z truskawkami na kefirze

Sezon truskawkowy uważam za otwarty,

a na premierę proponuję szybkie ciasto na kefirze.

Aromatyczne, nieco inne od cieszącego się dużą popularnością ciasta z rabarbarem,

choć równie proste w przygotowaniu.

Odrobinę cięższe i bardziej wilgotne, cudownie komponujące się z truskawkami.

Świeżo wyjęte z piekarnika, pachnie latem na wsi...

 

 

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka kefiru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2  i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

ponadto:

  • 500 g truskawek
  • cukier puder do posypania ciasta ( u mnie różowy)

 

 

Sposób przygotowania:


Jajka roztrzepać widelcem ( można użyć miksera, ale krótko, by zbytnio nie napowietrzyć jajek). Wlać olej i kefir. Wymieszać. Wsypać składniki sypkie. Mieszać do uzyskania jednolitej masy.

Blachę o wymiarach 24x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Wyrównać. Poukładać pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok 50-60minut lub dłużej,do tzw. suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku.

Przestudzone posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

 

 


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
piątek, 23 maja 2014 00:09

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/23 07:53:13:

    Obowiązkowe ciasto w sezonie truskawkowym...

  • Gość Mika z FoodCookLove napisał(a) z *.coel-network.net komentarz datowany na 2014/05/23 12:01:05:

    Pyyyychota!!!

  • Gość Mika z FoodCookLove napisał(a) z *.coel-network.net komentarz datowany na 2014/05/23 12:13:46:

    Niedługo zrobię ciasto wg Twojego przepisu, wygląda fanatastycznie! Aż mi się dzieciństwo przypomniało...

  • Gość favcook napisał(a) z *.wroclaw.mm.pl komentarz datowany na 2014/05/23 14:22:58:

    wygląda cudownie! najlepsze ciasto to właśnie to. :)

  • Gość magma napisał(a) z *.80-202-102.nextgentel.com komentarz datowany na 2014/05/23 15:06:13:

    wygląda rewelacyjnie, bardzo lubię takie ciasta:)

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/23 16:19:03:

    Klasyczne, wiosenne ciasto :) Wygląda bardzo apetycznie :)

  • Gość pilichola napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/05/23 16:43:21:

    Mniam!

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/23 20:12:07:

    kojarzy się z wakacjami. z latem. z Polską. z Babcią. z zabawą w polu z psami. tyle wspomnień w jednym kawałku ciasta.

  • Gość Daria napisał(a) z *.echostar.pl komentarz datowany na 2014/05/29 22:14:49:

    Czy istnieje możliwość, ze truskawki w trakcie pieczenia opadną na dno ciasta?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/29 22:43:53:

    Całkiem na dno nie powinny opaść. Dla pewności należy pokroić je na mniejsze kawałki, a przed ułożeniem na cieście można dodatkowo wymieszać z 1-2 łyżkami maki ziemniaczanej.

  • Gość serfynka napisał(a) z *.eimperium.pl komentarz datowany na 2014/06/03 18:34:43:

    Ciasto bajka!! Zamiast truskawek dałam połówki kiwi( bo miałam w nadmiarze) i wyszło cudnie. Nie zdążyło dobrze wystygnąć i już połowy nie ma...nawet cukrem pudrem nie zdążyłam sypnąć. Szybko i pysznie:)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/06/03 23:15:38:

    Cieszę się, że przypadło Ci do gustu. Ja też bardzo lubię ciepłe ciasta ;) Pozdrawiam :)

  • Gość napisał(a) z *.wroclaw.mm.pl komentarz datowany na 2014/06/06 13:06:05:

    Bardzo smaczne:)

  • Gość smileoflexi napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/06/07 10:54:49:

    Ciasto baardzo smaczne i takie wilgotne :))

  • Gość tosia napisał(a) z 195.116.187.* komentarz datowany na 2014/06/09 16:46:19:

    właśnie wstawiłam do piekarnika

  • Gość Monika napisał(a) z *.internetia.net.pl komentarz datowany na 2014/06/11 17:38:19:

    Pyszne ciacho :) tylko jak dla mnie troszkę za mało cukru

  • Gość Maja napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/06/23 07:38:23:

    Przepyszne ! i bardzo łatwe w przygotowniu ! Dziękuję za przepis.

  • Gość kala napisał(a) z *.bb.online.no komentarz datowany na 2014/06/25 16:06:07:

    Ale tu sa ciasta, masakra, chyba zrobie wszystkie naraz.

  • Gość napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2014/07/03 11:49:00:

    Piekłam ostatnio, zniknęło w 20 minut. Dzisiaj znowu powtórka z rozrywki. Pychotka !

  • Gość Gosia napisał(a) z *.toya.net.pl komentarz datowany na 2014/07/11 08:58:01:

    Upieklam to ciasto ze 2 tyg temu - jak dla mnie zupelnie niesmaczne i nieslodkie, bardziej by mi pasowalo wrzucic tam oliwki niz truskawki

  • Gość Gosia napisał(a) z 46.7.89.* komentarz datowany na 2014/07/11 21:06:24:

    Zrobiłam dziś z mieszanką owoców i wyszło wspaniałe. Uwielbiam takie proste, pyszne ciasta pełne owoców. Jak zawsze świetny przepis i piękne zdjęcia :))

    Pozdrawiam

  • Gość Dana napisał(a) z *.6-3.cable.virginm.net komentarz datowany na 2014/08/15 21:07:57:

    Ciasto robilam kilka razy i wyszlo bardzo dobre. Chcialam zapytac czy zamiast kefiru mozna dodac jogurt i czy wplynie to w jakikolwiek sposob na wyrastanie w czasie pieczenia albo jakosc ciasta po upieczeniu? Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za super przepisy :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/08/15 23:38:42:

    Dana możesz użyć jogurtu zamiast kefiru. Na wyrastanie ciasta to nie wpłynie, bo i tak dodajemy proszek do pieczenia, natomiast może zmienić nieco smak. Z akcentem na "nieco" ;) Pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość iwona napisał(a) z 80.50.4.* komentarz datowany na 2015/03/27 13:57:27:

    Zrobione :) jest pyszne! Zabrakło mi truskawek, więc na połowie ciasta wylądowała gruszka i wpasowała się świetnie :) Kolejne ciacho z Twoich przepisów, które zachwyca domowników :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/27 19:34:55:

    Iwona, bardzo się cieszę, największą nagrodą dla blogera są zadowoleni czytelnicy. Pozdrawiam :)

  • Gość magdalenka napisał(a) z 91.231.124.* komentarz datowany na 2015/06/12 22:20:27:

    Właśnie wstawiłam do piekarnika:D to bylas decyzja w 10 sekund- wygląda pysznie, robię:)

  • Gość Agulek napisał(a) z *.przasnysz.mm.pl komentarz datowany na 2015/07/10 18:55:47:

    Zrobiłam dziś te ciasto z małą zmianą: zamiast truskawek dałam porzeczki. Jeszcze nie robiłam tak łatwego ciasta i do tego jest bardzo smaczne! Na pewno nie raz jeszcze powtórzę z różnymi owocami. Dziekuje i pozdrawiam :)

  • Gość marta napisał(a) z 78.10.95.* komentarz datowany na 2016/05/27 12:41:51:

    Właśnie się piecze:) ostatnio piekłam leniwca - pyszne!!!

  • Gość strooisel napisał(a) z *.timplus.net komentarz datowany na 2016/06/07 12:06:50:

    Rewelacyjne ciasto :) Pyszne, wilgotne i błyskawiczne. Robię już któryś raz. Za każdym razem znika w chwilę :) Po wcześniejszym przeczytaniu komentarzy, dodaję więcej cukru i jest w sam raz słodkie :) pozdrawiam

  • Gość Agunia77 napisał(a) z 195.162.76.* komentarz datowany na 2016/06/08 20:55:33:

    Zrobiłam i niestety nie smakuje Mi ze względu na wyczuwalny słodki mleczny smak.Przypomina Mi ciasto zaparzane lub czeski knedel.Proponuję odjąć 0,5szkl mąki i dodać 0,5szk kakao lub dodać coś zmieniającego smak: cukier waniliowy lub olejek zapachowy. Piec na pewno trzeba w przypadku podwójnej porcji na dużą blachę 60min. Tak smakowałby murzynek bez kakaa i po dodaniu oleju zamiast masła.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/06/08 21:02:18:

    Agunia 77, po co robić ciasto na kefirze i dodawać różne składniki, by zmieniać jego smak ? Skoro nie lubisz mlecznego smaku tego ciasta wybierz inny przepis.

  • Gość Magdalena napisał(a) z *.sieradz.vectranet.pl komentarz datowany na 2016/06/13 16:11:24:

    Czy truskawki mogą być mrożone?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/06/13 18:17:51:

    Magdalena, jeśli nie są bardzo duże, to mogą. Nie rozmrażamy przed pieczeniem.

  • Gość napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2016/06/15 19:17:58:

    Witam. Na jakim poziomie piekarnika od dolu pieczesz te ciasto? Z termoobiegiem czy bez ? bo chyba mialam za niska temperature i wyszła mi kluska a chce sprobowac jeszcze raz . Pozdrawiam.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/06/15 19:58:06:

    Piekę na środkowym poziomie piekarnika, grzałki góra-dół, bez termoobiegu. 180 C to wystarczająca temperatura, ale w razie potrzeby możesz wydłużyć czas pieczenia. Przed wyjęciem z piekarnika zrób test suchego patyczka. Jeśli włożony w środek ciasta patyczek będzie suchy, tzn.że ciasto jest gotowe, jeśli mokry i oblepiony ciastem, tzn. że wymaga jeszcze pieczenia. Pamiętaj też o włożeniu ciasta do dobrze nagrzanego piekarnika.


  • Gość LeNaaa napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2016/08/24 22:12:24:

    Uwielbiam te ciacho , zawsze znika w mgnieniu oka :)

  • Gość paula napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2017/01/26 15:47:27:

    czy mozna dodatac truskawki mrozone?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/26 16:31:04:

    Paula, jeśli nie są zbyt duże to mogą być mrożone. Nie rozmrażamy przed dodaniem do ciasta.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa