Wpis

wtorek, 15 kwietnia 2014

Pani Walewska bez pieczenia

Pani Walewska zwana też pychotką,

zasługuje chyba na miano naszego narodowego przekładańca.

W każdym razie ja za tym ciastem przepadam,

i by móc je jadać nieco częściej,

 postanowiłam stworzyć jego szybszą wersję,.

Jak się okazało, nie zawsze szybszą oznacza gorszą.

Efekt końcowy okazał się fantastyczny,

a ciasto smakowało jak oryginał.

Gorąco polecam :)

 

 

Składniki: (na małą blachę 24x17 cm)

masa:

  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła ( w temperaturze pokojowej)
  • duże opakowanie cukru wanilinowego (16g)

ponadto:

  • Paczka herbatników ( 180 g)
  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
  • garść płatków migdałów
  • 10 sztuk małych bez

 

 


 

Sposób przygotowania:

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, 1 szklankę mleka i zmiksować. Drugą szklankę mleka zagotować z cukrem wanilinowym. Na gotujące mleko wlać przygotowaną mieszankę. Zagotować, energicznie wymieszać. Powinien powstać gęsty budyń.

Przykryć i odstawić do ostygnięcia.

Masło utrzeć na puch, do białości. Dodawać po 1 łyżce budyniu, cały czas miksując. Powinna powstać gładka masa.

Masę można zastąpić gotową masą do karpatki. Bardzo dobrze smakuje w Pani Walewskiej.

Dno blaszki wyłożyć warstwą herbatników. Ciastka posmarować cienko powidłami.

Odłożyć 3 łyżki masy na bok. Pozostałą podzielić na pół. Pierwszą część wyłożyć na powidła. Masę wyrównać. Wyłożyć drugą warstwę herbatników.

Posmarować powidłami i wyłożyć drugą część masy. Przykryć ostatnią warstwą herbatników.

Wierzch ciasta posmarować odłożoną na początku masą.

Wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc, by ciastka zdążyły zmięknąć.

Przed podaniem udekorować ciasto (można to zrobić wcześniej, ale bezy, które spędzą w lodówce kilka godzin, zmiękną i nie będą chrupiące. Można także udekorować przed włożeniem do lodówki, ale odłożyć połowę bez i te pokruszyć i ułożyć na cieście później).

Płatki migdałów wsypać na suchą patelnię, podgrzewać do uzyskania lekko złotego koloru.

Bezy pokruszyć. Mieszanką bez i migdałów udekorować ciasto.

Smacznego :)

 



loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
wtorek, 15 kwietnia 2014 00:04

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Inspirowane Smakiem napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/04/15 05:50:16:

    Bardzo to interesujące, bo Panią Walewską uwielbiam, ale z uwagi na pracochłonność nie mam czasu jej robić. :))

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/15 07:31:26:

    Wygląda fantastycznie! Chyba skuszę się na Twoją wersję!

  • czekoladkam napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/15 08:21:30:

    Na pewno wypróbuję! Uwielbiamy panią Walewską, dlatego muszę spróbować tej wersji!

  • Gość Życie z apetytem napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2014/04/15 09:35:35:

    Ja też za tym ciastem przepadam, uwielbiam tradycyjną wersję, ale Twoja szybsza brzmi też bardzo smakowicie, jeszcze tak nie próbowałam, więc skorzystam :)

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/15 10:47:28:

    Fajna modyfikacja :)

  • Gość megii013 napisał(a) z *.231.248.206.tzg.pl komentarz datowany na 2014/04/15 11:18:15:

    prezentuje się wspaniale)))))

  • Gość emzet napisał(a) z 78.11.38.* komentarz datowany na 2014/04/16 09:30:04:

    Jesteś genialna - muszę przetestować ten placek! :-)

  • Gość emzet napisał(a) z 78.11.38.* komentarz datowany na 2014/04/16 09:31:12:

    I ta paterka taka piękna! Pamiętasz może gdzie kupiona? Jeżeli w jakimś sklepie internetowym to może jeszcze można ją dostać?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/16 10:16:53:

    Paterkę kupiłam dosyć niedawno w H&M home, a ciacho bardzo polecam. Pozdrawiam :)

  • Gość kuchcikOla napisał(a) z *.kotun.arxnet.pl komentarz datowany na 2014/04/18 08:30:43:

    Będę je dzisiaj robić :)

  • Gość Marina40 napisał(a) z *.in-addr.arpa.czajen.pl komentarz datowany na 2014/04/24 13:51:11:

    Robił ktoś to ciacho? bo ja mam ochotę i się zastanawiam....wygląda obłędnie....

  • Gość Marina40 napisał(a) z *.in-addr.arpa.czajen.pl komentarz datowany na 2014/05/03 22:03:34:

    Napiszę tak - ciasto rewelka - pozdrawiam właścicielkę przepisu ;)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/04 22:35:06:

    Właścicielka przepisu dziękuje i śle serdeczności ;)

  • Gość zyrraffka napisał(a) z *.uznam.net.pl komentarz datowany na 2014/07/17 15:32:01:

    genialny pomysł :-)

  • Gość Ambar napisał(a) z *.sileman.net.pl komentarz datowany na 2014/09/08 10:11:50:

    A to są herbatniki? Bo jakoś grubo wyglądają - jak biszkopty ;-)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/08 14:10:12:

    Tak, to są herbatniki, może w zbliżeniu wyglądają na grubsze :)

  • Gość napisał(a) z *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2014/11/07 15:15:23:

    Jaka gotowa masa karpatkowa będzie najlepsza?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/07 16:17:02:

    Najczęściej używam masy Delecty "krem karpatka oryginalna" :)
    www.delecta.pl/Produkty/Przyprawy-i-dodatki/Kremy/Krem-KARPATKA-oryginalna

  • Gość napisał(a) z *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2014/11/07 21:48:36:

    dzięki,właśnie taką kupiłam i jestem w trakcie prac :) pozdrawiam

  • Gość Monika napisał(a) z *.trans.net.pl komentarz datowany na 2015/02/07 19:53:48:

    Zapowiada się super! Spróbuję :)
    Czy powidła można zastąpić dżemem lub czymś w tym rodzaju?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/07 22:11:35:

    Monika, powidła świetnie tu pasują ale można je zastąpić kwaskawym dżemem, np.malinowym lub z czarnej porzeczki :)

  • Gość napisał(a) z *.plock.mm.pl komentarz datowany na 2015/02/12 22:47:54:

    Zrobiłam do przedszkola na dzień babci i dziadka.Włożyłam cały słoik dżemu ,pół na pół powidła i czarna porzeczkę.Wyszło absolutnie doskonałe.Tak proste a taki efekt.Bardzo dziękuje.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/12 22:59:29:

    Bardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam I polecam się na przyszłość :)

  • Gość napisał(a) z *.sta.asta-net.com.pl komentarz datowany na 2015/03/22 09:02:39:

    Blaszka 24 cm na17cm? to chyba żart!!!!!!!!!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/22 10:05:20:

    A dlaczego niby miałby być żart?

  • Gość kuchareczka napisał(a) z *.zamosc.mm.pl komentarz datowany na 2015/03/29 14:13:07:

    Czy zamiast 200 g masła mogę dodać do masy margaryny bielskiej ?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/29 15:05:18:

    Kuchareczka, ja jestem zdecydowanie zwolennikiem masła, szczególnie w masach, ale jeśli Tobie nie przeszkadza smak margaryny to możesz jej użyć.

  • Gość napisał(a) z *.felixcom.3s.pl komentarz datowany na 2015/08/16 21:37:11:

    Witam! A czy zamiast dżemu/powideł śliwkowych można wykorzystać własnej roboty dżem z czarnej porzeczki lub wiśni? Bi akurat takie posiadam :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/08/17 10:41:48:

    Naturalnie może być dżem domowej roboty. Jeden i drugi będzie się świetnie komponował.

  • Gość natka napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/11/05 23:03:24:

    najpysznirjsze ciacho pod słońcem. wszyscy co spróbują chcą przepis :) ja jednak robiąc z podwójnej porcji dodaje mniej masla poniewz masa z 400 G masla jest dość zbita i wpgole nie kremowa. daje też sok z cytryny i na pół herbatniki kakaowe z maslanymi a dżem zależy jaki zrobię w sezonie. czasami mieszam owoce leśne z kwaśna truskawka i tak smaruje. pozdrawiam I dziękuję serdecznie za super przepis.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/06 00:34:19:

    Natka, cała przyjemność po mojej stronie. Również ślę serdeczności :)

  • Gość Dorota napisał(a) z *.access.telenet.be komentarz datowany na 2015/11/12 16:32:52:

    Czy 1 opakowanie masy karpatkowej wystarczy na większą blaszkę np.23*23cm? z góry dziękuję za odpowiedz:)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/12 18:17:00:

    Dorota, tak, myślę, że wystarczy jedno opakowanie.

  • Gość ... napisał(a) z *.sta.asta-net.com.pl komentarz datowany na 2017/03/10 07:55:42:

    robiłam te ciasto. Wyszło pyszne tylko tego kremu bardzo mało wyszło. Dlaczego?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/10 09:32:52:

    Podejrzewam, że zrobila Pani ciasto w standardowej blaszce, a przepis jest na małą. Na normalną blachę trzeba podwoić ilość składników.

  • Gość napisał(a) z *.sta.asta-net.com.pl komentarz datowany na 2017/05/28 21:15:31:

    Wedlug mnie powinno byc mniej mleka. Zrobilam wg przepisu i masa byla troche za rzadka musialam dodax maki ziemniaczanej zeby troche ja zagescic. Nastepnym razem dam mniej mleka

  • Gość Ania napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2017/12/21 16:41:45:

    Dzień dobry, ciasto jest przepyszne. Korzystam z przepisu już od 3 lat niezmiennie. Niektórzy z moich bliskich wręcz domagają się pychotki - niezbędnik na świątecznym stole :)

    PS Zazwyczaj podwajam składniki i robię dużą blaszkę.

    Pozdrawiam

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/12/21 19:40:50:

    Ania, bardzo się cieszę. Pozdrawiam serdecznie :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa