Wpis

sobota, 26 kwietnia 2014

Ciasto Latte Macchiato

Caffe macchiato to kawa z dodatkiem mleka.

Dokładnie takie same smaki znajdziecie w dzisiejszym cieście.

Kakaowy biszkopt mocno naponczowany kawą, przełożony mleczną,

kremową masą.

Ciasto pięknie się prezentuje, a na dodatek, co bardzo lubię, pięknie pachnie.

Ma jeszcze jedną zaletę, jest łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Gorąco polecam.

 

 

Składniki: (na blaszkę 22x33 cm)

biszkopt

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki kakao

masa

  • 300 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 szklanki mleka w proszku
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 serki waniliowe po 150g

poncz

  • 1 i 1/2 szklanki przestudzonej kawy
  • 100 ml likieru kawowego, migdałowego lub Baileys'a

ponadto ok. 200 g okrągłych biszkoptów

 

 

Sposób wykonania:

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Do ubitej piany wbić po 1 żółtku, ciągle miksując.

Następnie wlać wodę wymieszaną z olejem.

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowaną masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 C ok 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać cukier, a następnie mleko w proszku, na przemian z serkami. Teraz miksować już tylko do połączenia składników.

Z kawy i alkoholu przygotować poncz.

Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Pierwszy blat nawilżyć ok 1/4 ponczu. Wyłożyć 1/3 masy. Biszkopty nawilżyć kolejną częścią ponczu i układać na masie. Posypać kakao. Drugi biszkopt posmarować cienko masą i tą posmarowaną stroną przykryć ciastka. Wierzch biszkoptu naponczować.

Wyłożyć ostatnią część masy. Na wierzchu ułożyć zwilżone biszkopty i wszystko oprószyć kakao. Schłodzić w lodówce.

Przed podaniem wyjąć z lodówki przynajmniej 30 minut wcześniej.

Smacznego :)

 

Źródło przepisu Tu

 


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
sobota, 26 kwietnia 2014 00:36

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/26 07:21:31:

    wysmienicie wyglada to ciasto

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/26 11:53:55:

    Świetnie się prezentuje, przydałoby mi się dziś nieco espresso...

  • Gość Życie z apetytem napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2014/04/26 13:14:55:

    Wygląda wspaniale! Zapisuję i na pewno wypróbuję, bo uwielbiam kawowe smaki :)

  • kasiekw napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/26 14:39:08:

    wygląda smakowicie

  • Gość Gosia napisał(a) z 46.7.89.* komentarz datowany na 2014/04/29 09:21:00:

    Mmm, jak ja lubię kawowe smaki :) Boskie ciasto :)

  • Gość Passiflora napisał(a) z *.ip.oxynet.pl komentarz datowany na 2014/10/08 10:31:34:

    Witam,
    Poczęstowałam się ciastem i przepisem.
    Bardzo fajne.
    Kawowe i delikatne.
    Jak latte macchiato.
    Pozdr.
    =)
    zycieikuchnia.blogspot.com/2014/10/ciasto-latte-macchiato.html

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/08 10:40:31:

    Bardzo się cieszę, że się poczęstowałaś, a tym bardziej, że smakowało. Pozdrawiam :)

  • Gość czekolada napisał(a) z *.bydgoszcz.vectranet.pl komentarz datowany na 2014/11/06 12:44:48:

    Robiłam to ciasto, masa wyszła odrobinę płynna, musiałam dodać więcej mleka w proszku i najlepiej kroiło się dopiero następnego dnia, ale przepis jest fenomenalny. Ogólnie ten blog mnie urzekł, za tydzień zamierzam popełnić ciasto Kubanka:)))
    Pozdrawiam:-)

  • Gość adam napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2014/11/22 21:35:00:

    kolejne ciasto wypróbowane wyszło idealne w smaku wspaniałe masa wyszła gęsta za tydzień robię murzynek królewski pozdrawiam

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/22 21:43:54:

    Adam, jestem zatem ciekawa Twojej opinii na temat murzynka królewskiego, bo jest dość specyficzny :)

  • Gość słodkości napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/12/23 18:34:49:

    Również robiłam ciasto i jest pyszne, jednak dodałam więcej mąki do biszkopta i mleka w proszku do masy bo była za rzadka. Poza tym wszystkim bardzo smakowało i idealne do kawy ;)

  • Gość Magda napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2015/03/20 16:32:36:

    Mam pytanie...czy jest możliwe,ze po dodaniu do masła cukru i mleka w proszku,masa się zwarzy ? czy Twoja masa była jednolita,gładka jak w przypadku budyniu ?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/20 21:01:45:

    Magda, zawsze istnieje ryzyko, że masa maślana może się zwarzyć. Aby tego uniknąć należy bardzo dobrze utrzeć masło, a pozostałe składniki powinny być w tej samej temperaturze. W efekcie końcowym ta masa powinna być gładziutka. Może dodałaś zimny serek?

  • Gość Magda napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2015/03/21 20:40:19:

    ehh nie wiem co zle robie..moja masa miała jakby widoczne mleko w proszku..no ale mimo wszystko ciasto wyszlo,wszystkim smakowało..nie było zbyt słodkie,takie w sam raz..tylko następnym razem mocniej musze nasączyć buszkopty ;-) kolejne ciasto z Twojego bloga zaliczone..i kolejne wszystkiem smakowało..teraz czas na łaciaty sernik ;-) dziękuje i pozdrawiam

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/21 20:50:23:

    Magda, trzymam kciuki, żeby następnym razem już wszystko poszło bezproblemowo. Pozdrawiam :)

  • Gość ania napisał(a) z *.opera-mini.net komentarz datowany na 2015/06/16 22:18:24:

    czy konieczne jest dodanie likieru a może można go zastąpić czymś innym?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/06/17 08:39:36:

    Ania, likier można pominąć lub zastąpić np.czystą wódką.

  • Gość ktos napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/07/22 22:59:52:

    To ciasto jest przepyszne!

  • Gość Marta napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/01/25 12:25:42:

    W mojej biednej mieścince nie znalazłam mleka w proszku, ale zastąpiłam je śmietanką w proszku - smakowało wybornie :-) Pod ostatnią warstwą biszkoptów wrzuciłam kilka suszonych żurawinek - pycha! Zrobiłam drugie, dla porównania, z mlekiem w proszku - wyszło dużo słodsze, ale równie pyszne :-) Dziękuję za przepis

  • Gość Kasia napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2016/02/26 21:17:41:

    Ciasto jest pyszne!!!!!!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa