Wpis

sobota, 08 marca 2014

Chałwowiec z brzoskwiniami

Ciasto dla miłośników chałwy.

Czekoladowe biszkopty przełożone bardzo kremową masą.

Do podstawowego przepisu dodałam jeszcze brzoskwinie w galaretce,

aby nieco przełamać intensywny smak chałwy.

Połączenie smaków okazało się bardzo przyjemne,

ale nie za słodkie, czego się obawiałam.

 

 

Składniki:

biszkopt

  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier wanilinowy (mała porcja 10g)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 budynie czekoladowe (bez cukru)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa

  • 2 budynie waniliowe
  • 200 g miękkiego masła
  • 350 g chałwy ( użyłam waniliowej )
  • 3 szklanki mleka

ponadto

  • puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 galaretki brzoskwiniowe (bądź 1 brzoskwiniowa i 1 pomarańczowa)
  • 50 g gorzkiej czekolady (do posypania)

 

 

Sposób wykonania:

Upiec biszkopt : Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Gdy cukier będzie całkowicie rozbity, kolejno dodawać po jednym żółtku. Na koniec przesiać mąkę, budynie i proszek do pieczenia. Zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Blachę o wymiarach 33x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną. Wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 160C ok 30 minut, do tzw suchego patyczka. Biszkopt wystudzić.

Budynie rozprowadzić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować. Wlać przygotowaną mieszankę i dobrze wymieszać. Zagotować.

Przykryć i wystudzić.

Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Chałwę rozgnieść widelcem i dodawać do masy budyniowej.

Masę wstawić do lodówki, by nieco stężała.

Brzoskwinie wyjąć z syropu (syrop odstawić, można nim nasączyć biszkopty). Pokroić na mniejsze kawałki. Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki gorącej wody. Zalać nimi brzoskwinie. Odstawić do stężenia.

Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Wyłożyć prawie stężałą galaretkę z brzoskwiniami, na nią 2/3 masy chałwowej. Przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć pozostałą część masy. Posypać wiórkami z czekolady. Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

 

Źródło przepisu podstawowego TU

 

 

Ciasta przekładańce




Dodaj do: Przepisy.me

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
sobota, 08 marca 2014 10:30

Komentarze

Dodaj komentarz

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/08 12:48:08:

    niesamowicie smakowity!

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/08 18:43:40:

    Bardzo piękny i apetyczny piętrowiec!

  • nashelly napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/08 20:44:58:

    Ciacho z chałwą - już to kocham ;)

  • Gość jewcia napisał(a) z host-116-95.mt.pl komentarz datowany na 2014/03/17 20:37:26:

    Ciasto pyszne dodałam tylko do masy troszke więcej chałwy i alkohol, a do brzoskwiń 3 galaretki bo miałam większą blachę. Pycha

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/17 22:39:50:

    Alkohol do tej masy - super pomysł! :)

  • Gość Zuza napisał(a) z n09-01-05.opera-mini.net komentarz datowany na 2014/04/12 22:15:21:

    Jaki smak chałwy używamy i ile jej ma być? Co do nasączenia biszkoptu można np. Nasączyć wódką zmieszaną z sokiem z pod brzoskwiń? Jeśli tak to w jakich proporcjach? Ciacho wygląda obłędnie:)

  • Gość Julka napisał(a) z n09-01-05.opera-mini.net komentarz datowany na 2014/04/12 22:19:15:

    Czy do masy należy dodać budynie wanilioe bez ukru? Takie na 0,5l mleka porcje?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/12 22:49:56:

    Julka: tak, budynie standardowe, bez cukru, na 0,5 l mleka :)
    Zuza: chałwy 350 g, podane jest w przepisie :) smak nie jest taki istotny, ja używałam waniliowej, ale może też być orzechowa lub Twoja ulubiona. Ciasta nie trzeba koniecznie nasączać, tylko wtedy gdy ktoś lubi wilgotne. Dolny biszkopt delikatnie, bo brzoskwinie są dosyć ciężkie i mocno nasączony biszkopt może "siąść". Lepiej mocniej nasączyć górny biszkopt. Do soku z brzoskwiń można dodać wódki, np. w proporcji 3/4 szklanki soku i 1 kieliszek wódki. Jeżeli lubisz mocno alkoholowe ciasta, można dać więcej wódki. To już kwestia gustu :)

  • Gość Gość napisał(a) z n14-07-04.opera-mini.net komentarz datowany na 2014/04/13 13:18:03:

    Pysznie wygląda śliczne ciacho. Czy c.waniliowy ma być taka mała porcja? Do masy używamy budynii bez cukru cukru też nie dodajemy będzie mieć smak ta masa? I odnośnie chałwy bardzo drobno ją rozkruszamy tak żeby nie było kawałków? Jak ją najlepiej rozdrobnić?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/13 13:45:57:

    Cukier wanilinowy mały (10g). Do masy nie używamy cukru. Chałwa jest wystarczająco słodka i nada smak masie. Zawsze na końcu można spróbować masę, gdy będzie dla Ciebie za mało słodka możesz dodać cukru pudru. Chałwa nie musi być papką, wystarczy dobrze rozgnieść widelcem. Dosyć istotne jest to, by była w temperaturze pokojowej, wtedy łatwo się rozdrabnia i pięknie łączy z masą budyniową.

  • Gość Gość napisał(a) z n16-02-05.opera-mini.net komentarz datowany na 2014/04/13 16:37:49:

    Ciasto wygląda niebiańsko takie śliczne, równe eleganckie. Jestem początkująca i pozwole sobie zapytać czy można dodać do ciepłego budyniu masło i je rozpuścić w nim? Jeśli tak to czy potem dodać chałwe do chłodnej masy. Czy w trakcie dodawania żółtek do masy używamy miksera?

  • Gość Jaa napisał(a) z n16-02-05.opera-mini.net komentarz datowany na 2014/04/13 16:40:03:

    Super blog świetne przepisy. Moje pytanie jest dość odbiegające mianowicie czy wymiary formy w której Pani piekła sa mierzone po spodzie długość i szerokość? Czy mierzone są po górnych krawędziach...

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/13 22:19:45:

    Jaa : Długość i szerokość blaszki mierzone są po spodzie.

    Gość: Masła nie można dodać do budyniu. Robi się inne masy w ten sposób. W tym wypadku masło ma być w temperaturze pokojowej ( to istotne ), należy je dobrze utrzeć, by miało prawie biały kolor, następnie dodawać po 1 łyżce wystudzonego budyniu.

    Dodając żółtka do ubitych białek używamy cały czas miksera.

    Pozdrawiam i życzę udanych wypieków :)

  • Gość Jaa napisał(a) z n16-10-04.opera-mini.net komentarz datowany na 2014/04/14 11:55:49:

    Bardzo Pani Dziękuje za pomoc teraz już jest dla mnie wszystko jasne wolałam się upewnić. Dziekuje i Serdecznie Pozdrawiam tak przemiłą właścicielkę przepisu:)

  • Gość magda napisał(a) z abie7.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/09/06 16:13:35:

    pyszne ciasto,ja trochę zmieniłam i galeretkę z brzoskwiniami dałam na górę

  • Gość Basia napisał(a) z 88.156.142.18* komentarz datowany na 2014/10/16 17:40:52:

    Witam, chciałam Panią zapytać, na ile mleka mają być budynie czekoladowe przeznaczone do biszkoptu, tj. na 1/2 czy na 3/4 l mleka? Proszę o doprecyzowanie, będę wdzięczna za odpowiedź.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/16 18:54:47:

    Basia, budynie zarówno do masy jak i do biszkoptu są na 1/2 l mleka, ja tylko takich używam. Pozdrawiam! :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny







zobacz moją galerię na mniamspinka.pl



Follow on Bloglovin
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Lista Blogów Kulinarnych
 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Opcje Bloxa