Wpis

piątek, 14 marca 2014

Bezy z nutellą

Ponieważ wiosna już za pasem,

nadszedł czas na pozbywanie się zimowych zapasów.

W mojej zamrażarce znalazłam mnóstwo białek i owoców.

Na pierwszy ogień poszły białka.

Uszczęśliwiłam rodzinę bezami w różnych wersjach.

Wam proponuję bezy z nutellą.

Prezentują się uroczo, mają lekki zapach i smak orzechowy,

ale są dosyć słodkie, dlatego proponuję by były dodatkiem do innych deserów.

 

 

Składniki:

  • 2 białka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki nutelli w temp. pokojowej

 

 

Sposób wykonania:

Białka z odrobiną soli ubić na sztywno. Stopniowo, po 1 łyżce dodawać cukier. Miksować, aż cukier będzie całkowicie rozpuszczony, a piana gładka, sztywna i błyszcząca. Na koniec, cały czas miksując dodać mąkę i sok z cytryny. Do gotowej masy dodać nutellę i bardzo delikatnie zamieszać, tylko kilka razy, aby pozostały wyraźne nutellowe smugi. Tak przygotowaną masę umieścić w rękawie cukierniczym.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać bezy. Suszyć w piekarniku ok 80 minut w temp. 120 C.

Czas i temperatura pieczenia tak naprawdę zależy od tego jakie bezy chcecie osiągnąć, czy mają być ciągnące w środku, czy mają być dłużej przechowywane, a w związku z tym dobrze wysuszone. Ja jestem zwolennikiem suszenia dłużej a w niższej temperaturze np. 120-140 minut w temp. 90C. Suszone w niższej temperaturze mają też jaśniejszy kolor.

Bezy przechowywać w temperaturze pokojowej.

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

Zużywamy zapasy przed wiosną

Beza doskonała


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
piątek, 14 marca 2014 10:22

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/14 10:30:46:

    Ale piękne!

  • Gość Pudełko czekoladek napisał(a) z *.tczew.vectranet.pl komentarz datowany na 2014/03/14 12:22:29:

    Wyglądają bardzo apetycznie:) Kto nie lubi nutelli:)

  • Gość Maua napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2014/03/15 10:38:44:

    Prezentują się baaaardzo smakowicie!

  • Gość jadło i czytadło napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/03/18 07:42:48:

    Dziękuję za udział w mojej akcji. Nie wiedziałam, że białka można mrozić i potem z nich robić bezy. Świetny patent.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/18 09:42:53:

    Białka świetnie się mrożą i z powodzeniem można je później wykorzystywać do wszystkiego :)

  • Gość Lady housewife napisał(a) z *.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2014/03/20 12:55:14:

    Bardzo fajny pomysł na bezę!

  • Gość basjula napisał(a) z *.235.rev.vline.pl komentarz datowany na 2014/03/20 19:36:15:

    podwójna radość: bezy i nutella :D piękne

  • Gość Gosia napisał(a) z 46.7.89.* komentarz datowany na 2014/04/29 09:19:30:

    Cudne bezy :) Akurat mam i białka i nutellę, więc na peweno wykorzystam przepis.
    Poza tym masz wspaniałego bloga i piękne zdjęcia. Cieszą oko i robią smaka na pyszności, które przygotowujesz. Będę zaglądać regularnie.
    Pozdrawiam :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/29 09:44:34:

    Dziękuję i zapraszam serdecznie. Pozdrawiam :)

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/07/20 09:52:27:

    Dzięki dodaniu soku z cytryny, z moich pięknych bez powstało płynne, płaskie, wcale nieprzypominające bezy "ciasto". Zaznaczmy, że dodałam niecałą łyżkę. Dziękuję, wspaniały przepis....

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/07/20 16:12:24:

    Domyślam się, że nie często robisz bezy, skoro jesteś zaskoczona dodatkiem soku z cytryny. Jest to bardzo popularny dodatek, który przełamuje ich słodycz, niweluje charakterystyczny zapach jajka, a przede wszystkim nadaje bezom chrupkości. Jeśli bezy Ci "popłynęły", z całą pewnością przyczyną są źle ubite białka.
    Bezy to kapryśne wypieki i potrzeba trochę doświadczenia, albo szczęścia, aby były idealne, ale najłatwiej skrytykować przepis... Pozdrawiam i życzę udanych wypieków :)

  • Gość Gośka napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/04/10 10:21:29:

    co robię nie tak??

    miałam już dwa podejścia do tych bez i oba nieudane... Wcześniej robiłam zwykłe bezy, bezy z czekoladą i tamte się udawały. Z tego przepisu za każdym razem wychodzi mi płynna masa, której nie ma mowy, żeby włożyć do rękawa cukierniczego i wychodzą "rozlane" placki :( Na początku myślałam, że za długo ubijam białka, ale wtedy masa jest gęsta, później, że nutella miała zbyt niską temperaturę. Nie wiem :( Może coś doradzicie? Będę wdzięczna :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/10 22:11:41:

    Gośka, czy przed dodaniem Nutelli piana z białek jest sztywna i błyszcząca? Nutellę należy delikatnie wmieszać, dwoma/trzema ruchami, nie należy mieszać do całkowitego połączenia składników.
    Bezy są kapryśne i czasem się nie udają, nawet jeśli robimy je zawsze według tego samego przepisu, ale zawsze najistotniejsze jest dobre ubicie piany i prawidłowe rozbicie cukru.

  • Gość kasia napisał(a) z *.ms-net.eu komentarz datowany na 2015/07/25 16:52:39:

    Też mi się rozlewa ta beza chociaż białka do czasu dodania nutelli są sztywne i błyszczące, a bezy zawsze mi wychodziły. Co prawda ubiłam mikserem nutelle;) i jest strasznie gorąco, bezy właściwie rozlały mi się na blasze ale być może piekarnik był zbyt nagrzany, nie wiem czy może to mieć znaczenie. Smak za typ jest rewelacyjny i zamiast trafić na wierzch tortu dodam je do kremu:)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa