Wpis

piątek, 28 lutego 2014

Szarlotka królewska

 

To drugi przepis na szarlotkę królewską na moim blogu,

a nie wiem czy ostatni, bo ciasta z jabłkami to ulubione wypieki mojej córki.

Szarlotka jest lekka, z masą budyniową,

na puszystym biszkopcie, dodatkowo nasączonym sokiem jabłkowym.

Ciasto wykończyłam domową granolą, która świetnie

komponuje się z prażonymi jabłkami i cynamonem.

Polecam miłośnikom łagodnych smaków :)

 

 

Składniki:

biszkopt

  • 6 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 220 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 ml oleju

masa budyniowa (można zastąpić gotową masą karpatkową)

  • 2 budynie waniliowe
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 200 g masła (w temp. pokojowej)

ponadto

  • 2 kg jabłek
  • cukier (według uznania i słodkości jabłek)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3/4 szkl. soku jabłkowego do nasączenia
  • granola do posypania

 

 

Sposób wykonania:

Przygotować ciasto na biszkopt.

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Do błyszczącej masy białkowej dodawać po 1 żółtku. Cały czas miksując wlać olej. Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski z masą jajeczną i delikatnie połączyć.

Blaszkę o wymiarach 24x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160C ok 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na 2 części.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umieścić w garnku z grubym dnem i podgrzewając, uprażyć.  Kiedy jabłka będą ładnie rozprażone, dodać cukier i cynamon, wymieszać. Garnek zdjąć z ognia.

Wsypać żelatynę i dobrze wymieszać, do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia.

Przygotować masę. 2 szklanki mleka zagotować. Budynie, mąkę, cukry i szklankę mleka dobrze wymieszać. Wlać na gotujące mleko i ugotować gęsty budyń. Przykryć. Odstawić do ostygnięcia.

Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu.

Krem podzielić na pół.

1 biszkopt nasączyć połową soku jabłkowego. Wyłożyć połowę jabłek. Na jabłka połowę kremu. Przykryć drugim biszkoptem. Biszkopt nasączyć,

wyłożyć pozostałe jabłka i krem. Całość posypać granolą (przepis na granolę znajdziecie TU ) lub startą czekoladą.

Ciasto wstawić na 2 godz. do lodówki.

 

Smacznego :)

 

 

 

 

Ciasta przekładańce

Akcja Szarlotki


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
piątek, 28 lutego 2014 09:46

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość KAMA napisał(a) z chello062178030123.11.11.vie.surfer.at komentarz datowany na 2014/02/28 10:42:16:

    Witam :) szarlotka wygląda mega smacznie, chyba ten weekend będzie należał do niej, tylko mam pytanie co do żelatyny, tzn trzeba ją wsypać do jabłek (sam proszek), tak? dobrze zrozumiałam?

    pozdrawiam :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/28 10:54:19:

    Tak, wsypać do gorących jabłek i dobrze wymieszać, żeby się rozpuściła :)

  • Gość KAMA napisał(a) z chello062178030123.11.11.vie.surfer.at komentarz datowany na 2014/02/28 11:20:49:

    Dzięki wielkie za odpowiedź :)
    W takim razie jutro u mnie na stole na pewno będzie królować szarlotka ;)

  • anubis03 napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/28 11:28:11:

    Takiej wersji jeszcze nie jadłem - muszę wypróować bo wygląda bardzo smakowicie ;)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/28 19:19:13:

    Pięknie się prezentuje!

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/28 23:27:30:

    Apetyczna :)

  • Gość Agata napisał(a) z ip-81-15-130-161.unregistered.net.exatel.pl komentarz datowany na 2014/03/03 10:02:04:

    Może być ciekawe

  • Gość Kaja napisał(a) z n05-09-08.opera-mini.net komentarz datowany na 2014/08/05 19:30:37:

    Czy całą formę wykładamy papierem czy tylko spód? Odnośnie budyni mają być z cukrem/bez na 0,5l mleka? C.waniliowy małe opakowanie? Jabłka po starciu odciskamy z soku?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/08/05 21:52:08:

    Kaja - nie ma znaczenia jak wyłożysz formę, może być tylko dno. Budynie bez cukru, na 0,5 l mleka. Cukier waniliowy mały. Jabłek nie odciskamy z soku. Pozdrawiam :)

  • Gość Gość napisał(a) z n07-08-01.opera-mini.net komentarz datowany na 2014/08/06 05:28:34:

    Czy sypkie składniki nalezy przesiać? Podane wymiary formy sa mierzone ma górze czy po spodzie? Te łyżeczki żelatyny płaskie,pelne? Jak długo smażyć te jabłka?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/08/06 11:38:31:

    Sypkie składniki można przesiać. Forma mierzona jest po dnie. Łyżeczka żelatyny ma być normalna, ani płaska, ani z czubkiem. Jeśli chodzi o czas smażenia, to ciężko dokładnie określić. W dużej mierze zależy to od rodzaju jabłek. Konsystencją powinny przypominać dżem. Jeśli puszczą mało soku, można trochę podlać wodą. Myślę, że około 20 minut prażenia powinno wystarczyć.

  • Gość Gość napisał(a) z n06-03-04.opera-mini.net komentarz datowany na 2014/08/06 15:02:08:

    Proszę mi jeszcze powiedzieć w momencie nakładania masy jabłkowej na biszkopt nie wykładać jej z tym sokiem powstałym w czasie prażenia?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/08/06 16:10:25:

    Po połączeniu uprażonych jabłek z żelatyną i wystygnięciu, masa jabłkowa powinna być dosyć gęsta. Sok nie powinien się już oddzielać. Całość należy wyłożyć na biszkopt.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny



Popularne:




zobacz moją galerię na mniamspinka.pl



Follow on Bloglovin
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Lista Blogów Kulinarnych
 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Opcje Bloxa