Wpis

czwartek, 20 lutego 2014

Faworki idealne

 

To z pewnością najlepsze faworki jakie udało mi się zrobić.

Są bardzo kruche, delikatne, wręcz rozpuszczają się w ustach,

a takie, moim zdaniem, powinny być faworki idealne.

Z kilkunastu przepisów jakie do tej pory wypróbowałam, ten jest numerem jeden.

Gorąco polecam :)

 

 

Składniki:

  • 400 g mąki tortowej
  • 4 łyżki gęstej śmietany 12%
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki miękkiego masła (50g)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli



 

Sposób wykonania:

Jajka z cukrem ubić na pulchną masę. Kolejno dodawać  masło, śmietanę i ocet, cały czas miksując. Do masy jajecznej stopniowo dodawać przesianą mąkę z solą. Kiedym masa zacznie się robić bardzo gęsta, wsypać pozostałą mąkę i zagnieść ciasto ręcznie.

Tak przygotowane ciasto  zawinąć  folię i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie należy wybijać ciasto drewnianym wałkiem ok. 15 minut, aby wtłoczyć do niego jak najwięcej powietrza (wykorzystajcie jakiegoś domownika, który ma za dużo energii ;) ).

Wybite ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 30 minut.

Następnie podzielić ciasto na kawałki. Każdy rozwałkować cieniuteńko ( z rozwałkowaniem nie powinno być problemów. Ciasto jest elastyczne i dobrze się z nim pracuje ). Nożem pociąć ciasto na paski o szerokości ok. 3 cm i długości ok. 10 cm. Każdy pasek przeciąć wzdłuż na środku. Przez powstały otwór przeciągnąć jeden koniec paska.

W płaskim naczyniu nagrzać łuszcz. Wrzucić mały kawałek ciasta do tłuszczu. Jeśli natychmiast wypłynie, można smażyć faworki. Wrzucać po kilka sztuk. Smażyć krótko z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.

Smacznego :)

 



 

 

 


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
czwartek, 20 lutego 2014 14:07

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/20 14:36:45:

    Moja babcia piekła, ja się do tej pory nie pokusiłam...

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/20 14:42:55:

    Czas najwyższy spróbować :)

  • magdadajnowska napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/20 17:28:41:

    Na zdjęciach już widać jakie sa kruche. :)

  • Gość Łobuzińska napisał(a) z 155.133.182.* komentarz datowany na 2014/03/11 14:02:22:

    Jednym z sekretów idealnych faworków jest smażenie ich na smalcu - to on sprawia, że faworki są tak delikatne i lekkie :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/11 20:49:12:

    Nie zgodzę się z Tobą Łobuzińska : )O tym czy faworki są lekkie i delikatne z pewnością decyduje dobrze przygotowane ciasto i temperatura smażenia, a nie tłuszcz na którym smażymy, chociaż nadaje on im z pewnością nieco innego smaku. Dla mnie optymalne rozwiązanie to olej i smalec, pół na pół. Od jakiegoś czasu rezygnuję jednak ze smalcu całkowicie. :)

  • Gość Magda napisał(a) z *.solarme.pl komentarz datowany na 2015/02/11 13:53:56:

    Witam
    mam pytanie odnośnie wybijania..tzn chodzi o to aby w ciasto zawinięte we folię uderzać po prostu wałkiem ? ;-) pozdrawiam

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/11 14:09:11:

    Magda, tak, po prostu uderzać wałkiem, ale trzeba je wyjąć z folii :) pozdrawiam

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa