Wpis

piątek, 21 lutego 2014

Cebularze lubelskie

Cebularze to z pewnością kulinarna wizytówka Lubelszczyzny.

I choć najbardziej kojarzone są z Kazimierzem,

to pierwsi zaczęli wypiekać je Żydzi z lubelskiego Starego Miasta.

Przepis na cebularze jest autorstwa Andrzeja Polana.

Postanowiłam go wypróbować trochę z przekory.

Pochodzę z Lublina, co więcej urodziłam się na Starym Mieście,

więc wiem jak smakują prawdziwe cebularze, będę miała porównanie...

No i powiem Wam... nie mam się czego przyczepić.

Tak smakują lubelskie cebularze...

 

 

Składniki:

ciasto

  • 1 kg mąki
  • 500 ml mleka
  • 100 g drożdży
  • 2 żółtka
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki soli

farsz

  • 5 cebul
  • 100 g masła
  • 2 łyżki maku
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz czarny

 

 

Sposób wykonania:

Przygotować farsz.

Masło rozpuścić z olejem na patelni. Wrzucić cebulę pokrojoną w większą kostkę. Dusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać mak. Wszystko wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.

Z 2 łyżek mąki, cukru, drożdży i części ciepłego mleka zrobić rozczyn. Odstawić na 10 minut. Do mąki i soli dodać rozczyn, pozostałe mleko, żółtka i olej. Wyrobić ciasto, tak aby odchodziło ładnie od ręki. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości na ok. 1 godz.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 20 części. Każdy kawałek rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Na środek wyłożyć farsz cebulowy. Przykryć i odstawić do napuszenia na ok 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika brzegi cebularzy posmarować roztrzepanym jajkiem.

Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 15 minut, w temp 200C.

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Smacznego :)


 

 


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
piątek, 21 lutego 2014 09:35

Komentarze

Dodaj komentarz

  • atojaxxl napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/21 11:12:27:

    Kocham cebularze !!! Piekę je wg podobnego przepisu a do cebulki pod koniec duszenia dodaję 2 łyżki 30% śmietanki :) i odstawiam. Może nie jest to ortodoksyjny przepis, ale farsz jest pyszny

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/21 11:12:50:

    A wiesz, że nigdy nie piekłam? Pysznie wyglądają!

  • Gość Cyanna napisał(a) z *.miasto-jastrzebie.static.3s.pl komentarz datowany na 2015/01/07 09:59:11:

    Robiłam je i są rewelacyjne! Choć ja dałam dużo więcej cebuli. Zniknęły w mgnieniu oka :) Na pewno będę wracać do tego przepisu.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/07 13:24:21:

    Cyanna, cieszę się, że Ci smakowały, ja też za nimi przepadam. Pozdrawiam :)

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/02/06 19:48:45:

    Cebularze dziś u mnie królują , są przepyszne a najlepsze ciepłe tak jak pisałaś Aguzjo nie wiem jak smakują zimne bo jak szybko się upiekły tak szybko ich nie było . Przepyszne . Jutro piekę zakręcone bułeczki z nutellą nie ma obaw że nie wyjdą bo wszystkie przepisy są superowe i godne polecenia . Fantastyczna strona już nie jedno z niej piekłam no i muszę napisać R E W L K A !!!!!!Pozdrawiam Alicja .

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/06 22:21:04:

    Alicjo, bardzo się cieszę, że wypieki się udają. Dziękuję za miłe słowa i ślę serdeczności :)

  • Gość anika napisał(a) z *.088.077.pools.vodafone-ip.de komentarz datowany na 2015/09/28 21:30:06:

    cebularze pyszne!!! Jak z lubelskiej pikarni :-)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa