Wpis
Są idealne.
Mocno czekoladowe, pachnące, z zewnątrz chrupiące,
w środku przyjemnie miękkie.
Właściwie nie potrzebują żadnych dodatków poza cukrem pudrem,
ale spróbujcie jeszcze ciepłych z bitą śmietaną i świeżymi owocami... to prawdziwa poezja.
Pamiętajcie tylko, żeby uzbroić się w cierpliwość i dobrze je wypiec.
Moja gofrownica potrzebuje na to aż 10-ciu minut.
Składniki:
porcja na ok. 10 kwadratowych gofrów
Maślankę, jajka i ekstarakt z wanilii zmiksować. Wszystkie składniki suche przesiać przez sito. Dodać do składników mokrych i wszystko razem dobrze zmiksować. Mamy otrzymać gładką mieszaninę z wyraźnymi pęcherzykami powietrza.
Piec w gofrownicy do chrupkości. U mnie ok. 10 minut.
Podawać ciepłe.
Smacznego :)
Źródło przepisu Tu
Żałuję, że nie mam jeszcze gofrownicy...
O chyba spróbuję kidyś czekoladowych gofrów
czy można spytać jaką moc ma twoja gofrownica? Chcę porównać z moją, bo moc gofrownicy ma duże znaczenie przy pieczeniu (czas pieczenia i chrupkość).
moja gofrownica ma moc 700 W (Zelmer) :)
moja też ma 700 W. Upiekłam i faktycznie pycha - chrupiące :)
A jeśli chciałabym upiec tradycyjne gofry, bez kakao, to z tego przepisu wyjdą równie dobre jak te? Nie muszę zmieniać proporcji składników?
p.s. świetny blog, super przepisy i piękne zdjęcia potraw
Pozdrawiam
Dziękuję serdecznie za miłe słowa :) Z tego przepisu można zrobić tradycyjne gofry, należy wtedy pominąć kakao a dodać więcej mąki (ok. 3 łyżek).
Faktycznie blog jest świetny znalazłam tu wiele ciekawych przepisów i mam zamiar wypróbować jeszcze więcej.
Jednak mam pytanie co do tego przepisu: Co z tym masłem? Dodajemy je do mokrych składników, czy jest ono tylko do smarowania gofrownicy?
Anetyla, rzeczywiście chyba niezbyt czytelnie podałam w przepisie. Roztopione masło jest składnikiem mokrym.
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |