Wpis

czwartek, 16 stycznia 2014

Gofry czekoladowe

Są idealne.

Mocno czekoladowe, pachnące, z zewnątrz chrupiące,

w środku przyjemnie miękkie.

Właściwie nie potrzebują żadnych dodatków poza cukrem pudrem,

ale spróbujcie jeszcze ciepłych z bitą śmietaną i świeżymi owocami... to prawdziwa poezja.

Pamiętajcie tylko, żeby uzbroić się w cierpliwość i dobrze je wypiec.

Moja gofrownica potrzebuje na to aż 10-ciu minut.

 

 

Składniki:

porcja na ok. 10 kwadratowych gofrów

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (bądź ziarenka z 1/2 laski wanilii)
  • 450 ml maślanki (można zastąpić kefirem)
  • 55 g masła (roztopionego i wystudzonego)

Maślankę, jajka i ekstarakt z wanilii zmiksować. Wszystkie składniki suche przesiać przez sito. Dodać do składników mokrych i wszystko razem dobrze zmiksować. Mamy otrzymać gładką mieszaninę z wyraźnymi pęcherzykami powietrza.

Piec w gofrownicy do chrupkości. U mnie ok. 10 minut.

Podawać ciepłe.

Smacznego :)

 

 

Źródło przepisu Tu


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
czwartek, 16 stycznia 2014 10:08

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/16 10:53:33:

    Żałuję, że nie mam jeszcze gofrownicy...

  • Gość Agata napisał(a) z *.unregistered.net.exatel.pl komentarz datowany na 2014/01/20 13:43:21:

    O chyba spróbuję kidyś czekoladowych gofrów

  • Gość busola napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/01/30 15:50:52:

    czy można spytać jaką moc ma twoja gofrownica? Chcę porównać z moją, bo moc gofrownicy ma duże znaczenie przy pieczeniu (czas pieczenia i chrupkość).

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/30 19:01:58:

    moja gofrownica ma moc 700 W (Zelmer) :)

  • Gość busola napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/02/04 22:17:24:

    moja też ma 700 W. Upiekłam i faktycznie pycha - chrupiące :)

  • Gość gosc napisał(a) z *.vectranet.pl komentarz datowany na 2015/03/23 17:26:09:

    A jeśli chciałabym upiec tradycyjne gofry, bez kakao, to z tego przepisu wyjdą równie dobre jak te? Nie muszę zmieniać proporcji składników?
    p.s. świetny blog, super przepisy i piękne zdjęcia potraw
    Pozdrawiam

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/23 18:17:18:

    Dziękuję serdecznie za miłe słowa :) Z tego przepisu można zrobić tradycyjne gofry, należy wtedy pominąć kakao a dodać więcej mąki (ok. 3 łyżek).

  • Gość anetyla napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2015/04/16 16:20:56:

    Faktycznie blog jest świetny znalazłam tu wiele ciekawych przepisów i mam zamiar wypróbować jeszcze więcej.
    Jednak mam pytanie co do tego przepisu: Co z tym masłem? Dodajemy je do mokrych składników, czy jest ono tylko do smarowania gofrownicy?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/16 17:14:59:

    Anetyla, rzeczywiście chyba niezbyt czytelnie podałam w przepisie. Roztopione masło jest składnikiem mokrym.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa