Wpis

czwartek, 12 grudnia 2013

Słoiczek zdrowia - granola z olejem rzepakowym

Granola to mieszanina płatków zbożowych, ziaren, orzechów, migdałów

 i suszonych owoców, zapiekana z miodem do chrupkości.

Domowa granola to prawdziwe bogactwo błonnika, witamin, magnezu i potasu.

Olej rzepakowy jest natomiast naturalnym źródłem kwasów omega-3, dlatego warto

go dołączyć do listy składników.

Może być wykorzystywana jako składnik ciast i batoników, podawana z jogurtem lub mlekiem na śniadanie.

Bardzo dobrze sprawdza się też jako przekąska - chrupiąca, słodka i sycąca.

Jeżeli planujecie jadalne prezenty pod choinkę, to jest świetna propozycja,

ponieważ w pięknie ozdobionym słoiczku prezentuje się bardzo apetycznie.

 

 

Składniki:

 

  • 220 g płatków owsianych
  • 30 g pestek dyni
  • 30 g ziaren słonecznika
  • 60 g sezamu
  • 60 g migdałów
  • 60 g orzechów włoskich
  • 1 starte jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 5 łyżek miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 50 g brązowego cukru
  • 150 g suszonych owoców ( u mnie rodzynki, morele, figi )

 

 

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki oprósz suszonych owoców wymieszać (jabłko zetrzeć na tarce).

Umieścić na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp 170C ok 30 minut, kilka razy mieszając w czasie pieczenia. Należy pilnować, by orzechy i migdały zbytnio się nie zrumieniły. W razie konieczności czas pieczenia można skrócić. Wszystkie składniki powinny mieć piękny złoty kolor. Po wystudzeniu zmieszać z suszonymi owocami.

Przechowywać w zamkniętym pojemniku (można przechowywać kilka tygodni).

Smacznego :)

 


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
czwartek, 12 grudnia 2013 09:55

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość nuczqa napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2013/12/12 22:47:56:

    pyszne zdjęcia :)

  • Gość Karola napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/02/28 21:39:55:

    Witam, mam pytanie.. czy to starte jabłko również ląduje w piekarniku, czy jest dodawane razem z suszonymi owocami jako surowe .?

    Pozdrawiam ;)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/28 23:32:29:

    Starte jabłko ląduje w piekarniku :)

  • Gość basienka12 napisał(a) z *.internetia.net.pl komentarz datowany na 2015/02/02 19:21:14:

    Witam. :)

    Własnie robię mieszam i mieszam :) I moje pytanie Czy to będzie takie wilgotne cały czas? w smaku pyszneee :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/02 19:38:51:

    Nasienna 12, nie powinno być wilgotne. Może za niska temperatura albo jabłko jakieś wyjątkowo soczyste?

  • Gość basienka12 napisał(a) z *.internetia.net.pl komentarz datowany na 2015/02/02 20:06:06:

    Czyli mam włożyć jeszcze do piekarnika?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/02 20:29:13:

    Tak, włożyłabym do piekarnika, tylko proszę pilnować bo łatwo się przypala.

  • Gość basienka12 napisał(a) z *.internetia.net.pl komentarz datowany na 2015/02/02 20:48:04:

    Już mi to trochę przestygło i jest suchsze tak, że jest ok. Jessu jakie to dobre chodzę i wcinam non stop mniam. Następnym razem dam mniej cukru :) miód fajnie skarmelizował. Dziękuję jeszcze raz za przepis. Już nie kupie musli sama będę robiła i czasami coś jeszcze dodam.. Pycha :)

    Pozdrawiam cieplutko :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/02 23:38:00:

    No to cieszę się, że granola się udała. Nie dość, że pyszna to na dodatek jeszcze zdrowa. Można jeść bez wyrzutów sumienia. Również ślę serdeczności :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa