Wpis
Ryba po grecku to bardzo popularna potrawa świąteczna
i zapewne każda gospodyni ma swój własny przepis.
Ja często w swojej kuchni posiłkuję się recepturami z pożółkłej już "Kuchni polskiej".
Dzisiejszy przepis pochodzi właśnie z niej.
Jeśli nie macie jeszcze swojego wypróbowanego, polecam.
Składniki:
sos:
ponadto 1kg filetów rybnych.
Sposób wykonania:
Warzywa( poza cebulą) oczyścić, opłukać, pokroić w cienkie paski, bądź zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do rondelka, dodać 1/2 szkl. wody, posolić i dusić do miękkości.
Cebulę pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę. Smażyć na jasno-złoty kolor. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać.
Do miękkich warzyw włożyć przygotowaną cebulę.
Doprawić sokiem z cytryny, solą, cukrem, pieprzem i słodką papryką. Można dodać musztardę.Sos powinien być słodko-kwaśny.
Filety rozmrozić, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny.
Smażyć obtoczone w mące.
Rybę można ułożyć na sosie, choć ja osobiście wolę usmażone kawałki wymieszać z sosem, żeby filety przeszły smakiem sosu.
Smacznego :)
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |