Wpis

sobota, 14 grudnia 2013

Ryba po grecku wg "Kuchni polskiej"

Ryba po grecku to bardzo popularna potrawa świąteczna

i zapewne każda gospodyni ma swój własny przepis.

Ja często w swojej kuchni posiłkuję się  recepturami z pożółkłej już "Kuchni polskiej".

Dzisiejszy przepis pochodzi właśnie z niej.

Jeśli nie macie jeszcze swojego wypróbowanego, polecam.

 

 

Składniki:

sos:

  • 80 dkg marchwi
  • 50 dkg pietruszki
  • 50 dkg selera
  • 5-6 dużych cebul
  • duży koncentrat pomidorowy
  • 4-5 łyżek oleju lub oliwy
  • cytryna
  • sól
  • cukier
  • papryka słodka
  • pieprz

ponadto 1kg filetów rybnych.

Sposób wykonania:

Warzywa( poza cebulą) oczyścić, opłukać, pokroić w cienkie paski, bądź zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do rondelka, dodać 1/2 szkl. wody, posolić i dusić do miękkości.

Cebulę pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę. Smażyć na jasno-złoty kolor. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać.

Do miękkich warzyw włożyć przygotowaną cebulę.

Doprawić sokiem z cytryny, solą, cukrem, pieprzem i słodką papryką. Można dodać musztardę.Sos powinien być słodko-kwaśny.

Filety rozmrozić, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny.

Smażyć obtoczone w mące.

Rybę można ułożyć na sosie, choć ja osobiście wolę usmażone kawałki wymieszać z sosem, żeby filety  przeszły smakiem sosu.

Smacznego :)


 

 



loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
sobota, 14 grudnia 2013 00:20

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/14 14:56:56:

    Moja jest bardzo podobna!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa