Wpis

środa, 11 grudnia 2013

Kapusta z grzybami na karmelu

 

Kapusta z grzybami, to jedna z potraw na którą czekamy przez cały rok,

dlatego warto postarać się, aby była wyjątkowa.

W moim domu taką kapustę jadało się jeszcze z grochem.

Ja natomiast dziś zaproponuję Wam wersję z karmelem.

Palony cukier dodaje tej potrawie ciekawy posmak.

Jak każdy bigos, najlepiej przygotowywać ją przez kilka dni,

chłodząc i podgrzewając wielokrotnie.

Dając czas, by wszystkie składniki mogły się powoli przegryźć.

 

 

Składniki:

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 10 dkg grzybów suszonych ( 5 dkg prawdziwków, 5 dkg podgrzybków )
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz mielony
  • sól
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szkl oleju ( u mnie rzepakowy )

 

 

Sposób wykonania:

Grzyby namoczyć w wodzie i odstawić na ok. 2 godziny.

Spróbować kapustę. Jeśli jest za kwaśna, zalać zimną wodą, zagotować, odcedzić i odcisnąć. Pokroić na mniejsze kawałki, ponownie zalać wodą  i gotować do miękkości ok.1,5 godziny.

Grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić (wywar zachować) i pokroić.

Kapustę odcedzić, pozostawiając ok. 1/2 szkl. płynu, dodać olej i pokrojone grzyby, wlać pozostawiony wywar. Dodać liść i ziele angielskie. Wszystko wymieszać. Przykryć i dusić na małym ogniu ok 1 godz. Odstawić w chłodne miejsce.

Następnego dnia zagotować, dodać sól. Dusić ok 1/2 godziny. Schłodzić. Zagotować ponownie, dodać pieprz, dusić ok 1/2 godziny. Schłodzić.

Trzeciego dnia zagotować. Na suchą patelnię wsypać cukier. Podgrzewać do uzyskania płynu o lekko brązowym zabarwieniu. Karmel wlać do kapusty.

Uwaga: kapusta musi być gorąca. Płynny karmel dodany do chłodnej kapusty na pewno stwardnieje.

Całość dobrze wymieszać. Dusić ok 1/2 godziny. Ostatecznie doprawić solą i pieprzem.

Kapustę można przygotować wcześniej i zamrozić.

Smacznego :)


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
środa, 11 grudnia 2013 00:13

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/11 08:13:07:

    Zaskakujący przepis, ale wart wypróbowania!

  • jasiek551 napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/11 20:11:04:

    uwielbiam kapustę i uwielbiam grzyby. takiego przepisu nie znałem i chyba spróbuje w sobotę ;)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/11 23:02:22:

    Polecam :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa