Wpis

sobota, 14 grudnia 2013

Bajka

 

Ciasta o tej nazwie próbowałam kiedyś na jednej z uroczystości rodzinnych,

 Bardzo mi smakowało - kremowe, zdecydowane w smaku, jednocześnie bardzo delikatne.

Niestety pochodziło z cukierni i nikt nie znał receptury,

dlatego sama postanowiłam odtworzyć smaki. 

Muszę przyznać, że wyszło bardzo zbliżone, choć w moim  bardziej czuć alkohol,

trochę taka "Bajka dla dorosłych" ;)

 

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 130 g cukru
  • 90 g mąki
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka letniej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Konfitura wiśniowa:

  • 2 słoiczki konfitury wiśniowej z kawałkami owoców ( po 240 g)
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny

Konfiturę można zastąpić gotową frużeliną wiśniową, czyli owocami w żelu. Bez problemu można ją dostać w każdym większym markecie.

Poncz:

  • woda+cukier+sok z cytryny (250 ml)
  • 50 ml wiśniówki (jeśli nie lubicie za dużo alkoholu w cieście, dajcie mniej)

ponadto:

  •  kilkanaście biszkoptów "kocie języczki" 
  • masa do karpatki
  • płatki migdałów do dekoracji

 

 

 

Sposób wykonania:

Upiec biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Do piany, wsypywać po 1 łyżce cukru. Następnie, kolejno żółtka.

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i połączyć ( można mikserem na najniższych obrotach). Na koniec dodać łyżkę wody. Wymieszać.

Blachę o wym. 33x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. Piec w temp 160C ok 30 min. , do tzw. suchego patyczka.

Biszkopt wystudzić.

Konfitury i sok wymieszać. Podgrzać ( nie dopuścić do wrzenia ). Odlać nieco ciepłego płynu i rozpuścić w nim żelatynę. Mieszankę wlać do konfitury i bardzo dobrze wymieszać. Wystudzić.

Przygotować masę karpatkową zgodnie z opisem na opakowaniu.

Przygotować poncz. Wszystkie składniki wymieszać i wystudzić.

Biszkopt nasączyć ponczem. Wyłożyć konfiturę wiśniową. Równo rozsmarować.

2/3 masy rozprowadzić na konfiturze. Następnie ściśle układać biszkopty namoczone w ponczu. Wyłożyć pozostałą część masy. Wyrównać.

Wstawić na 1 godz. do lodówki.

Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. Posypać wierzch ciasta.

Smacznego :)


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
sobota, 14 grudnia 2013 09:10

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość mirabelka napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2013/12/14 12:09:06:

    Fajne! Zdecydowanie moje klimaty. Można nawet na tort przerobić w razie potrzeby:).
    Muszę koniecznie wypróbować.

  • Gość Wypoczynek Gdańsk napisał(a) z *.gdynia.mm.pl komentarz datowany na 2013/12/14 13:56:15:

    U la, la, ciasto świetnie wygląda, musi być bardzo smaczne. Gratulacje.

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/14 14:55:33:

    Warte zapamiętania...

  • Gość megii013 napisał(a) z *.231.248.206.tzg.pl komentarz datowany na 2013/12/14 14:56:16:

    przepysznie wyglada

  • amaranthrose napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/15 21:33:27:

    Jeśli smakuje tak jak wygląda, to muszę wypróbować przepis.
    Pycha!

  • Gość ivka73 napisał(a) z 176.61.76.* komentarz datowany na 2013/12/15 23:13:12:

    Ta bajka wygląda naprawdę bajecznie :)

  • moniga23 napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/24 09:28:02:

    ciasto robiłam wczoraj wyszło idealnie-smak zachwycił wszystkich POLECAM

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/24 10:25:01:

    Cieszę się bardzo, że smakowało. Pozdrawiam :)

  • Gość gosia napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/04/19 16:24:33:

    Wow! Zrobiłam dzisiaj na święta, po pierwszych komentarzach zapowiada się nieźle w rodzinie! Podejrzewam, że blaszka zniknie w mgnieniu oka! :) super przepis, polecam !

  • Gość AAA napisał(a) z 46.174.231.* komentarz datowany na 2014/10/11 15:50:17:

    Do ponczu ile wody i cukru?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/11 19:06:13:

    AAA, wedle uznania, poncz powinien Ci smakować. Moja propozycja na szklankę wody łyżka soku z cytryny i 2 łyżeczki cukru. :)

  • Gość adam napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2014/11/09 10:23:57:

    ciasto rewelacyjne smak wyśmienity koleżanki w pracy były zachwycone ciastem wspaniały przepis na pewno jeszcze zrobię i to nie raz pozdrawiam i czekam na nowe wspaniałe przepisy na ciasta

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/09 10:46:47:

    Adam, mam nadzieję, że sprostam oczekiwaniom ;) Pozdrawiam !

  • Gość isa napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/12/12 22:58:25:

    A konfitura po ostygnięciu powinna być gęsta?? Bo mi wyszła jakoś dziwnie płynna ;)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/12 23:36:54:

    Isa, Konfitura powinna być dosyć gęsta. Nie zagotowałaś jej przypadkiem w czasie podgrzewania? Zagotowana żelatyna może stracić swoje właściwości żelujące. Jeśli nie zagotowałaś wcześniej konfitury to możesz zagęścić ją większą ilością żelatyny. Jeśli doszło do wrzenia, to spróbuj ponownie wszystko zagotować i zagęścić mąką ziemniaczaną. Niestety z doświadczenia wiem, że konfitury bywają bardzo różnej jakości i to może być też przyczyna problemów z gęstnieniem. Pozdrawiam :)

  • Gość isa napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/12/12 23:59:03:

    Nie zagotowałam jej ani z żelatyną ani bez niej. Wsadziłam na chwilę do lodówki i konfitura zastygła. Gorzej poszło z masą karpatkową. Ta mi znowu za gęsta wyszła i brakło :D Ale to nic dorobiłam sobie z budyniu i chyba będzie dobrze. Jutro będę smakować :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/13 00:08:16:

    Isa, Mam nadzieję, że jutro będzie wszystko ok. Czasem takie ciasta, które od początku "idą pod górkę" w efekcie końcowym wychodzą bardzo dobre ;)

  • Gość napisał(a) z *.as13285.net komentarz datowany na 2015/05/19 14:57:19:

    W niedalekim czasie planuję zrobić to ciasto bo naprawdę wygląda przepysznie ale chciałam najpierw się dowiedzieć czy piekła Pani biszkopt z termoobiegiem czy bez?
    oraz czy na blaszkę o wielkości 24 x 36 cm muszę do biszkopta zwiększyć ilość składników żeby nie wydawał się zbyt niski?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/05/19 15:43:26:

    Przy pieczeniu ciast nigdy nie używam termoobiegu. Podane składniki są wystarczającena rozmiar blachy, kktóry Pani podaje. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku :)

  • Gość Ola napisał(a) z *.gdynia.mm.pl komentarz datowany na 2015/06/09 22:05:09:

    Piekłam i wszystkim bardzo smakowało :) dziękuję i pozdrawiam!

  • dorotaa002 napisał(a) komentarz datowany na 2015/07/02 23:14:39:

    Witam, mam pytanie czy mogłaby Pani podać przepis na karpatkę którego użyto w przepisie ? czy też może być tzw. gotowiec gellwe ?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/07/03 09:03:58:

    Dorotaa002, może być krem gotowy. Polecam "Krem Karpatka oryginalna" Delecty.

  • dorotaa002 napisał(a) komentarz datowany na 2015/07/03 16:14:02:

    ok, a dżemu można użyć dowolnego ? nie musi być taki co w przepisie?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/07/03 19:44:08:

    Można użyć dowolnego dżemu. Z łagodną masą karpatkową każdy będzie się dobrze skomponował, szczególnie lekko kwaśny.

  • Gość Dorota002 napisał(a) z *.ennet.pl komentarz datowany na 2015/07/14 23:35:33:

    ciasto mi wyszło przepyszne ! polecam każdemu :) zamiast prażonych migdałów wierzch udekorowałam starta białą czekoladą...

  • Gość Dorota002 napisał(a) z *.ennet.pl komentarz datowany na 2015/07/14 23:36:16:

    dziękuję za przepis i pozdrowienia dla Właścicielki Bloga !

  • Gość julia napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2017/05/08 07:53:48:

    witam czy mozna pominac wisniowke czy zmieni to jakos smak ciasta?czy zamiast soku z pomaranczy mozna uzyc soku pomaranczowego?:)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/08 09:23:23:

    Julia, możesz użyć soku pomarańczowego i pominąć wiśniówkę.

  • Gość julia napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2017/05/16 13:51:54:

    witam czy zamiast gotowej masy do karpatki mozna samemu zrobic krem budyniowy?bo ten gotowy proszek to praktycznie maka cukier jaja i wanilia a dodac trzeba dodatkowo maslo i mleko czy rozumiem ze powstaje z tego krem budyniowy pozdrawiam

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/16 15:53:13:

    Julia, jak najbardziej, możesz sama zrobić krem budyniowy :)

  • Gość julia napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2017/05/17 14:31:15:

    mam jeszcze jedno pyt odnosnie tego ciasta chce zrobic je w blaszce o wymiarach 24X24 zatem zrobic je z polowy skladnikow czy z 3/4

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/17 16:08:32:

    Julia, myślę, że na taką blaszkę biszkopt z 2 jajek może być za niski. Zrobiłabym ciasto z 3/4 składników.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa