Wpis

sobota, 09 listopada 2013

Ekstrakt miętowy

Coraz częściej sztuczne zapachy w wypiekach zastępujemy

naturalnymi ekstraktami.

I całe szczęście, bo odrobina jakiegokolwiek olejku zapachowego w cieście sprawia,

że dla mnie, jest ono niejadalne.

Zrobienie domowego ekstraktu pomarańczowego, waniliowego, czy miętowego,

jest niezwykle proste i zajmuje dosłownie  chwilkę.

Na pierwszy ogień poszła mięta, która nadaje deserom cudownej świeżości.

 

 

Składniki:

  • 20 listków mięty
  • 200 ml wódki

Miętę opłukać i dobrze wysuszyć. Zwrócić uwagę, by listki były najładniejsze, najbardziej mięsiste. Umieścić w słoiku i zalać wódką.

Odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Następnie ekstrakt przecedzić i przelać do buteleczki. Przechowywać w ciemnym miejscu.

Od czasu do czasu odkręcić i powąchać, dla poprawy samopoczucia ;)

 




Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
sobota, 09 listopada 2013 09:53

Komentarze

Dodaj komentarz

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/09 21:08:26:

    Miętowy, pomarańczowy, cytrynowy czy waniliowy... Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez tych cudowności :)

  • Gość Passiflora napisał(a) z *.ip.oxynet.pl komentarz datowany na 2014/09/27 13:22:57:

    Ekstrakt miętowy na poprawę samopoczucia... urzekło mnie to stwierdzenie.
    Zgadzam się z nim w zupełności.
    Czy w moim ogrodzie rośnie mięta, hm..?
    Pozdr.
    =)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Czerwiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa