Wpis

środa, 23 października 2013

Tort czekoladowo-kawowy z bezą

Czekoladowo-orzechowy spód, kawowo- śmietanowe kremy

i chrupiąca beza.

Tort, który wymaga trochę pracy, ale nie jest trudny w wykonaniu.

Bezę i spód można upiec dzień wcześniej, a przygotowanie kremów to już

bułka z masłem.

Tort był prezentem urodzinowym.

Mały jubilat był zachwycony...póki co, zdmuchiwaniem świeczek ;)

 

 

Składniki:

ciasto czekoladowe:

  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 180 g zmielonych orzechów laskowych
  • 20 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g czekolady ( mleczna lub gorzka)

beza:

  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

masa kawowa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 120 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczona w 1,5 łyżeczki wody (wystudzona)

masa śmietanowa:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru

ponadto:

  • dżem brzoskwiniowy niskosłodzony

 

 

Sposób wykonania:

Przygotować ciasto.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić.

Masło (w temp. pokojowej) utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Kolejno, cały czas miksują, dodawać jajka.

Orzechy wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy.

Chłodną, płynną czekoladę dodać na końcu. Wymieszać do połączenia wszystkich składników.

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Piec w nagrzanym piekarniku, do suchego patyczka. Ok. 30 minut w temp. 180 C. Wystudzić.

Beza.

Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo, dodawać po 1 łyżce cukru. Ubijać, aż piana będzie, gęsta, sztywna i lśniąca. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.

Na papierze do pieczenia narysować okrąg o śr. 24 c. Wyłożyć pianę na papier i delikatnie rozprowadzić.

Piec w temp. 120 C z termoobiegiem ok 2,5 godziny. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Najlepiej na całą noc.

Przygotować masę kawową.

Wszystkie składniki ( schłodzone ) umieścić w wysokim naczyniu i ubijać jak bitą śmietanę, aż masa wyraźnie zgęstnieje, ale nie za długo, żeby nie zwarzyć.

Masa śmietankowa:

Schłodzoną śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Ubitą połączyć w dwóch turach z serkiem mascarpone i delikatnie wymieszać.

Złożyć tort w następującej kolejności: ciasto czekoladowe+dżem brzoskwiniowy+masa kawowa+beza+masa śmietankowa.

Udekorować posiekanymi orzechami lub kakao.

Tort wstawić do lodówki na 2 godziny.

Ze względu na bezę najlepiej smakuje jeszcze tego samego dnia :)

 

 

Moja inspiracja TU



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
środa, 23 października 2013 10:08

Komentarze

Dodaj komentarz

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/23 14:57:40:

    Świetnie wygląda :) Fajny pomysł z bezą :)

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/23 16:18:10:

    Wygląda cudnie! Podoba mi się ta bezowa warstwa... :)

  • Gość ladylaura napisał(a) z 90.170.94.* komentarz datowany na 2013/10/23 16:54:36:

    Oczarował mnie ,pozdrawiam.

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/23 18:27:50:

    Bezy się trochę boję, ale wiem, że w tym zestawieniu była niezbędna! Cudny tort!

  • Gość napisał(a) z *.173.8.46.tesatnet.pl komentarz datowany na 2014/02/10 13:09:33:

    Czy zamiast orzechow mozna poprostu dodać mąki?

  • Gość napisał(a) z *.173.8.46.tesatnet.pl komentarz datowany na 2014/02/10 13:10:11:

    Czy zamiast orzechow mozna poprostu dodać mąki?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/10 13:29:20:

    Ja bym nie zamieniała orzechów na mąkę w tym cieście. Jeżeli nie chcesz używać orzechów, upiecz zwykły biszkopt czekoladowy z 3 jajek :)

  • Gość guzik napisał(a) z *.cb-net.pl komentarz datowany na 2014/02/18 11:34:18:

    właśnie skończyłam przekładanie tortu, wszystko sie udało, mam nadzieję, że w smaku również. Pierwszy raz robiłam bezę i zamiast 1cm wysokości mam 4! i urosła również na boki, przez co ciasto wygląda jak grzybek;) Dam znać jak smakuje!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/18 13:31:56:

    Czekam z niecierpliwością :)

  • Gość napisał(a) z *.51-174-95.customer.lyse.net komentarz datowany na 2016/04/28 16:31:01:

    Będę robiła to ciasto




  • Gość ifanka napisał(a) z *.static.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2018/06/12 13:12:28:

    Tort prosty ( o ile się nie przebije masy - uratowana śnieżką) i przepyszny - na pewno do powtórki :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Czerwiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa