Wpis

czwartek, 17 października 2013

Dżem brzoskwiniowy

Taki dżem przygotowuję zawsze z myślą o wypiekach.

Jest niskosłodzony, świetnie nadaje się do przekładania tortów

i ciast, szczególnie czekoladowych.

Jeżeli chcecie używać dżemu także do smarowania pieczywa, czy np. przekładania

naleśników, dodajcie więcej cukru.

 

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg dojrzałych brzoskwiń ( bez pestek i skórki)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 galaretka o smaku brzoskwiniowym ( opcjonalnie pomarańczowym)

 

 

 

Sposób wykonania:

Obrane i wypestkowane owoce pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w garnuszku z grubym dnem. Smażyć, do momentu, aż brzoskwinie będą prawie rozgotowane ( u mnie to trwało ok. godziny).

Masę brzoskwiniową wystudzić, zmiksować blenderem ( jeśli pozostały jeszcze większe kawałki owoców).

Ponownie podgrzać do zagotowania, wsypać cukier i galaretkę. Dobrze wymieszać.

Słoiki umyć i wyparzyć w piekarniku ( ok.15 minut w temp. 100 C )

Gorący dżem przełożyć do słoików. Zakręcić i odwrócić do góry dnem.

Smacznego :)

 

 

 



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
czwartek, 17 października 2013 09:39

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/17 10:24:25:

    Samo dobro w tym słoiczku!

  • basinepichcenie napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/17 11:44:38:

    Mniam. Wygląda pysznie. Muszę zrobić. Uwielbiam dżem brzoskwiniowy :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Sierpień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa