Wpis

czwartek, 12 września 2013

Orkiszowe ciasteczka

 

Orkiszowe ciasteczka są dowodem na to, że zdrowe jedzenie może być pyszne.

Pachnące miodem, niezbyt słodkie, kruche i bardzo sycące. Z dodatkiem gorzkiej czekolady..

Dzięki mące orkiszowej nabierają orzechowego posmaku.

Świetne na przekąskę. Dzieci z chęcią zabiorą je do szkoły na drugie śniadanie :)

 

 

 

Składniki:

  • 1 szklanka płatków orkiszowych
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki miodu
  • 75 g masła ( miękkiego )
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g czekolady gorzkiej ( może być mleczna )

 

 

Sposób wykonania:

Składniki sypkie umieścić w misce i  wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i miód. Zagnieść ciasto ( najlepiej ręką ).

Czekoladę pokroić na małe kawałki. Dodać do ciasta i połączyć.

Wilgotnymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 C ok. 10-15 min, do zezłocenia. Wystudzić.

Smacznego :)

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
czwartek, 12 września 2013 09:56

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/12 12:29:39:

    Piekłam podobne, są pyszne!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa