Wpis

piątek, 05 lipca 2013

Oczy carycy

To ciasto zachwyciło mnie jakiś czas temu swoim wyglądem,

a kiedy na liście składników znalazłam poncz kawowy,

wiedziałam, że kiedyś zagości na moim blogu.

Gorąco polecam miłośnikom czekoladowo-kawowych smaków,

choć pracy przy nim nie mało, to z pewnością rekompensatą jest to, jak prezentuje się na stole.

 

 

Składniki:

Ciasto jasne:

  • 6 białek
  • 1 szklanka i 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

Ciasto ciemne:

  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

Polewa:

  • 50 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka masła
  • 100 g nutelli

Ponadto:

  • 2 galaretki ( u mnie niebieska i turkusowa )
  • szklanka ponczu (zaparzona kawa + 30 ml likieru kawowego)
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • masa karpatkowa

 

 

Sposób wykonania:

Przygotować ciasto białe : Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Można mikserem na małych obrotach.

Ciasto ciemne : Żółtka i jajka ubić z cukrem do białości. Dodać przesianą mąkę, kakao i pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać.

Dno blachy o wymiarach 35x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na przemian wylewać ciasto ciemne i jasne. Delikatnie przemieszać widelcem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika (170C) i piec ok. 40 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.

Przygotować napar. Wystudzić.

Według przepisu na opakowaniu przygotować masę karpatkową.

Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody i odstawić do lekkiego stężenia.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół. Na dolną część ciasta wyłożyć 1/2 część masy. Biszkopty moczyć krótko w ponczu i układać na masie.

tężejącą galaretkę wlewać w wolne miejsca między biszkoptami. Wyłożyć pozostałą część masy.

Całość przykryć drugim kawałkiem ciasta.

Przygotować polewę ( wszystkie składniki podgrzać do połączenia ) i polać nią ciasto. Posypać krokantem.

Odstawić na 2 godziny do lodówki.

Smacznego :)

 

 

Moja inspiracja Tu

 


 


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
piątek, 05 lipca 2013 09:40

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/05 09:42:37:

    Przepięknie wygląda!

  • ervisha napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/05 11:57:12:

    te ciasto zachwyca swoim wygladem :)

  • nashelly napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/05 16:15:57:

    Wygląda super - i tak samo na pewno smakuje ;)

  • bozena-1968 napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/05 21:58:29:

    Moja koleżanka robiła jakiś czas temu...pycha..

  • Gość kinga napisał(a) z 159-205-189-161.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2014/02/04 15:43:02:

    Mam pytanie odnośnie galaretek, czy każdą z nich z nich osobno rozpuścić w połowie litra wody, czy też obie w tym 0,5l?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/04 17:39:02:

    Galaretki powinny być bardziej stężone, dlatego obie należy rozpuścić w pół litra wody :)

  • Gość klaudia napisał(a) z host-89-229-142-251.chelm.mm.pl komentarz datowany na 2014/04/10 18:50:58:

    Gdzie można kupić galaretki w takim kolorze?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/10 20:25:26:

    W moim mieście dostępne są m.in. w Stokrotce i Carrefourze :) Firmy Wodzisław :)

  • Gość Ona napisał(a) z cnt68.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/04/18 19:47:30:

    Jeśli nie mam likieru kawowego, to jakim likierem zastąpić najlepiej

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/18 20:24:20:

    Likier kawowy można zastąpić migdałowym Amaretto albo Baileys'em albo po prostu kieliszkiem spirytusu/wódki :)

  • Gość napisał(a) z individual-225-212.maxnet.biz komentarz datowany na 2014/04/29 17:12:01:

    Ciasto - piękne!Proszę mi powiedzieć , czy masa karpatkowa może być ; Oetker 3 min. I czy jedna wystarczy?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/29 20:47:29:

    Jeśli się nie mylę to jest to masa bez gotowania, do której dodaje się tylko mleko.
    Osobiście nie polecam tych mas. Ja najchętniej używam masy karpatkowej Delecty "oryginalnej". Jedno opakowanie wystarczy. Pozdrawiam :)

  • Gość Ewa napisał(a) z aeoz16.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/05/18 04:25:23:

    A ja mam takie pytanko: Twoje ciasto wygląda obłędnie, chciałabym jednak zapytac jak uzyskałaś ten efekt takich pięknych pasków w cieście, na przemian jasne i ciemne. Próbowalam zrobić jednakże ciasta są sztywnie ubite zwłaszcza białe i nie jest tak elastyczne do naprzemiennego nakładania. Może poradzisz cos?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/18 12:17:08:

    Ewa, wylewając warstwę ciasta nie musisz pokryć od razu całości blachy. Nałóż 3 łyżki ciasta ciemnego, na to 3 łyżki ciasta jasnego, znowu 3 ciemnego, a na nie 3 jasnego itd. Ciasto samo "rozjedzie się" na boki. Po wylaniu całego ciasta przemieszaj je lekko widelcem lub patyczkiem do szaszłyków, wkładając go dobrze do dna i podnosząc do góry.
    Pozdrawiam i życzę pięknych warstwowych oczu carycy :)

  • Gość Ewa napisał(a) z aeoz16.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/05/18 12:58:34:

    Dziękuje ślicznie, na pewno spróbuje tak zrobić bo ciasto jest pyszne tylko ostatnie poprawki estetyczne jeszcze muszę nadrobić... Dziękuje ślicznie za radę:)

  • Gość aga napisał(a) z acw198.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/06/25 00:37:59:

    Czy ktoś z Was próbował zamrozić takie ciasto? Niedługo mam chrzciny i chciałam zrobić parę rzeczy prędzej i zamrozić. Czytałam już parę wątków na temat mrożenia i ludzie mrożą wszystko, nawet torty z kremem. To ciasto tak mi się podoba, że na pewno je zrobię, ale jeżeli miałabym możliwość zrobienia go i zamrożenia (maksymalnie na tydzień) to byłaby dla mnie super wiadomość. Ma ktoś doświadczenie co do dokładnie tego ciasta?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/06/25 00:54:10:

    Takiego ciasta nie mroziłam ,ale mroziłam ciasto z taką masą. Na smaku nie traci nic, niestety na konsystencji tak. Nie mam też pojęcia co zrobi się z rozmrożoną galaretką ...
    Może spróbuj zamrozić inne rzeczy, do których jest pewność, że nie stracą na jakości.
    Pozdrawiam :)

  • Gość aga napisał(a) z acw198.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/06/25 09:25:06:

    Dziękuję, z tym ciastem chyba nie ma aż takiego problemu, więc nie będę go mrozić. Lepiej smakuje świeże, czy musi się przegryźć? Jak zrobię w piątek po południu na niedzielę będzie ok? Już nie mogę się doczekać jak je będę robić :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/06/25 09:50:43:

    Jeśli zrobisz w piątek, to w niedzielę będzie idealne, pamiętaj tylko, żeby przechowywać je w lodówce :)

  • Gość napisał(a) z 46.204.209.243.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2014/06/25 15:27:06:

    Ciasto wygląda super i strasznie się na nie naochociłam.A czy mogę biszkoptów nie nasączać alkoholem? bo moja córka lubi ciasta a tak z alkoholem to dziecku nie chce dawać.Dużo straci na smaku?zamierzam je zrobić na imieniny mężą (Piotr),który jest łasuchem.Dopiero trafiłam na twój blog ale będę tu zaglądać bo ciasta masz obłędne a ja uwielbiam piec,gotować to nie koniecznie ale piec ciasta to bardzo.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/06/25 16:21:52:

    Biszkoptów nie musisz nasączyć alkoholem, wystarczy samą kawą (ale nie wiem czy chcesz ciasto z kawą podać córce). Pewnie straci trochę "pazura", no i zapachu, ale z pewnością taka wersja jest do przyjęcia.
    Dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam :)

  • Gość napisał(a) z 37.31.11.98.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2014/06/26 11:54:48:

    Będzie z alkoholem najwyżej córka nie zje.A zamiast likieru może być nalewka kawowa taka własnej roboty?a jak mocny napar z kawy zrobić?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/06/26 12:25:23:

    Oczywiście może być domowa nalewka, a kawa nieco mocniejsza niż pijesz zazwyczaj. Ja na 250 ml sypię 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.

  • Gość Natalia napisał(a) z adrd169.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/07/01 10:02:04:

    czy do ciemnego ciasta na pewno dodajemy łyżkę proszku do pieczenia czy może łyżeczkę? a do białego nie dodajemy wcale?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/07/01 12:51:24:

    Wszystko jest tak jak w przepisie, do ciemnego dodajemy łyżkę proszku do pieczenia, bo jest a samych żółtkach, natomiast białe na białkach i occie, dlatego nie ma konieczności dodawania proszku do pieczenia.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Sierpień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny



Popularne:




zobacz moją galerię na mniamspinka.pl



Follow on Bloglovin
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Lista Blogów Kulinarnych
 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Opcje Bloxa