Wpis

sobota, 13 lipca 2013

Ciasto "Lion"

 

Dziś proponuję szybkie ciasto dla wielbicieli batonów "Lion".

Na herbatnikach, nie wymaga pieczenia, a przygotowanie go nie powinno przysporzyć nikomu kłopotu.

Jest to jednak deser dla tych, którzy przepadają za bardzo słodkimi ciastami...

 

 

Składniki:

  • duże opakowanie herbatników
  • puszka masy kajmakowej
  • 3 batony Lion
  • 750 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 650 g śmietanki kremówki ( 30 % )
  • 2 usztywniacze do śmietany
  • gorzka czekolada do posypania

 

 

Sposób wykonania:

Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać pierwszą warstwę herbatników.

Na ciastka wyłożyć masę kajmakową, wyrównać.

Ułożyć drugą warstwę herbatników.

150 ml schłodzonej kremówki ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Połączyć z serkiem mascarpone - krótko zmiksować mikserem.

Batony pokroić w kostkę i wsypać do masy. Wymieszać i wyłożyć na ciastka.

Na masie ułożyć trzecią warstwę herbatników.

Pozostałą kremówkę (schłodzoną) ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać dwa usztywniacze do śmietany.

Masę wyłożyć na herbatniki.

Całość posypać startą czekoladą, bądź startym batonem Lion.

Schłodzić w lodówce kilka godzin.

Smacznego :)

 




Dodaj do: Przepisy.me

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
sobota, 13 lipca 2013 09:37

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/13 09:46:30:

    cudnie wygląda

  • Gość Asa_6niebo napisał(a) z public26954.cdma.centertel.pl komentarz datowany na 2013/07/13 10:31:14:

    jestem wielbicielem bardzo słodkich ciast i takie z pewnością bardzo by mi smakowało - zapisuję przepis do wykorzystania kiedyś

  • Gość madlene17 napisał(a) z 77-254-97-60.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/07/13 10:46:25:

    Wygląda fantastycznie!!!:)

  • Gość Inspirowane Smakiem napisał(a) z 89-79-93-228.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/07/13 12:50:15:

    Wygląda bardzo ładnie:)

  • Gość napisał(a) z 79.162.166.9* komentarz datowany na 2013/07/13 22:02:57:

    trafia na moją listę do zrobienia :) musi być przepyszny :) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na mojego raczkującego bloga : magicznezyciemarty.blogspot.com/

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/15 09:41:21:

    Bardzo apetyczne!

  • Gość gość napisał(a) z staticline-31-182-178-236.toya.net.pl komentarz datowany na 2013/10/09 16:44:10:

    Witam! W weekend planuję zrobić to ciasto. Mam pytanie o masę mascarpone. Co zrobić, aby nie była rzadka, co czasem się zdarza w deserach z użyciem tego serka? Jakiej firmy mascarpone Pani poleca?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/09 18:16:18:

    Zazwyczaj używam serka z Piątnicy i przyznam szczerze, że nie zdarzyło mi się aby masa z mascarpone była za rzadka, ale ważną zasadą jest, by przechowywać ciasta/desery z takimi masami w lodówce. Zawsze też można usztywnić masę żelatyną.

    Jeśli chodzi o to ciasto, najsmaczniejsze jest drugiego dnia. Dłuższe przechowywanie mu nie służy :)

  • Gość gość napisał(a) z ebc79.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/10/10 15:38:25:

    Bardzo dziękuję :) mam nadzieję, że się uda
    Pozdrawiam

  • kasiaaaa24 napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/24 22:16:32:

    Ciasto wypróbowane i z czystym sumieniem mogę polecić :)

    Jest naprawdę świetne.

    Dziękuję za inspirację :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/25 12:08:11:

    Cieszę się bardzo, że przypadło Ci do gustu :)

  • Gość klementynka napisał(a) z 31-134-53-7.telico.pl komentarz datowany na 2014/02/09 06:22:13:

    ktoś kradnie Twoje zdjęcia: www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-lion-3

  • Gość nataliga napisał(a) z 89-77-58-212.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/03/27 18:11:01:

    na jaki wymiar blaszki są składniki? nie wiem czy nie za mało kupiłam...

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/28 09:35:39:

    Blaszka 30x19 cm. Może być troszkę mniejsza, lub większa. Pozdrawiam :)

  • pieczarka_mysia napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/16 06:59:39:

    Witaj :) ciasto wyszło przepyszne.
    Polecam i dziękuję za przepis!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/16 12:52:49:

    Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam :)

  • Gość Lena napisał(a) z jnet83.188.kosman.pl komentarz datowany na 2014/06/18 11:36:15:

    Świetne ciasto, wczoraj zrobiłam :)

  • Gość mariola1903 napisał(a) z 109.77.77.25* komentarz datowany na 2014/09/27 00:35:21:

    Przepis wypróbowany, rewelacja, dziękuje :-))

  • lucynella napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/08 23:44:12:

    Ciacho jest boskie :)

  • Gość Lenka77777 napisał(a) z acvn202.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/10/21 13:56:44:

    Musi być nieziemskie w smaku:))Dziękuję za przepis:))

  • Gość karolina napisał(a) z 4.proinfo.com.pl komentarz datowany na 2014/10/24 13:59:16:

    na jaką blaszkę ten przepis?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/24 14:08:47:

    Karolina, 20x30 cm :)

  • Gość Magda napisał(a) z host-176-221-121-98.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2014/11/07 19:44:31:

    po ubiciu śmietany dodalam żelatynę i pokruszone batony, ale masa jest rzadka i co dalej...??

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/07 20:51:17:

    Magda, do ubitej śmietany nie trzeba dodawać żelatyny tylko serek mascarpone. Dodałaś mascarpone ?

  • Gość Magda napisał(a) z host-176-221-121-53.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2014/11/08 09:51:19:

    www.pieczarkamysia.pl/ciasto-lion/ wzielam przepis z tej strony na ktorej Pani inspirowala się Pani przepisem . masa zgestniala ale nie na tyle by ulozyc na niej kolejna warstwe . wiec musialam najpierw dac budyn a na wierzch mase z batonami Lion. ale ciasto wyszlo PYSZNE! DZIĘKUJĘ

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/08 10:21:43:

    Magda, no to ten przepis znacznie różni się od mojego, najważniejsze, że efekt końcowy udany :) Pozdrawiam!

  • Gość adam napisał(a) z 178-36-47-7.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2014/11/15 16:40:21:

    ciasto jest pyszne wszyscy zadowoleni masa jest gęsta serek mascarpone kupuje w biedronce jest idealny czekam na nowe przepisy pozdrawiam

  • Gość weronika napisał(a) z ekl151.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/11/21 22:08:02:

    Mamy w domy taki sam przepis i czesto to ciasto robimy!! :) tylko ze my nazywmy to 3 bit :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/21 22:38:39:

    weronika, jesteś pewna, że to ten sam przepis? robisz 3bita z Lionem ? :) w 3bicie środkowa masa jest budyniowa, więc ciasto sporo się różni. Ale już tyle wersji 3bita widziałam, że pewnie każdy ma swoją :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny







zobacz moją galerię na mniamspinka.pl



Follow on Bloglovin
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Lista Blogów Kulinarnych
 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Opcje Bloxa