Wpis

piątek, 05 kwietnia 2013

Sernik nutellowy

To była miłość od pierwszego wejrzenia.

Gdy zobaczyłam ten sernik na zdjęciu, byłam pewna,

że go upiekę, a gdy w liście składników wypatrzyłam nutellę,

wiedziałam, że to zrobię bardzo szybko.

Nie zawiodłam się absolutnie.

Kremowy, delikatny, i wyraźnie nutellowy.

Nawet nie przeszkadzał mi spód z herbatników,

za którym nie specjalnie przepadam.

 

 

Składniki:

  • 800g serka śmietankowego mielonego (u mnie President - nie wiaderkowy, tylko śmietankowy, w mniejszych opakowaniach po 200 lub 500 g. Z wiaderkowych, do tego sernika używam sera z Piątnicy)
  • 200g serka mascarpone
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 250g nutelli
  • cukier waniliowy
  • budyń waniliowy

polewa:

  • 100g nutelli
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka masła

spód:

  • 140 g herbatników z czekoladą
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka kakao

 

 

Wykonanie:

Herbatniki rozdrobnić na piasek i połączyć z miękkim masłem. Tortownicę o śr.21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Na dnie umieścić masę ciasteczkową.

Jajka umieścić w głębokim naczyniu ( to dosyć istotne, bo masa w czasie przygotowywania jest dosyć płynna i mocno chlapie ). Ubić je na pianę i stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać twaróg, mascarpone i budyń.

Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać nutellę i dobrze wymieszać. Na środek tortownicy wyłożyć 5 łyżek masy białej, na to 5 łyżek masy brązowej, następnie znowu 5 białej i 5 brązowej itd. Po zakończeniu wykładania, z góry powinno być widać piękne okręgi.

Sernik piec w temperaturze 180C ok 60 min. Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku.

Składniki do polewy podgrzać i energicznie mieszać do połączenia. Polać wystudzony sernik. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Później przechowywać poza nią.

Ten sernik bardzo często piekę w kąpieli wodnej. Powoduje to, że sernik jest idealnie gładki i nie opada po upieczeniu. Konsystencja też jest nieco inna, znacznie delikatniejsza i bardziej mazista.

W przygotowaniu sernika niczego nie zmieniamy. Zmienia się jedynie sposób pieczenia. Formę do pieczenia należy z zewnątrz owinąć dokładnie folią aluminiową i wstawić do większej formy z gorącą wodą. Obie formy wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut w temp. 170 C, następnie zmniejszyć temp. do 140 C i piec kolejne 25 minut. Studzić standardowo, najpierw  w zamkniętym, potem w uchylonym piekarniku. Następnie całkowicie wystudzić, najlepiej w lodówce.

 

 

 

Przepis pochodzi z http://www.slodkiefantazje.pl/sernik-marmurkowy-waniliowo-nutellowy

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
piątek, 05 kwietnia 2013 10:32

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość napisał(a) z 178.217.192.* komentarz datowany na 2013/04/05 11:54:20:

    Super! Wpisuję na listę przysmaków do zrobienia

  • Gość kuchennefascynacje napisał(a) z *.ip11.netikka.fi komentarz datowany na 2013/04/05 13:53:16:

    Pięknie wygląda !!!!!

  • Gość Inspirowane Smakiem napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/04/05 16:08:12:

    Wygląda wspaniale:)

  • Gość Jola napisał(a) z *.itvmedia.pl komentarz datowany na 2013/04/05 21:00:43:

    jak zebra :) super

  • chochlikikuchenne napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/05 21:19:14:

    Ajjj! :D
    No nie trudno sie zakochac w TAKIM ciescie! <3

  • Gość Sysia napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/04/08 20:16:37:

    No nie! Jak tu się nie ekscytować, nie biegać, nie krzyczeć, ze "super", że się "chcę takie". Jak tu nie pochwalić inwencji i nie zwariować przy tym? eksplozja smaku! :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/09 10:04:17:

    Jak tu nie dziękować za takie komentarze ? Dziękuję bardzo :)

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/13 09:35:05:

    Rewelacja :)

  • Gość Lilianna napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/04/14 15:29:43:

    Też się zakochałam :) i nastepnego dnia wysłałam męża po składniki na ciasto.
    Rodzinkę powaliło na kolana, a że zarówno mąż jak i synek są "wielbicielami" nutelli to był strzał w 10! Powtórka już niedługo na urodzinki Synka.
    Pozdrawiam i naprawdę polecam ! PYCHOTKA!! :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/15 21:23:18:

    Cieszę się, że smakował całej rodzince. Pozdrawiam cieplutko :)

  • Gość Wanilinowy napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/09/25 12:17:11:

    Cukier jest wanilinowy, nie waniliowy, ha!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/26 09:55:22:

    Jest i taki i taki, ha ! ;)

  • Gość Dorota napisał(a) z *.15-1.cable.virginm.net komentarz datowany na 2014/03/19 09:36:55:

    Witam! Cudownie wygląda:):) Czy piekła Pani z termoobiegiem, czy tylko - grzałka góra-dół?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/19 10:18:43:

    Tylko grzałka góra-dół :)

  • Gość ewelina napisał(a) z *.xdsl.centertel.pl komentarz datowany na 2014/03/27 18:41:49:

    budyń ugotowny ma sie rozumiec?;)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/28 09:26:31:

    Ewelina - budyniu się nie gotuje, dodajesz sam proszek budyniowy. Zastępuje on mąkę ziemniaczaną. Pozdrawiam :)

  • Gość napisał(a) z *.sileman.net.pl komentarz datowany na 2014/09/19 09:51:16:

    Fantastyczny:) cala rodzina pokochała :) ma Pani cudowne przepisy :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/19 10:10:27:

    Moja rodzina też go kocha ;) Dziękuję za miłe słowa, pozdrawiam cieplutko całą rodzinę :)

  • Gość lucyna982003 napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2014/10/03 19:55:14:

    Witam, potrzebuję rady bo chyba kupiłam nie ten składnik - jaki serek śmietankowy? taki delikatny kremowy serek czy twaróg sernikowy we wiaderku?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/03 20:59:20:

    Lucyna, a jaki serek kupiłaś? Chodzi o serek mielony, do serników. Są różne nazwy, serek śmietankowy, twarogowy albo twaróg sernikowy. Wszystkie będą dobre.

  • Gość lucyna982003 napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2014/10/03 23:17:03:

    serek naturalny...cóż zmyliła mnie nazwa serek, ale nie będę z tym próbowała, będę jadła na siłę na kanapki heh, z rana wyprawa po twaróg, nie mogę zepsuć tego ciasta:-)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/03 23:52:38:

    Na pewno się uda :) Na bazie takich serków kanapkowych można robić różne pasty, tu masz przepis na jajeczną zjemto.blox.pl/2014/04/Pasta-jajeczno-twarogowa-z-szynka.html

  • Gość napisał(a) z *.tvkslupsk.pl komentarz datowany na 2014/12/01 11:37:02:

    czy ser mozebyc z wiaderka z biedronki

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/01 11:57:14:

    Nie wiem, jaki jest ten ser z Biedronki, ale może być wiaderkowy, proszę tylko sprawdzić czy to na pewno twaróg a nie serek naturalny albo homogenizowany i żeby miał chociaż 4% tłuszczu.

  • Gość mali79 napisał(a) z *.rypin.vectranet.pl komentarz datowany na 2014/12/18 17:59:29:

    Genialne przepisy, bardzo inspirujące, fantastyczne wykonanie. Z pewnością wypróbuję nie jeden przepis :)

  • Gość napisał(a) z *.ap-media.pl komentarz datowany na 2015/03/14 15:47:34:

    Serownik pyszny .. mi wyszedl w smaku jak pianka cos jak ptasie mleczko.... tylko nie wyszly mi takie paski na nim ..ale i tak smakowicie wyglada i jest bardzo dobry

  • Gość Cyanna napisał(a) z *.miasto-jastrzebie.static.3s.pl komentarz datowany na 2015/03/27 12:28:04:

    Aguzjo, na święta zjeżdża się do mnie rodzina i chciałabym podać im nietypowy sernik. Zastanawiam się nad nutellowym i łaciatym - który jest mniej... zawodny i który byś poleciła?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/27 19:49:08:

    Cyanna, obydwa serniki uwielbiam i nutellowy sama zrobię na święta ;) ale łaciaty też jest wyśmienity no i na pewno bardziej podzielny. Jest mniej "sernikowy", bo przecież połowa ciasta to murzynek. Jeśli chodzi o niezawodność to obydwa przepisy nie powinny stwarzać problemów. Pamiętaj jedynie, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

  • Gość wanda89 napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/03/30 18:58:45:

    Mam pytanie odnośnie sera (wiem że juz było milion pytań) Czy można do tego przepisu użyć zwykłego sera białego np.półtłustego? Bo już kupiłam ser na sernik kapitański a teraz znalazlam ten przepis. Swoją drogą sernik kapitański-rewelacja sprawdził się na BN;D

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/30 19:40:16:

    wanda89, Możesz użyć zwykłego sera (mam tylko nadzieję, że nie jest za kwaśny). Sernik będzie miał pewnie troszkę inną konsystencję, ale na pewno się uda :)

  • Gość wanda89 napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/03/31 10:33:58:

    O to super bo chcialam zrobić coś innego. Mam nadzieje że się uda;D

  • Gość Karolina napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/04/02 12:02:39:

    Przygotuje ten sernik na święta w tym roku :)) Wygląda pięknie i jestem pewna, że smak będzie mi odpowiadał NUTELLA <3

  • Gość Julita napisał(a) z *.12-4.cable.virginm.net komentarz datowany na 2015/07/01 09:05:25:

    cudo cudo cudo !!!! zrobilam, wszyscy byli wniebowzieci !

  • Gość gosiek napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/07/11 17:04:15:

    serek mielony? ale który konkretnie, bo President ma różne?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/07/18 21:52:35:

    Gosiek, Nie musi być serek President. Należy użyć twarogu sernikowego, tzw "wiaderkowego".

  • Gość tegratte napisał(a) z 62.189.40.* komentarz datowany na 2015/10/26 12:45:29:

    ciasto przepyszne - na pewno będę je robić częściej ! : )

  • Gość caterina napisał(a) z *.knc.pl komentarz datowany na 2015/11/04 07:31:08:

    Cześć jakich herbatników uzyłaś do tego ciasta (mam na myśli markę) ?
    Pozdrawiam

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/04 08:53:31:

    Caterina, użyłam herbatników Łakotki firmy San, ale możesz użyć dowolnych.

  • Gość monika napisał(a) z *.lublin.mm.pl komentarz datowany na 2015/12/14 16:23:01:

    jakie dac proporcje na blache 39x25?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/14 16:38:55:

    Monika, każdy składnik pomnożyłabym przez 2,5.

  • Gość napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2015/12/23 15:22:09:

    Czy jaja ubić całe czy tylko białka?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/23 16:19:58:

    Ubijamy całe jajka.

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/12 10:59:38:

    Skorzystałam z przepisu. Sernik bardzo smaczny i efektowny :) Obłędna polewa jest wg mnie połową sukcesu. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

  • Gość Dominika napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/03/27 12:18:33:

    Sernik efektowny, natomiast smakuje jak sernik czekoladowy, który już kiedyś robiłam, smak nutelli nie jest wyczuwalny, ale dobry, czekoladowo dobry, pozdrawiam, życzę Wesołych Świąt i dziękuję za przepisy (u mnie w tym roku 3 ciasta z Twojego bloga, nie zwiodłam się :) )

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/27 17:41:59:

    Dominika, cieszę się, że wypieki udane. Wesołych Świąt :)

  • Gość Aga napisał(a) z *.wroclaw.mm.pl komentarz datowany na 2016/06/10 08:40:55:

    Robiłam go z przekonaniem, że przy moim szczęściu masy się wybiją i wyjdzie maziaja. Niepotrzebnie!!! Prążki ułożyły się przepięknie, zupełnie tak jak u Ciebie na zdjęciu. Jestem pod ogromnym wrażeniem - sernik nie dość, że jest przepiękny, to jeszcze smakuje wręcz niebiańsko. Nie popękał, polewa fajnie przełamuje zbalansowaną masę. Rewelacja, dzięki za przepis!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/06/10 10:46:02:

    Aga, ten sernik to również mój faworyt. Uwielbiam go :)

  • Gość magdakuzmicka napisał(a) z *.dynamic.kabel-deutschland.de komentarz datowany na 2016/08/25 09:59:10:

    Czy jesli nie mam miksera, to wyjdzie mi sernik ucierajac jajka recznie?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/08/25 16:09:13:

    Magdakuzmicka, jak najbardziej, sernik powinien się udać. Jajka ubiłabym jednak trzepaczką do białek. Póżniej wystarczy już dokładnie połączyć pozostałe składniki.

  • Gość Gos napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/08/28 10:58:14:

    Pyszne! Dzisiaj próbowałam na kakaowo-maslanych herbatnikach. Zobaczymy co z tego wyjdzie :)

    Pozdrawiam gorąco ! Proszę o więcej takich pyszności!

  • Gość Dalia napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2016/12/29 13:55:55:

    Bosze jakie to było pyyyyyszne!!!!!!! Zostało zjedzone naraz przez domowników! Ale byłam dumna - dziękuję Ci Aguzjo! Z przymusu i braku czasu sernik nie wylądował w lodówce - jeszcze ciepły i z płynną polewą pojechał do rodzinki na drugi dzień świąt - i to był chyba jego sekret ;)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/29 15:21:05:

    Dalia, cała przyjemność po mojej stronie :) rozumiem ten zachwyt, bo to moj ulubiony sernik. Piekę go często z większych proporcji i w kąpieli wodnej. Jest jeszcze lepszy i delikatniejszy. Pozdrawiam :)

  • Gość Aga napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/04/26 19:12:47:

    Witam, mam pytanie odnośnie pieczenia czy całą blachę owijam folię aluminiową? w senie czy góra blachy też ma być owinięta. I tak ta tortownica ma być w sadzona do wody i piec się w niej? Pozdrwiam

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/26 19:53:57:

    Aga. Owijamy dół i boki tortownicy. Dokładnie, dwa, trzy razy. Tu jest zdjęcie przygotowanej tortownicy zjemto.blox.pl/2014/12/Sernik-kapitanski.html , tortownica powinna być zanurzona w wodzie mniej więcej do połowy wysokości. I wszystko razem pieczemy. Pozdrawiam :)

  • Gość Mm napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2017/04/28 20:27:24:

    Jak zwiększyć składniki żeby wykorzystać kilogramowy ser i większą tortownicę?? I jakiej firmy herbatniki?? Będę wdzięczna za odpowiedź.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/29 09:32:46:

    Mm, na 1 kg sera, wszystkie pozostałe składniki należy zwiększyć o 1/4. Tortownica powinna też być większa, 23-24 cm. Herbatniki mogą być dowolnej marki, nie ma to wiekszego znaczenia.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa