Wpis

piątek, 26 kwietnia 2013

Pavlova z frużeliną owocową

Chyba nikogo, kto choć raz próbował pavlovej,

nie trzeba przekonywać do tego deseru.

Słodycz bezy, winny smak owoców i lekkość bitej śmietany,

to zestawienie idealne.

Pewną trudność może sprawić upieczenie dobrej bezy,

tzn. chrupkiej z zewnątrz i piankowej w środku.

Trzeba dobrze poznać swój piekarnik.

W moim przypadku wszystkie podawane przepisy miały za wysoką temperaturę pieczenia.

Metodą prób i błędów odnalazłam właściwą

temperaturę dla mojego piekarnika.

Dlatego jeśli  Wasza beza za pierwszym razem nie będzie idealna,

nie zrażajcie się :)

 

 

Składniki:

  • 5 białek
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

ponadto:

  • 400 ml schłodzonej śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 C (góra, dół). Białka ze szczyptą soli ubić na pianę. Kolejno dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając. Gdy piana będzie już sztywna i błyszcząca, dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać.

Na papierze narysować okrąg o śr. 20 cm. Wyłożyć na niego pianę i uformować ładny kształt. Bezę wstawić do nagrzanego piekarnika. Po  8 minutach zmniejszyć temperaturę do 120C. Piec przez 90 minut. Po upieczeniu zostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Nawet na całą noc.

Do dobrze schłodzonej śmietanki dodać cukier i ubić na sztywno.

Przygotować frużelinę.

 

Frużelina malinowa:

  • 250 g malin mrożonych
  • 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
  • kilka świeżych malin do dekoracji.

Maliny zasypać cukrem i podgrzewać do jego rozpuszczenia. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać i podgrzać.

Rozpuszczoną żelatynę wlać do owoców. Dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Odstawić do wystygnięcia i zgęstnienia.

Na wystudzoną bezę wyłożyć ubitą śmietanę. Wierzch polać frużeliną i udekorować owocami.

Smacznego :)


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
piątek, 26 kwietnia 2013 14:50

Komentarze

Dodaj komentarz

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/28 17:48:42:

    Twoja beza wygląda wspaniale :)

  • Gość helena napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2017/07/30 12:56:49:

    Fajny przepis. Tylko jak z wiśni zrobić maliny?

Dodaj komentarz

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa