Wpis

piątek, 26 kwietnia 2013

Pavlova z frużeliną owocową

Chyba nikogo, kto choć raz próbował pavlovej,

nie trzeba przekonywać do tego deseru.

Słodycz bezy, winny smak owoców i lekkość bitej śmietany,

to zestawienie idealne.

Pewną trudność może sprawić upieczenie dobrej bezy,

tzn. chrupkiej z zewnątrz i piankowej w środku.

Trzeba dobrze poznać swój piekarnik.

W moim przypadku wszystkie podawane przepisy miały za wysoką temperaturę pieczenia.

Dlatego jeśli  Wasza beza za pierwszym razem nie będzie idealna,

nie zrażajcie się :)

 

Składniki:

  • 5 białek
  • 280 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

ponadto:

  • 200 ml schłodzonej śmietany kremówki

Piekarnik nagrzać do temperatury 160C (góra, dół). Białka, ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając. Gdy piana będzie już sztywna i błyszcząca, dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.

Na papierze narysować okrąg o śr. 20 cm. Wyłożyć na niego pianę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120C. Piec przez 90 minut. Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika i tak studzić.

Śmietanę ubić na sztywno (nie dodawać cukru)

Przygotować frużelinę.

Frużelina:

  • 250 g malin mrożonych
  • 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
  • kilka wiśni (mogą być mrożone) do dekoracji

Maliny zasypać cukrem i podgrzewać do jego rozpuszczenia. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać i podgrzać.

Rozpuszczoną żelatynę wlać do owoców. Dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Dodać całe wiśnie. Zamieszać. Odstawić do ostudzenia i zgęstnienia.

Na wystudzoną bezę wyłożyć ubitą śmietanę. Wierzch polać frużeliną.

Stąd pochodzi przepis na frużelinę.


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
piątek, 26 kwietnia 2013 14:50

Komentarze

Dodaj komentarz

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/28 17:48:42:

    Twoja beza wygląda wspaniale :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa