Wpis

sobota, 20 kwietnia 2013

Krem milky way

 

Deser dla miłośników batonika Milky way.

Bardzo delikatny krem,  przełamany smakiem musu brzoskwiniowego.

Oczywiście można z niego zrezygnować lub zmienić owoce.

Wykonanie z pewnością nie przysporzy Wam kłopotu.

 

Składniki:

  • 400 ml śmietany kremówki (najlepiej 36%)
  • 4 batoniki milky way
  • 1 puszka brzoskwiń  w syropie
  • galaretka brzoskwiniowa

 

Wykonanie:

Śmietanę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Batoniki pokruszyć i dodać do śmietany. Mieszankę podgrzewać do rozpuszczenia batoników ( nie dopuścić do gotowania). Jeśli pozostaną jakieś nierozpuszczone kawałki, wystarczy przelać masę przez sitko. Odstawić do lodówki do porządnego schłodzenia (najlepiej na noc ).

Brzoskwinie odsączyć z syropu i zmiksować. Umieścić w garnuszku i dobrze podgrzać. Dodać 2 łyżki galaretki brzoskwiniowej (proszku) i bardzo dobrze zamieszać. Odstawić do schłodzenia.

Zimną śmietanę z batonami ubić na gęsty krem.

Mus i krem umieścić w pucharkach.

Smacznego :)


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
sobota, 20 kwietnia 2013 10:31

Komentarze

Dodaj komentarz

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/20 11:37:57:

    strasznie mi się podoba! nie jest skomplikowany, a robi naprawdę wrażenie niebywale trudnego kremu.

  • Gość ladylaura napisał(a) z *.dyn.user.ono.com komentarz datowany na 2013/04/20 12:12:05:

    Wyglada super,prosze jeden.

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/02 10:06:22:

    Musi być pyszny :-)

  • Gość Valentine napisał(a) z *.toya.net.pl komentarz datowany na 2013/06/07 22:16:45:

    do kitu. żaden mus się z batoników roztopionych w śmietanie nie zrobił. Śmietany nie zagotowałam, przecedziłam, schłodziłam. Nic się nie ubiło, nic nie zgęstniało. Deser na urodziny przepadł. Nawet jak dolałam sporo dodatkowej śmietany nic to nie dało.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/08 09:23:29:

    Nie wiem dlaczego Ci nie wyszedł, ja robiłam go wielokrotnie i nigdy nie miałam problemu. A śmietana była 36% ?, używałaś jej wcześniej do ubijania ? A tą dodatkową śmietanę miałaś schłodzoną i ubiłaś ją oddzielnie ?

  • Gość Valentine napisał(a) z *.toya.net.pl komentarz datowany na 2013/06/08 11:50:35:

    śmietana była 36%, używałam jej wcześniej i niestety nie wyszło. Dodatkowa śmietana to była 30% też wielokrotnie wcześniej używana. Dziś rano sprawdziłam "mus" i był troszkę mniej płynny, ale nadal nie był to żaden mus. Ubić się oczywiście nie dał...

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/08 14:12:19:

    Przepis na krem jest częścią przepisu na tort brzoskwiniowy z Moich Wypieków. Z tego co czytałam w komentarzach, mniej więcej połowa osób miała problem z jego konsystencją.
    Ponieważ sam przepis jest prosty- trudno coś w nim zepsuć. Zawiera tylko dwa składniki, dlatego myślę, że wszystko zależy od śmietany.
    Ja akurat nie miałam z nim żadnych problemów. Przykro mi, że nie udał Ci się krem na urodziny...

  • Gość Valentine napisał(a) z *.toya.net.pl komentarz datowany na 2013/06/08 21:17:28:

    Będę znów próbować, bo smak jest fajny. Wezmę inną śmietanę i zdam relację.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/08 22:40:12:

    Czekam na relację. Mam nadzieję, ze tym razem wszystko bedzie ok :-)

  • Gość W Ł napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/02/08 12:14:15:

    Zrobiliśmy deser. Wszystko wyszło genialnie. Masa ubita, do końca zgęstniała w lodówce. Użyliśmy 330 ml śmietany 30 % "Mleczna Dolina" z Biedronki. Najpierw w niewielkiej ilości śmietany rozpuściliśmy Milky Way, później dolaliśmy do rozpuszczonej masy resztę śmietany z opakowania i podgrzaliśmy. Zostawiliśmy na noc w lodówce. Rano ubiliśmy na masę.

  • Gość pareej napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/02/18 14:54:18:

    Na ile porcji podane propocje?;-)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/18 15:10:27:

    Pareej, Z podanych składników wyjdzie 4 duże porcje, ale myślę, że spokojnie można podzielić na więcej :)

  • Gość Sylka28 napisał(a) z *.kwidzyn.mm.pl komentarz datowany na 2016/01/24 22:10:51:

    Ja uzywam ttlko smietany 36% z Łowicza. Na innych juz sie tak przejechalam, ze nie ryzykuje, bo za duzo mojego czasu i pieniedzy zmarnoealam na tansze smietany, co potem nie wiedziaoam czy wylac czy dalej kombinowac. Powodzenia, to taka wersja kremu ganache jak mi sie zdaje...ja do tej pory tylko z czekoladami robilam, ale szykuje sie na milky way, snikersy i na kukulki, ttlko czasu brak...

  • Gość Ewelka napisał(a) z *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2016/02/20 10:24:57:

    Mnie również nie ubiła się śmietana:-( szkoda...:-( noe wiem co zrobilam źle...smietanka 36% nie zaagotowalam jej....zostawilam na cala noc w lodowce...

  • Gość KINIAX napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/03/27 20:21:53:

    Ile wychodzi porcji ? ;D

  • Gość kaka napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/04/21 15:19:00:

    Może słabo schłodzone było po prostu, można na chwilę na zamrażalnika i jak będzie bardzo zimne to powinno się ubić

  • Gość Olala napisał(a) z *.toya.net.pl komentarz datowany na 2017/01/29 23:35:04:

    Wszystkim ktorym nie wyszlo wg klasycznego przepisu polecam aby batoniki sprobowac roztopic troche w kapieli wodnej. Zblenderoeac i wg potrzeby jeszcze raz na kapiel wodna. Smietane ubic i powoli dodawac mase batonikowa i lekko zakrecic mikserem. Nie trzeba czekac przez noc i wszystko ubija sie idealniem(zalecam wspomoc sie smietan fixem dla pewnoaci jesli podajemy deser w sporym odstepie czasowym od przygoyowania). Postepuje w ten sam sposob od lat z baza kremowa do tortu kokosowego-kremowka biale czekolady i wiorki koko. Zawsze udane na 100%.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa