Wpis

wtorek, 26 marca 2013

Placki brokułowe

Brokuł to warzywo, które bardzo lubię i często jest

składnikiem moich potraw.

Był już sos brokułowy, zapiekanka z brokułami, a dziś

proponuję placki.

Spróbujcie brokuła w takiej formie.

 

 

  Składniki:

  • 1 niewielki brokuł
  • 3 jajka
  • 3-4 łyżki startego sera
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • biały pieprz
  • czosnek (opcjonalnie)

 

 

Wykonanie:

Brokuł podzielić na różyczki i opłukać. Pokroić na drobne kawałki. Dodać pozostałe składniki i jeśli lubicie - przeciśnięte 2 ząbki czosnku. Wszystko wymieszać dokładnie, tworząc jednolitą masę. Teraz macie dwie możliwości: smażyć placki na rozgrzanym oleju , bądź upiec w piekarniku.

Ponieważ wszystkie smażone warzywa wchłaniają bardzo dużą ilość tłuszczu, ja wybrałam tą drugą opcję.

Piekarnik dobrze nagrzać (180C). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować placki. Układać na blaszce i piec ok. 20 minut do zezłocenia.

Świetnie smakują z sosem czosnkowym , bądź jogutowo-ziołowym.

 

 




Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
wtorek, 26 marca 2013 09:44

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Opalanka napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/03/26 11:08:09:

    Kocham brokuły w każdej formie, a ten zestaw - mistrzostwo. Już bardzo lubię:)

  • Gość KamilaU napisał(a) z *.nplay.net.pl komentarz datowany na 2013/03/26 12:55:43:

    Mnnn brokuły:P
    Napewno takie spróbuje:)

  • magdadajnowska napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/26 15:52:54:

    Robię podobne tylko że ja moje kotleciki smażę. Pieczenie to ciekawy pomysł na pewno placki są zdrowsze. Następnym razem robie pieczone :)

  • Gość schokoladeinspirationen napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/03/26 16:32:16:

    Na prawdę podczas pieczenia się nie rozpadają?
    Proszę o odpowiedź ;)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/26 16:53:40:

    Jeżeli będą ładnie formowały się przed pieczeniem to i w czasie pieczenia się nie rozpadną. Spoiwem jest nie tylko bułka tarta, ale też żółty ser :)

  • Gość KamilaU napisał(a) z *.nplay.net.pl komentarz datowany na 2013/03/27 16:04:47:

    Nie wytrzymałam i od razu je na kolacje zrobiłam:) Były pyszne, a szczególnie smakowały mężowi:)) Polecam!

  • Gość ... napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/03/28 11:12:51:

    Ile placków wychodzi z podanej ilosci skladnikow?

  • Gość gosc napisał(a) z *.rybnik.vectranet.pl komentarz datowany na 2014/03/28 14:57:31:

    Ile plackow wychodzi z takiej ilosci skladnikow?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/28 19:18:43:

    około 12, zależy jakiej wielkości :)

  • gawrysia napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/23 13:59:39:

    Witam, mam pytanie do tego przepisu: brokuły nie są wcześniej gotowane?
    Z góry dziękuję za odp.

    PS: super przepisy - właśnie w piekarniku mam sernik z nutellą :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/23 14:52:43:

    gawrysia, brokuł ma być surowy, ale jak będzie lekko zblanszowany to też nie zaszkodzi, a sernika zazdroszczę, bo pyszny! :) pozdrawiam

  • Gość Basia napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2015/01/20 19:15:30:

    Świetny przepis, jutro trzeba wypróbować :)

  • Gość jagoda napisał(a) z *.opera-mini.net komentarz datowany na 2015/02/05 17:27:30:

    Witam :-) czy można zamiast sera żółtego dać mozzarelle??

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/05 18:43:12:

    Jagoda, można :)

  • Gość Aga napisał(a) z *.cdma.centertel.pl komentarz datowany na 2015/02/07 15:03:03:

    Wyglądają smakowicie :) Można czymś zastąpić bułkę tartą?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/07 17:05:27:

    Aga, bułkę tartą można zastąpić kaszą manną albo ugotowanym na sypko ryżem.

  • Gość lidka napisał(a) z *.ujscie.net komentarz datowany na 2015/03/02 14:23:59:

    placuszki sa boskie właśnie je zrobiłam i jadłam po prostu zakochałam się w nich i nie rozpadają się oczywiście piekłam w piekarniku,napewno zagoszczą u mnie na stole na stałe,

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/02 15:13:36:

    Lidka, cieszę się,że tak bardzo przypadły Ci do gustu, u mnie też już wpisały się w obowiązkowe menu. Pozdrawiam :)

  • Gość Baasia napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/03/14 18:57:05:

    Za pierwszym razem, kiedy piekłam placki z surowego brokuła to wyszły odrobinę zbyt twarde. Tym razem zblanszuję :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/14 20:27:35:

    Baasia, naturalnie można zblanszować, wszystko trzeba dopasować do własnych upodobań :)

  • Gość Nikol napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2015/05/12 19:29:53:

    a czy od razu trzrba wszystkie piec czy ta mase mozna zostawic na nastepny dzien ??

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/05/12 21:23:54:

    Nikol, można zostawić masę na następny dzień. Przechować pod przykryciem, w lodówce.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Czerwiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa