Wpis

środa, 06 lutego 2013

Kostka królowej

 

 Dzisiaj przepis na ciasto z kategorii "bez pieczenia".

Herbatniki przełożone aksamitmą masą budyniową,

a ostatnią warstwę stanowi krem z mascarpone i nutelli.

Prosto i pysznie.

 

Składniki:

masa

  • 6 żółtek (białka można zamrozić i wykorzystać kiedy indziej np. do bezy)
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 150g cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej
  • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200g masła w temp. pokojowej

ponadto

  • duże opakowanie herbatników
  • 250g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki nutelli



 

Wykonanie:

Żółtka, obie mąki i pól szklanki mleka dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Teraz dodać wcześniej przygotowane żółtka z mąkami. Wszystko energicznie mieszać i zagotować. Ma powstać aksamitny budyń.

Masło miksujemy do białości i stopniowo dodajemy wystudzony już budyń.

Blaszkę wykładamy folią aluminiową bądź papierem do pieczenia. Na dnie układamy ściśle herbatniki. Wykładamy połowę kremu. Teraz układamy kolejną warstwę ciastek , a na nie resztę masy. Znów układamy warstwę herbatnikową. Na koniec smarujemy masą nutellową, która powstaje z wymieszania mascarpone z nutellą.

Całość posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na cały dzień.


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
środa, 06 lutego 2013 15:12

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość mismakuje napisał(a) z 46.31.32.* komentarz datowany na 2013/02/06 15:48:18:

    Ja lubię pączki, ale takie ciasto też bardzo chętnie bym zjadła :)

  • Gość Antenka napisał(a) z *.internetia.net.pl komentarz datowany na 2013/02/06 19:18:28:

    ja bym miałą problem co wybrać:)
    ciacho pierwsza klasa, wspaniale wygląda!

  • oluus90 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/06 19:18:30:

    to nie jest obowiązek lubić pączki, chodzi po prostu by uczcić ostatnie dni karnawału :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/06 19:30:32:

    Uczczę ... faworkami :)

  • Gość Ola napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/02/06 20:20:40:

    Wygląda przepięknie ! :-)

  • dogsonx napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/06 21:45:12:

    o matko!! Ale mi to smakuję (tak na pierwszy rzut oka :P)

  • Gość gin napisał(a) z *.flatrate.dk komentarz datowany na 2013/02/10 18:21:00:

    Cudne to ciacho. I choć pączki uwielbiam, z przyjemnością "nagięłabym" tradycję :)

  • Gość aann9 napisał(a) z 91.239.244.* komentarz datowany na 2014/06/21 09:40:48:

    Czy jest to na blaszkę 25x36 ? ;))

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/06/21 10:13:14:

    Blaszka mniejsza, 20x30 cm :)

  • Gość aann9 napisał(a) z 91.239.244.* komentarz datowany na 2014/06/24 18:07:08:

    Dziękuje bardzo za odpowiedź:)pojutrze robie ;D

  • Gość beti napisał(a) z 192.132.229.* komentarz datowany na 2014/08/20 12:47:05:

    A czy można pójść na łatwiznę i ugotować gotowy budyń waniliowy i po ostudzeniu dodać masło?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/08/20 19:59:13:

    Zawsze można pójść na łatwiznę, ale w przypadku tego ciasta, o jego smaku decyduje głównie masa na kremówce. Obawiam się też, że Twoja masa może być zbyt rzadka do przełożenia herbatnikow. Pozdrawiam :)

  • Gość Kasia napisał(a) z 46.77.124.* komentarz datowany na 2014/08/24 13:03:42:

    Ciasto przepyszne. W piątek wieczorem zrobiłam, a dziś rano spróbowaliśmy i mąż i ja byliśmy zachwyceni. Niebo w gębie. Jest w sam raz słodkie, nie takie, że aż mdli. Super przepis, myślę, że jeszcze nieraz zrobię :-)

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/09/14 21:52:12:

    Znakomite!!! Powiedziałam dziś mężowi, że to najlepsze ciasto jakie w życiu jadłam. Niesamowicie delikatne, samo rozpływa się w ustach. Ja dodałam herbatniki maślane, co jeszcze dodatkowo nadało wyjątkowego smaku. Gorąco polecam i oby więcej takich przepisów:)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/15 09:09:29:

    Cieszę się ogromnie , że Wam smakowało :) Znakomity pomysł z herbatnikami maślanymi! Pozdrawiam.

  • Gość Carrie napisał(a) z *.tvk.torun.pl komentarz datowany na 2014/10/05 17:18:42:

    Bardzo dobre ;) Chociaż poszłam bardzo na łatwiznę i użyłam krem budyniowy po prostu - ale tak zasmakował że następny robimy już wg przepisu samemu :D I sporą różnicę zrobiło też użycie innych ciastek - herbatniki pełnoziarniste z biedronki + ciastka sasanki z lidla, bo zabrakło erbatników. wiec jest fajny posmak od nich :) i tą zmiane ze zwykłych herbatników na pełnoziarniste i sasanki zostawiamy :D

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/05 21:00:23:

    Carrie, inny krem, inne herbatniki, czyli powstał nowy przepis :D i o to chodzi, inwencja własne zawsze mile widziana :) ważne, żeby było pysznie, pozdrawiam!

  • Gość Carrie napisał(a) z *.tvk.torun.pl komentarz datowany na 2014/10/06 17:05:41:

    Faktycznie, wyszedł nowy przepis ale mocno inspirowany :) Ale ważne że pewnie tak samo smaczny! :)

  • Gość Maxinka napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2014/11/14 09:48:39:

    Wygląda pyszne czekam aż mój 8 miesięczny bąbel wstanie i idziemy po składniki :)

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/11/15 20:34:37:

    Ciasto pyszne!! Wszystkim aż się uszy trzęsą jak jedzą:) Tylko co zrobiłam źle jeżeli robiłam zgodnie z przepisem a budyń nie ściął się aż tak bardzo jak widać na zdjęciu??:)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/15 20:57:21:

    Jak długo trzymałaś je w lodówce? :) Jeżeli chodzi o konsystencję kremu to istotny jest czas przechowywania w lodówce, z czasem herbatniki pochłaniają wilgoć z masy i ciasto robi się bardziej zwarte.

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/11/16 12:05:13:

    Ciasto stało w lodówce całą noc i prawie cały dzień:)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/16 12:22:53:

    Taki czas jest zupełnie wystarczający, aby masa miała właściwą konsystencję. Nie wiem jakiego użyłaś masła, to może mieć znaczenie jeśli chodzi o konsystencję. Ważne też, by dobrze ugotować budyń, tzn. żeby po zagotowaniu chwilę się pogotował. Za krótko gotowany budyń po wystygnięciu może zrobić się rzadszy.

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/11/16 21:46:29:

    Dziękuję za rady, następnym razem je wykorzystam i mam nadzieję, że już będzie idealne w 100%:) mimo wszystko i tak ciasta już nie ma:D Ale jeszcze nie raz będzie ono gościło na moim stole:)

  • Gość napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2014/11/17 13:20:47:

    Bardzo dziękuję za przepis :-) Ciasto jest pyszne i przy okazji ekonomiczne, bo zjeść można tylko po kawałku :-)

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/12/22 11:17:55:

    mmmuyyymmmmmmmmm

  • Gość Reni napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/12/22 15:39:09:

    Ciasto fantastyczne, delikatne i odpowiednio słodkie. Wyjątkowe. Jedno z moich ulubionych znalezionych w sieci. Polecam spróbować zrobić :)

  • Gość Magda P. napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/01/23 13:49:45:

    Witam! Mam pytanie odnośnie tych pyszności bo planuję zrobić na niedzielę. Czy mascarpone z nutellą wystarczy dobrze wymieszać łyżką czy lepiej użyć do tego miksera?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/23 14:20:31:

    Magda P., wystarczy wymieszać łyżką, dobrze też by i nutella i serek miały jednakową temperaturę.

  • Gość Magda P. napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/01/23 16:00:53:

    Bardzo dziękuję za odpowiedź i radę :) pozdrawiam

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/23 17:56:53:

    Magda P, od tego tu jestem ;) również ślę serdeczności :)

  • Gość monka napisał(a) z *.lublin.mm.pl komentarz datowany na 2015/01/27 17:01:32:

    te proporcje to na blache o jakiej wielkosci ?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/27 21:32:02:

    Monka, Blaszka o wymiarach 20 z 30 cm.

  • Gość napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/02/26 14:23:32:

    herbatniki umoczyć w alkoholu

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/26 16:42:08:

    Nie trzeba moczyć herbatników.

  • Gość monika napisał(a) z *.lublin.mm.pl komentarz datowany na 2015/03/10 13:08:53:

    a na blache 37x25 jakie by byly proporcje? jakbym dala wszystkiego 2x tyle ile jest normalnie w rpzepisie to by wyszlo za duzo, bede robila 1 raz i chcialabym zeby mi wyszlo:]

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/10 21:22:38:

    Monika, na taką blaszkę każdy składnik pomnożyłabym przez 1,5.

  • Gość napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2015/03/19 15:42:59:

    masło 200g to jedna kostka/jedno opakowanie tak samo jak mascarpone. Może i pozwolę ale jak coś robisz to rób to porządnie a nie na odp**.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/19 20:33:30:

    Kostka masła waży 250, 200 lub170g. Mascarpone 250g - może spróbuj się trochę podedukować zanim zaczniesz udzielać rad innym.

  • Gość Maslo napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/03/20 17:02:31:

    Czy pod słowem masło kryje sie prawdziwe masło czy margaryna np Kasia ? :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/20 20:56:20:

    Masło to masło (o zawartości tłuszczu co najmniej 80%) żadna Kasia czy inna margaryna.

  • Gość anojim napisał(a) z *.lublin.mm.pl komentarz datowany na 2015/04/01 13:07:03:

    1 pelna lyzka maki tzn kopiasta, konkretna łycha, taka od serca?;] a wagowo jak to sie przedstawia na gramy?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/01 13:33:33:

    Anojim, łyżka pełna to właśnie taka od serca, nie płaska ale i nie kopiasta ;) Moja pełna łyżka mąki tortowej ważyła 18 g.

  • Gość Paula napisał(a) z *.direct-adsl.nl komentarz datowany na 2015/04/09 20:21:58:

    Witam. Przepis wydaje sie prosty, a samo ciasto przepyszne! Chcialabym sprobowac, ale zanim.. mam pytanko : czy zamiast produkowania wlasnego budyniu, mozna uzyc np budyniu z paczki ?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/09 21:29:09:

    Paula, zdecydowanie polecam budyń według tego przepisu.To naprawdę nic trudnego, a różnica w smaku kolosalna. Pozdrawiam :)

  • mdziara1 napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/13 09:17:30:

    Ciasto rewelwcja!!! Wyszło takie same jak na zdjeciu.

  • Gość Jola59 napisał(a) z 78.10.58.* komentarz datowany na 2015/04/29 13:28:44:

    "Żółtka, obie mąki i pól szklanki mleka dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować"... rozumiem,że pozostałe mleko zagotować,poźniej dodać śmietanę i ponownie zagotować?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/29 14:05:42:

    Jola59, bardzo dobrze zrozumiałaś :)

  • Gość to ja napisał(a) z *.opera-mini.net komentarz datowany na 2015/05/06 22:43:54:

    A ja pączki lubię szczególnie te które sama usmażę, moja rodzinka chwali je pod niebiosy a kremówek nie lubię. Niestety pączków jeść już nie mogę

  • Gość gosza72 napisał(a) z *.olsztyn.mm.pl komentarz datowany na 2015/07/29 12:44:16:

    ja robie podobne tylko zamiast herbatników daje krakersy i jest o wiele smaczniejsze

  • Gość gość napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2015/08/12 21:33:09:

    Również daję krakersy. Fajnie przełamują smak. A zamiast nuteli daję kakao i cukier puder. nuteli nie jemy :) pyszne jest.

  • Gość adi366 napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/09/17 12:15:27:

    Szukałam jakiegoś przepisu na ciasto,którego jeszcze nie robiłam,a tu proszę na fb taki smakowicie wyglądający przepis,w niedzielę mam urodziny córci,więc zaskoczę gości czymś nowym,później napiszę czy Im smakowało,dziękuję póki co za inspirację,pozdrawiam cieplutko!!!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/09/17 20:57:25:

    Adi 366, mam nadzieję, że goście będą zadowoleni. Również ślę serdeczności :)

  • Gość napisał(a) z 192.162.147.* komentarz datowany na 2015/09/18 14:32:07:

    jest boskie! :)

  • Gość Marszall napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2015/10/24 16:30:07:

    Mogę z pełną stanowczością polecić ów ciasto... wśród moich gości zrobiło furorę !

  • Gość msz napisał(a) z *.coel-network.net komentarz datowany na 2015/11/21 16:00:51:

    przepyszne

  • Gość olkafasolka napisał(a) z 185.11.108.* komentarz datowany na 2015/12/09 16:06:03:

    Witam :) ile około herbatników (gramowo) kupić? Bo nie mam pojęcia jak duże paczki kupić.
    Pozdrawiam :)

  • Gość olkafasolka napisał(a) z 185.11.108.* komentarz datowany na 2015/12/09 17:53:52:

    i czy ciasto musi być w blaszce? nie mam blaszki o wymiarach, jakie podałaś w komentarach (20x30), masa się nie rozpłynie?
    Pozdrawiam!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/09 19:42:41:

    Olka fasolka, Ciasto nie musi być w blaszce, może być też w innym naczyniu, albo np. w pudełku wyłożonym folią aluminiową. Można też spóbować ułożyć herbatniki na tacy, masa nie powinna sie rozpłynąć. Gdyby wydawała się za rzadka trzeba ją wstawic do lodówki i rozsmarować na herbatnikach, gdy trochę zgęstnieje.
    Na jedną warstwę idzie ok. 16 sztuk herbatników. 500 g wystarczy.

  • Gość Madzia napisał(a) z *.gorzow.mm.pl komentarz datowany na 2016/02/19 13:36:26:

    Uwielbiam Pani przepisy i ich dokładne opracowanie! Jest Pani moją skarbnicą inspiracji na kuchenne wariacje :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/19 18:47:23:

    Madzia, Baaaardzo dziękuję za przemiłe słowa :)

  • Gość Czsawq napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/03/13 21:43:49:

    Ciasto przepyszne

  • Gość komeeta napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2016/05/08 13:38:35:

    Ciasto wyśmienite! Proste i szybkie w wykonaniu ma fantastyczny budyniowy smak :) i do tego moja ukochana Nutella - połączenie idealne!

  • Gość Maaaja napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2016/06/29 11:45:20:

    Ciasto pycha, robię je dość często. Tylko zamiast czekolady na wierz daje wiórki kokosowe, dają one bajeczny smak. Polecam i pozdrawiam

  • Gość Aneta napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2016/12/19 20:24:47:

    Brzmi smakowicie. Mam tylko jedno pytanie jaki rozmiar blaszki mam zastosować? Pozdrawiam

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/19 20:30:47:

    Aneta, 20 x 30 cm.

  • Gość Ewelina548 napisał(a) z *.static.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2016/12/21 20:30:14:

    Mam pytanie.
    Czy przed dodaniem śmietanki mleko z cukrem należy najpierw schłodzić ?
    Zawsze myślałam, że śmietanka 30% musi byc mocno schlodzona tak samo jak masa, do której ją dodajemy. (W temacie pieczenia moja wiedza jest niewielka )

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/21 20:46:34:

    Ewelina548, w tym wypadku ze śmietanki gotujemy budyń. Dodajemy ją do gorącego mleka. Mieszamy i całość razem gotujemy.
    Śmietanka musi być dobrze schłodzona jeśli ma być ubijana. Tutaj tego nie robimy.

  • Gość Ewelina548 napisał(a) z *.static.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2016/12/23 09:44:26:

    Fakt...
    Dziękuję bardzo za odpowiedź
    Dziś robie ! Mam nadzieje, ze chociaz wygladem przypominac będzie Pani Królewska kostke

  • Gość lilka napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2016/12/31 12:46:02:

    Mam pytanie odnośnie śmietany kremówki. Czy ona jest gęsta czy rzadka bo znalazłam dwie o takiej nazwie 30% a jedna jest rzadka druga gesta ;/ i nie wiem którą dodać żeby ciasto nie było zbyt rzadkie :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/31 14:11:45:

    Lilka, ta, której używam zawsze jest rzadka. Ważne, żeby była śmietanka, a nie kwaśna śmietana. Gęstość nie ma znaczenia.

  • Gość wiolka2087 napisał(a) z 176.97.27.* komentarz datowany na 2017/01/11 17:48:46:

    Zrobiłam je i dodatkowo w każdej warstwie ulozylam plastry banana i skropilam cytryną. Boskie

  • Gość napisał(a) z *.netcologne.de komentarz datowany na 2017/02/25 17:15:15:

    Czy di tego ciasta można użyć Schlagsahne 30%Mieszkam w Niemczech i tu nie ma kremowek jedynie takie rzadkie śmietanki do ubijania śmietany 30%

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/25 17:42:37:

    To właśnie ma być śmietanka 30 %, taka do ubijania.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa