Wpis

piątek, 01 lutego 2013

Kora

Wydaje mi się, że ten przekładaniec bakaliowy jest już dosyć znany,

ale zamieszczę go na blogu, bo to jedno z moich ulubionych ciast.

Nie piekę go zbyt często, tylko na wyjątkowe okazje,

gdy chcę, by ciasta na moim stole prezentowały się szczególnie okazale.

 

 

Składniki:

ciasto

  • 1 szklanka cukru
  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g rodzynków (daję tylko garść)
  • 100g wiórków kokosowych (odejmuje 2 łyżki i zastępuję 1 łyżką mąki)
  • 8 białek
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka. Następnie orzechy, rodzynki, wiórki, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.

Ciasto podzielić na 2 równe części. Blaszkę o wymiarach 21x37 cm wyłożyć papierem. Jedną część ciasta wyłożyć do formy. Piec ok. 30 minut w temp. 180 C. Drugie ciasto upiec w ten sam sposób.

masa budyniowa

  • 1 puszka brzoskwiń (850 g)
  • 250 g masła
  • 5 żółtek
  • 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej

ponadto:

  • 20 szt delicji
  • 2 op. galaretki pomarańczowej
  • kawa z odrobiną spirytusu do nasączenia delicji

Budynie, mąkę, żółtka i cukier rozmieszać w 1/2 szkl. wody. Sok z brzoskwiń zagotować, wlać do niego budyń, chwilę gotować.

Masło w temp. pokojowej utrzeć do białości. Dodawać przestudzony budyń.

Połową masy posmarować jeden płat ciasta.  Ułożyć delicje namoczone w kawie ze spirytusem. Wyłożyć pozostałą masę, przykryć drugim plackiem. Na wierzchu poukładać pokrojone brzoskwinie i zalać galaretką przyrządzoną według przepisu podanego na opakowaniu (poczekać aż galaretka zacznie tężeć, ale będzie miała jeszcze taką konsystencję ,że da się rozprowadzić).



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
piątek, 01 lutego 2013 13:02

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Magda napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/02/01 21:07:24:

    Robimy coraz mniej ciast z galaretką. Ona tak pięknie ubrała to ciasto i nadała lekkości. Pyszne:)

  • Gość Inspirowane Smakiem napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/02/01 22:43:56:

    Ja go nie znam. A wygląda świetnie!

  • martex.82 napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/28 17:32:14:

    świetne ciasto, ładnie wygląda i super smakuje, kiedyś je kupowałam, dzięki Tobie mogłam wypróbować domową wersję, dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

  • Gość Edi napisał(a) z *.pikonet.pl komentarz datowany na 2014/04/22 15:22:44:

    Przepyszne ciasto. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Zrobiłam je na Święta Wielkanocne,a mój mąż, który jest ogromnym łasuchem, pochłaniał je z prędkością światła, mimo, że na stole były także inne ciasta. :) Dziękuję za ten przepis.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/22 22:27:35:

    Nie dziwię się mężowi, też lubię brzoskwiniowo-orzechowe smaki ;) Pozdrawiam.

  • Gość squter napisał(a) z 79.140.223.* komentarz datowany na 2015/08/24 17:31:07:

    sorry ale "kora" jest ciastem w którym biszkopt i krem mają ziarnka maku a ten przepis jest poprostu na przekaładaniec a nie "korę"

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/08/24 19:16:01:

    squter, "sorry" ale znamy zupełnie inne przepisy na korę.

  • Gość kingurzyca napisał(a) z *.2-0.pl komentarz datowany na 2016/12/16 20:57:00:

    Czy mogę upiec całe ciasto i przekroić na pół?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/16 20:59:43:

    Kingurzyca, myślę, że ostrym nożem da radę. Tylko niech ciasto dobrze wystygnie.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Sierpień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa