Wpis

sobota, 08 września 2012

Ruskie krokiety

 

Pewnie niejedna z Was próbowała wykorzystać farsz do pierogów ruskich w naleśnikach.

Ja robiłam to niejednokrotnie i szczerze mówiąc, smak średnio przypadł mi do gustu.

Tym razem jednak postanowiłam dodatkowo obsmażyc naleśniki w jajku i bułce tartej, czyli jak klasyczne krokiety.

To był strzał w 10! Chrupiaca skóra zrobiła swoje. Ruskie krokiety  przypominają trochę kotlety ziemniaczane, dlatego

z pewnością można je podać np. z sosem i surówką z kiszonej kapusty.

 

 

Składniki:

naleśniki

  • 1 jajko
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • ok. 0,5 kg mąki

farsz

  • 1 kg ziemniaków
  • 25 dkg sera białego
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz biały

ponadto

  • olej
  • 1 jajko
  • bułka tarta

Wykonanie:

Wszystkie składniki na naleśniki umieścić w głębokiej misce i zmiksować. Ja najpierw mieszam mokre składniki,  a na koniec, stopniowo dosypuję mąkę. Nigdy jej nie ważę, tylko sprawdzam czy ciasto jest już właściwe. Konsystencja  powinna przypominać dosyć rzadką śmietanę.

Smażyć naleśniki na dość dużym ogniu. Jeżeli macie teflonową patelnię nie potrzeba już żadnego tłuszczu, ze względu na olej dodany do ciasta.

 

Ziemniaki ugotować. Przestudzić. Wymieszać razem z serem. Teraz całość przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać podsmażoną na maśle cebulkę. Posoloić i popieprzyć do smaku.

Przygotowanym farszem nadziewać naleśniki. Następnie obtoczyć je w rozmąconym jajku i bułce tartej. Obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

 

 

 

 

 

 



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
sobota, 08 września 2012 16:14

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość whiness napisał(a) z *.superkabel.de komentarz datowany na 2012/09/08 17:29:40:

    O, takich krokietów jeszcze nie jadłam. Trzeba będzie zrobić, bo to ruskie pierogi są moimi ulubionymi. :)

  • Gość agattekh napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/09/14 13:14:30:

    Bardzo fajny pomysł, ruskie pierogi uwielbiam, więc takie krokiety pewnie też by mi smakowały :-)

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/03/28 20:48:34:

    pusznie wyszły , puszyste i mięciutkie . polecam gorąco :)

  • Gość napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2014/08/10 03:42:49:

    nadzienie do ruskich pierogów sprawdza się w wielu daniach :) np z z niektórymi odpowiednimi do nadziewania makaronami też się dobrze komponuje :)

  • Gość Lolka napisał(a) z *.tvkdiana.pl komentarz datowany na 2014/08/25 17:12:19:

    Ja do takich krokietów do farszu dodaję podsmażoną cebulką albo inne skwareczki, bo u mnie głównie męska obsada i jakieś mięsko musi być.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa