Wpis

środa, 11 lipca 2012

Halinka

 Ciasto to powstało z myślą o imieninach mojej mamy,

stąd jego nazwa.

 Puszysty biszkopt i beza orzechowa, przełożone kremem budyniowym i domowym dżemem jagodowym.

Ponieważ ciasto miało przypominać tort, dolny biszkopt jest nasączany,

ale nie ma takiej konieczności.

Myślę, że dobrze komponowałby się też w tych smakach dżem morelowy.

Na pewno kiedyś to sprawdzę. 

 

 

Składniki:

Biszkopt

  • 5 jaj
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy bez cukru

 

Beza orzechowa

  • 150g orzechów włoskich
  • 3 białka
  • 120g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżki mąki pszennej

Ponadto:

Masa karpatkowa + 1 łyżka soku z cytryny

 

 

Wykonanie:

Biszkopt

Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, stopnio dodawać cukier. Nastepnie po jednym żółtku. Na koniec przesiać mąkę i budyń. Wszystko dobrze wymieszać, można mikserem na najniższych obrotach. Piec ok 40 minut w temp. 170 st.

Beza orzechowa

Orzechy posiekać. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Przesiać mąki. Na koniec połączyć z miodem i orzechami. Mieszaninę wylac do tortownicy. Piec w temp. 170 st ok 20-30 minut.

 

Masę karpatkową przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Do gotowej dodać sok z cytryny i wymieszać

Wystudzony biszkopt podzielić na dwa blaty. Pierwszy posmarować dżemem a następnie połową masy. Przykryć bezą orzechową. Znów posmarować masą i przykryć biszkoptem. Udekorować według uznania.

 

 

 



 

 



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
środa, 11 lipca 2012 13:46

Komentarze

Dodaj komentarz

  • nenechaa napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/11 15:49:30:

    Cudowne ciacho urodzinowe! - to jedno z najlepszych i najbardziej eleganckich tortowców, jakie ostatnio widziałam, jak z cukierni, brawo! :]]

    Wszystkiego najlepszego dla Mamy! :)

    Pozdrawiam!
    N.

  • Gość basia-cook napisał(a) z *.4web.pl komentarz datowany na 2012/07/12 12:49:31:

    Pięknie wygląda, pewnie jest pyszne!

  • Gość Nuczqa12 napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2012/07/13 20:49:46:

    Pychotka! już czekam na specjalną okazję, kiedy będą mogła je wypróbować :)

  • Gość ananka napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/08/22 19:32:25:

    Robiłam i wszyscy byli zauroczeni. Pozdrawiam

  • Gość aguzja napisał(a) z *.lublin.mm.pl komentarz datowany na 2012/08/23 22:18:17:

    Cieszę się bardzo :)

  • Gość ania napisał(a) z *.opera-mini.net komentarz datowany na 2015/11/09 14:24:35:

    czy zamisat tortownicy można biszkopt upiec w normalnej blasze

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/09 16:05:26:

    Ania, jaki jest rozmiar Twojej blaszki?

  • Gość mmm napisał(a) z *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2016/01/15 21:40:18:

    ponawiam pytanie o rozmiar blachy ? :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/15 22:13:42:

    Mmm, ponawiam? nie było pytania o rozmiar blachy. Ciasto piełam w tortownicy o śr. 28 cm.

  • Gość napisał(a) z *.dip0.t-ipconnect.de komentarz datowany na 2017/03/22 11:36:03:

    Nie wiem ile miodu

  • Gość napisał(a) z *.dip0.t-ipconnect.de komentarz datowany na 2017/03/22 11:38:24:

    Przepraszam po prostu ominęłam. Ciasto będzie bardzo pyszne

  • Gość Ewa-wschód-północ napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/04/02 18:59:42:

    Witam serdecznie :)
    Jakiś m-c temu trafiłam przez przypadek na Pani blog i z miejsca mnie zachwycił...patrząc na zdjęcia chciałoby się delektować właśnie w danej chwili :) Zrobiłam kilkanaście potraw z bloga a dziś napiszę po raz pierwszy komentarze :) Trafiłam na bloga i pozostanę mu wierna gdyż przepisy są bardzo zrozumiałe a potrawy przepyszne i łatwe do przyrzadzania oraz dlatego, że od razu, po otwarciu, jest na tej samej stronie czytelnie i widocznie....i tylko wybierać :) Codziennie zaglądam i czytam nawet do późnych godzin nocnych myśląc co tym razem wybrać i przyrządzić :)) Interesują mnie nie tylko wypieki lecz każda potrawa. Więc starsze i każde nowe potrawy mnie interesują. Żal tylko, że nie można wypróbować wszystkiego z...miejsca :)))
    Ciasto jest przepyszne, biszkopt puszysty, beza orzechowa w ustach chrupiąc się rozpływa, o mało jej nie zjadłam przed przełożeniem blatów :)) Użyłam dżemu jagodowego ze sklepu, ubolewałam nad tym ale niestety domowego brakuje :(
    Pozdrowienia dla Pani mamy :))

    Pozdrawiam i ślę serdeczności z morską bryzą.

  • Gość asia napisał(a) z *.lasypanstwowe.gov.pl komentarz datowany na 2018/01/05 09:49:28:

    w składnikach nie ma dżemu - jaki i ile?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2018/01/05 11:11:48:

    Asia, w składnikach nie ma, ale w notatce napisałam, że użyłam dżemu jagodowego. Będzie pasował także morelowy lub brzoskwiniowy. Myślę, że wystarczy 200 g.

  • Gość Moni napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2018/01/30 14:22:55:

    Krem gotowiec ! A może ma pani przepis na karpatkowy domowy.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2018/01/30 14:33:38:

    Moni, krem karpatkowy zawiera takie same składniki jak budyń. Rozumiem, że budyniu Pani nie jada, tylko domowy.
    Przepis na domowy krem budyniowy zjemto.blox.pl/2015/12/Budyn-do-kremow.html

  • 11_ivi napisał(a) komentarz datowany na 2018/04/04 13:20:39:

    Ciasto wygląda na przepyszne :) Czy można je upiec w blasze o wymiarach 26/36? jeśli tak, jakie są wtedy proporcje składników?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2018/04/04 15:24:07:

    11 ivi, oczywiście, że można. Składniki należy wtedy zwiększyć o połowę.

  • 11_ivi napisał(a) komentarz datowany na 2018/04/04 17:34:43:

    Dziękuję za szybką odpowiedz :)

  • Gość Hania napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2018/07/12 11:47:09:

    Witam ciasto robione jest na okraglej blaszce?

  • Gość Hania napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2018/07/12 12:16:07:

    Czy tortownica jest okragla?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2018/07/12 19:53:16:

    Hania, podałam w przepisie, ze tortownica ma średnicę 28 cm. Średnicę ma tylko koło ;)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Lipiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa