Wpis

piątek, 22 czerwca 2012

Czekoladowy 3bit

 

 

Trochę inna wersja popularnego 3bit-a. 

Zazwyczaj robiony jest on na herbatnikach. Ja wykorzystałam

krakersy, ponieważ miałam spory zapas, zrobiłam czekoladowy kajmak

i masę karpatkową z dodatkiem nutelli. 

Wyszło ciekawie ;) Zdecydowanie mniej słodko, co niekoniecznie jest

zaletą, ponieważ zjeść można go także o wiele więcej :)

 

 

 

Składniki:

  • 1 1/2 opakowania krakersów po 180g
  • puszka masy kajmakowej
  • 50g gorzkiej czekolady
  • masa karpatkowa
  • 1/2 litra mleka
  • 200g masła
  • 2 łyżki nutelli
  • 500g śmietany kremówki
  • 2 usztywniacze do śmietany

 

 

Wykonanie:

Na spód blaszki wyłożyć pierwszą warstwę krakersów. W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę. Dodać do masy kajmakowej i wymieszać. Gdyby masa kajmakowa była bardzo gęsta, wystarczy ją lekko podgrzać i idealnie połączy się z czekoladą. Przełozyć nią krakersy.

Przyrządzić masę karpatkową zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na koniec dodać dwie łyżki nutelli i mieszać do połączenia. Wyłożyć na następną warstwę krakersów.

Na ostatnią warstwę położyć ubitą smietanę z dodatkiem usztywniaczy. Udekorować. Przechowywać w lodówce.

Oczywiście jak wszystkie przekładane ciasta, najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień :)

 

 



 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
piątek, 22 czerwca 2012 14:32

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość mojetworyprzetwory napisał(a) z *.limes.com.pl komentarz datowany na 2012/06/22 15:04:19:

    Wygląda wspaniale i kusi na całego! Pychota!

  • agabi22 napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/22 15:54:00:

    dodaję do ulubionych, wkrótce i ja go zrobię:)

  • Gość Bizneswoman w kuchni napisał(a) z *.kaskada.net komentarz datowany na 2012/06/22 18:28:26:

    Nie mogę patrzeć, bo zbyt pysznie wygląda ;)

  • martex.82 napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/22 19:35:50:

    3 bit to było swego czasu moje najulubieńsze ciasto, aż mi się przejadło, ale Twoja pysznie odmieniona wersja bardzo mi się podoba, koniecznie do wypróbowania :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/25 19:47:44:

    Rewelacja! Uwielbiam. Pięknie wygląda i tak smakowicie! Pozdrowienia :)

  • Gość Magda napisał(a) z 185.55.64.* komentarz datowany na 2016/12/14 14:51:12:

    Jaki wymiar blachy ? :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/14 18:56:45:

    Magda, 20 x 30 cm.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa